Ελλάδα

Εκτός ΑΕΙ 25.000 υποψήφιοι λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Η χτεσινή ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) των τμημάτων επιβεβαίωσε τις δραματικές εκτιμήσεις για τον «εκτοπισμό» χιλιάδων μαθητών από τα δημόσια πανεπιστήμια και κατ΄ επέκταση τις χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Αυτός είναι και ο λόγος, που ακόμη και αυτή την «ύστατη» στιγμή τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι γονείς ζητούν να μην εφαρμοστεί για φέτος η ΕΒΕ και να καλυφθούν όλες οι θέσεις, που εξήγγειλε για φέτος του υπουργείο δηλαδή οι 77.500. Στο μεταξύ όμως το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι μετά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού δελτίου και λήγουν την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. Ετσι οι υποψήφιοι βρέθηκαν μπροστά σε πολλές εκπλήξεις καθώς πολλοί δε θα μπορέσουν να δηλώσουν καμία σχολή και άλλοι ακόμη και με καλές βαθμολογίες τις σχολές, που θα επιθυμούσαν. Ήδη χιλιάδες ελληνικές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς τώρα κατάλαβαν τις πραγματικές επιπτώσεις της ΕΒΕ και το «ψαλίδισμα» που αποφασίστηκε για τους νέους φοιτητές από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
«Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται και ολοκληρώνεται η εικόνα καταστροφής που επιφύλαξε το υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές της πανδημίας. Οι πιο «ευνοϊκές» εκτιμήσεις προβλέπουν πως λόγω του εξεταστικού συστήματος Κεραμέως θα αποκλειστούν περισσότεροι από 20.000 υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε για φέτος 77.500 θέσεις στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, γνώριζε πως δεν πρόκειται να καλυφθούν περισσότερες από 55.000 και με σκοπιμότητα παραπλανούσε χιλιάδες μαθητές και οικογένειες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την κυβέρνηση έστω και αυτή τη στιγμή, να αναστείλει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να καλύψει όλες τις διαθέσιμες θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας. Όπως μάλσιτα υπογραμμίζει και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης «τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με υψηλές βαθμολογίες, ιδίως στις περιπτώσεις των ειδικών μαθημάτων, πρόκειται να αποκλειστούν από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους. Από αύριο χιλιάδες παιδιά θα δουν τα μηχανογραφικά κλειστά ή με ελάχιστες επιλογές, ενώ τον Αύγουστο θα αντιληφθούν οριστικά πως ο δρόμος για την ανώτατη εκπαίδευση είναι φραγμένος». Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΒΕ στην εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ έχουν επισημάνει στην υπουργό Παιδείας και πολλά πανεπιστήμια καθώς βλέπουν ότι θα ξεμείνουν από φοιτητές και γι΄ αυτό υπογραμμίζουν ότι το νέο σύστημα και η ΕΒΕ θα πρέπει να επανεξετασθούν την επόμενη χρονιά.

Οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έτους 2021 ξεκίνησαν από χτες Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 και λήγουν την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. Οι υποψήφιοι μπορούν ήδη να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά δεν θα πρέπει να βιαστούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους καθώς πρέπει να προσμετρήσουν όλες τις παραμέτρους και να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το