Τοπικά

«Εκτός» Βιολογικής Γεωργίας εκατοντάδες αγρότες – Ανάστατοι οι παραγωγοί στο Πήλιο μετά την απόρριψη των αιτήσεων

Ανάστατοι είναι εκατοντάδες αγρότες στην περιοχή του Πηλίου των οποίων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις για ανανέωση συμμετοχής ή ένταξη στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας. Σύμφωνα με τις καταστάσεις που απεστάλησαν προχθές στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων, σε σύνολο 800 περίπου αιτήσεων εγκρίθηκαν μόνο 70 και αφορούν αγρότες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές Natura, όπως Ζαγορά, Ανήλιο, Τσαγκαράδα, Μακρυράχη. Για «απαράδεκτη απόφαση και κοροϊδία των παραγωγών» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Α.Σ. Πηλίου – Β. Σποράδων Γ. Διανελλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ενώ το υπουργείο γνώριζε τους περιορισμούς έδινε συνεχείς παρατάσεις για την υποβολή αιτήσεων».

Να αναφερθεί ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται να υπάρξει συνάντηση της Διοίκησης του Α.Σ. Πηλίου με τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, καθώς μετά την απόρριψη των αιτήσεών τους δεν μπορούν να καλλιεργήσουν.
Για την ένταξη στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας ή ανανέωση συμμετοχής είχαν καταθέσει αίτηση μέσω του Α.Σ. Πηλίου 400 και πλέον αγρότες, ενώ άλλοι 400 περίπου κατέθεσαν αντίστοιχες αιτήσεις μέσω πιστοποιημένων γραφείων.

Ωστόσο, προχθές, εκατοντάδες αγρότες μετά την αποστολή των καταστάσεων με τα ονόματα εκείνων που εγκρίθηκε η συμμετοχή ή ανανέωση στο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, είδαν έκπληκτοι ότι είχαν «κοπεί», με το αιτιολογικό ότι δεν δραστηριοποιούνται σε περιοχές Natura.
Σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη, «στην ουσία εγκρίθηκαν οι αιτήσεις 60 έως 70 περίπου αγροτών, από τις περιοχές της Μακρυράχης, της Ζαγοράς, του Ανηλίου και της Τσαγκαράδας. Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο, καθώς έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι παραγωγοί πως θα εγκριθούν μόνο όσοι καλλιεργούν σε περιοχές Natura. Αντ’ αυτού το υπουργείο ενώ γνώριζε και τους περιορισμούς που υπήρχαν ως προς τον προϋπολογισμό του προγράμματος, έδινε συνέχεια παρατάσεις για την υποβολή αιτήσεων, με τον κάθε αγρότη να καταβάλει 50 ευρώ για να καταθέσει τα δικαιολογητικά».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων το κόστος είναι μεγάλο και οι ποσότητες μικρές σε σύγκριση με τη συμβατική γεωργία. Με τον τρόπο αυτό, «κόπηκαν» νέοι άνθρωποι που ήθελαν να ασχοληθούν με τη βιολογική γεωργία, καθώς και παραγωγοί που επί χρόνια καλλιεργούσαν με αυτό τον τρόπο. Θα έπρεπε πρώτα να απορριφθούν οι αιτήσεις εκείνων που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται σχέδιο να «ανοίξει» προς το τέλος του 2017 και πάλι το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Διανελλάκη, επίσημη ανακοίνωση.
Γιώργος Ξυνός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το