Ελλάδα

Εκτινάχτηκε η χρήση κοκαΐνης τις γιορτές: Τι δείχνουν οι μετρήσεις των λυμάτων

Εκτινάχτηκε την περίοδο των εορτών η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Αττική, όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας και αναπληρωτής πρόεδρος Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

Εκτινάσσεται η χρήση κοκαΐνη
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την διάδοση της κοκαΐνης, χαρακτηριστικά τόνισε ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας.

Και όπως είπε «η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λήμματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο».

Τι είχε δηλώσει στο ethnos.gr o καθηγητής για την αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών
Όπως είχε δηλώσει και πριν λίγες ημέρες στο ethnos.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη ο κ. Θωμαΐδης, σήμερα οι κάτοικοι της Αττικής κάνουν χρήση σε ετήσιο μέσο όρο περίπου ένα κιλό κοκαΐνης την ημέρα, περίπου 150 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης και περίπου είκοσι κιλά κάνναβης.

Από την καταγραφή των στοιχείων προκύπτει ακόμα ότι χρήση κάνναβης κάνει σήμερα το 10%-11% των κατοίκων της Αττικής, ενώ χρήση κοκαΐνης κάνει το 0,25% του πληθυσμού της. Μάλιστα, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης στην Ευρώπη.

«Τα στοιχεία που καταγράψαμε από την ανάλυση των λυμάτων, δεν περιορίζονται μόνο στην περίοδο της πανδημίας. Συλλέξαμε τα τελευταία τον Σεπτέμβριο του 2023. Μετά την πανδημία εκείνο που φαίνεται ότι μειώθηκε, είναι η κατανάλωση αλκοόλ», λέει στο ethnos.gr ο κ. Θωμαΐδης.

Σε άνοδο η χρήση κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, η καταγραφή από την ανάλυση των λυμάτων κατέγραψε από τον Μάρτιο του 2020 αύξηση στη χρήση κοκαΐνης στην Αττική, γεγονός που, όπως λέει, οφείλεται και στην αλλαγή του τρόπου διακίνησης της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το διαπιστώσαμε αυτό και εμπράκτως σε Ελλάδα και Ευρώπη στο τέλος του 2020, όταν έγιναν μεγάλες κατασχέσεις ποσοτήτων κοκαΐνης, ωστόσο, εμείς το είδαμε από την ανάλυση των λυμάτων από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Μάλιστα, πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση στη χρήση κοκαΐνης στην Αθήνα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2020. Μία ακόμα αύξηση παρατηρήθηκε το 2021, ενώ το 2022 και το πρώτο εννεάμηνο του 2023 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σήμερα οι κάτοικοι της Αττικής κάνουν χρήση περίπου ενός κιλού κοκαΐνης την ημέρα σε ετήσιο μέσο όρο. Κοκαΐνη παίρνει το 0,25% του πληθυσμού της Αττικής», λέει ο κ. Θωμαΐδης.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μεθαμφεταμίνης, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι από το 2010 και μέχρι σήμερα παρατηρείται συστηματική ετήσια αύξηση στη χρήση της. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε το 2019 και ήταν της τάξης του 70% σε σύγκριση με το 2018. Το 2022 οι κάτοικοι της Αττικής κατανάλωναν 170 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης την ημέρα σε ετήσιο μέσο όρο, ενώ το πρώτο εννεάμηνο της φετινής χρονιάς η κατανάλωση μειώθηκε στα 150 γραμμάρια την ημέρα.

Είκοσι κιλά χρήσης κάνναβης την ημέρα
Στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης στην Ευρώπη συγκαταλέγεται η Αθήνα, αφού οι κάτοικοί της καπνίζουν σε ετήσιο μέσο όρο είκοσι κιλά την ημέρα.

«Χρήση κάνναβης κάνει σήμερα το 10%-11% του πληθυσμού της Αττικής, όπως φαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων. Η χρήση κάνναβης μειώθηκε το διάστημα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2020, διότι την περίοδο της πρώτης καραντίνας έγινε δυσκολότερη η διακίνησή της, ωστόσο, στη συνέχεια αυξήθηκε σημαντικά», σημειώνει ο κ. Θωμαΐδης.

Αλκοόλ, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, η χειρότερη περίοδος από πλευράς ψυχολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών χαπιών, ήταν το διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, περίοδος που η χώρα «κατέβασε ρολά» εξαιτίας του κορονοϊού.

«Να αναφέρω, για παράδειγμα, τις βενζοδιαζεπίνες, που αποτελούν το βασικό συστατικό των αγχολυτικών σκευασμάτων. Είχαμε καταγράψει στα λύματα μία δραματική αύξησή στην κατανάλωσή τους το 2014, όταν η χώρα βρισκόταν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Μετά παρατηρήσαμε μία ύφεση και εκ νέου αύξηση στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο πληθυσμός είχε διαταραχές ύπνου. Το διάστημα 2021-2022 αυξήθηκε η κατανάλωση σχεδόν όλων των φαρμάκων που σχετίζονται με τις διαταραχές ύπνου. Τα τελευταία έτη παρατηρούμε κάθε χρόνο αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου και τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούμε μείωσή τους. Μετά την πανδημία η χρήση αλκοόλ μειώθηκε, ενώ η χρήση αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών παραμένει στα ίδια επίπεδα», καταλήγει ο κ. Θωμαΐδης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιαπωνία: Η στιγμή που το αεροπλάνο κόβεται στα δύο από τη φωτιά – Πώς κατάφεραν και διασώθηκαν οι επιβάτες

Στιγμές τρόμου έζησαν οι 379 επιβάτες του αεροπλάνου της Japan Airlines που τυλίχτηκε στις φλόγες…

2 Ιανουαρίου 2024

Meteo: Τα καιρικά ρεκόρ του 2023 – Οι υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες

Μια καιρική ανασκόπηση κάνει το meteo.gr για το 2023, συγκεντρώνοντας τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών,…

2 Ιανουαρίου 2024

Viral το βίντεο από την αλλαγή του χρόνου στο Παρίσι – Όλοι καταγράφουν τη «στιγμή», κανείς δεν τη ζει!

Όταν το ρολόι έδειξε μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2024, ένα μαγευτικό σόου με…

2 Ιανουαρίου 2024

Χαρίτσης: «Ο κόσμος στην Καρδίτσα ωθείται σε εσωτερική μετανάστευση – Κυριαρχεί ανασφάλεια»

Σε πληγείσες από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες περιοχές του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας βρίσκεται από σήμερα…

2 Ιανουαρίου 2024

Άννα Φλωρινιώτη: Τι απαντά στα σχόλια για το πάρτι τρεις μέρες μετά τον θάνατο του αδερφού της

Η Αννούλα Φλωρινιώτη μίλησε στη «Super Κατερίνα» και αναφέρθηκε στα σχόλια που δέχθηκε λίγες ημέρες…

2 Ιανουαρίου 2024

Εγκεφαλικά νεκρή η 17χρονη που υπέστη αλλεργικό σοκ στο Ηράκλειο – Τι εξηγεί ο διευθυντής της ΜΕΘ

Μια ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή νωρίτερα αναφορικά με την 17χρονη μαθήτρια που είχε πάθει…

2 Ιανουαρίου 2024