Τοπικά

Εκτός σχολείου 16 μαθητές στη Μαγνησία – Οι γονείς των 10 αντιδρούν στα μέτρα

 

Διαστάσεις έχει λάβει και στη Μαγνησία το φαινόμενο γονείς – αρνητές των μέτρων κατά του κορωνοϊού, να αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, στερώντας τους τη βασική τους εκπαίδευση.
Σύμφωνα με στοιχεία των δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, που δόθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, συνολικά 10 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και νωρίτερα, καθώς οι γονείς τους αρνούνται να τους στείλουν, αφού διαφωνούν με τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού. Μία, ωστόσο, μαθήτρια Δημοτικού σχολείου επέστρεψε πρόσφατα στα μαθήματά της, δύο ημέρες πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος, που επιβάλλει εκ νέου ποινικές κυρώσεις στους γονείς των εν λόγω μαθητών. Επίσης, άλλοι έξι μαθητές, δεν παρακολουθούν μαθήματα, για άλλους λόγους όπως κοινωνικούς, υγείας, οικονομικούς. Δηλαδή συνολικά 16 μαθητές δεν παρακολουθούν τα μαθήματά τους στη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στη Μαγνησία σήμερα.
Αναλυτικότερα από τους 16 μαθητές, οι 7 φοιτούν στο Γυμνάσιο και συγκεκριμένα προέρχονται δύο από την περιοχή του Αλμυρού, δύο του Βόλου, δύο της Σκοπέλου, ενώ ένας ακόμη είναι παιδί γονέων αρνητών των μέτρων κατά της πανδημίας. Στα Δημοτικά σχολεία οι μαθητές που απουσιάζουν είναι πέντε, καθώς οι γονείς τους αρνούνται να εφαρμόσουν τα παιδιά τους τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ενώ όπως προαναφέρθηκε, μία μαθήτρια επέστρεψε στο σχολείο, αν και οι γονείς της δηλώνουν «Θεματοφύλακες του Συντάγματος. Μάλιστα φέρονται να είχαν αποστείλει εξώδικο στη διευθύντρια του σχολείου, γιατί δεν άφηνε το παιδί τους να παρακολουθήσει μαθήματα χωρίς μάσκα και χωρίς αυτοδιαγνωστικό τεστ. Την έγγραφη διαμαρτυρία τους υπέγραφε γνωστός αντιεμβολιαστής δικηγόρος της Αθήνας, ενώ είχαν ζητήσει να μην προσμετρώνται οι απουσίες του παιδιού τους από τα μαθήματα… Ακόμη είχαν αποστείλει δήλωση στο σχολείο, πως δεν συναινούν το παιδί τους να δεχθεί οποιαδήποτε ιατρική πράξη εντός του σχολείου, επισημαίνοντας παράλληλά τα άρθρα 5 και 7 του Συντάγματος. Συγκεκριμένα επισήμαναν ότι θα κρατήσουν το παιδί τους στο σπίτι, «αν παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού στο σχολείο και η ευθύνη της απουσίας θα ανήκει σε εσάς και όχι σε εμάς». Η μαθήτρια δεν πήγαινε σχολείο από τις 10 Μαΐου και επέστρεψε μόλις δύο ημέρες πριν ψηφιστεί ο νόμος, που ποινικοποιεί εκ νέου τη μη προσέλευση στο σχολείο. Στα Νηπιαγωγεία, επίσης, οι απόντες μαθητές ανέρχονται σε 4.
Και για τις 17 περιπτώσεις, τις 16 που συνεχίζουν να απουσιάζουν οι μαθητές, αλλά και για την 17η, που η μαθήτρια επέστρεψε στα μαθήματα, παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και στην Ασφάλεια Βόλου, ενώ θα σχηματιστούν δικογραφίες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ώστε να κληθούν οι γονείς να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις. Θα διερευνηθεί μεταξύ άλλων για κάθε έναν μαθητή ξεχωριστά, πόσο χρονικό διάστημα απουσιάζει από το σχολείο του, για ποιους λόγους συγκεκριμένα, αν προκύπτει άρνηση λόγω εφαρμογής των μέτρων ή για λόγους υγείας ή κοινωνικούς ή ακόμη και οικονομικούς, ενώ θα ζητηθεί και κοινωνική έρευνα από τις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.
Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται έως και διετή ποινή φυλάκισης για γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, επικαλούμενοι τον κορωνοϊό ή άλλους λόγους. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», προβλέπει: «3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια και πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει εγγραφή και εποπτεία του ως προς τη φοίτηση, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το