Πολιτισμός

Έκθεση των παιδιών του ΚΔΑΠ Βασδέκειο

Μια προσπάθεια γνωριμίας των παιδιών με τις σφραγίδες και την ιστορία τους πραγματοποιήθηκε στο ΚΔΑΠ Βασδέκειο, δομή της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα project που διήρκησε από τον Οκτώβριο ώς τον Φεβρουάριο.

Οι σφραγίδες υπάρχουν από την αρχαιότητα και η χρήση τους γινόταν σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, πέρα από αυτούς του ελλαδικού χώρου. Είτε για εμπορικούς σκοπούς, όπου σηματοδοτούσαν τα είδη των φορτίων και τις ποσότητες, είτε ως σφραγιδόλιθοι που σηματοδοτούσαν την αλληλογραφία και επιβεβαίωναν την προέλευση ενός εγγράφου, είτε ακόμα και για διακοσμητικούς σκοπούς, οι σφραγίδες ήταν κάτι απόλυτα συνηθισμένο σε παλαιότερες εποχές.
Μεταξύ των υλικών για την κατασκευή σφραγίδων, ο πηλός κατείχε μια πολύ σπουδαία θέση. Οι πήλινες σφραγίδες που σώζονται ώς σήμερα δίνουν μια σειρά πληροφοριών για πολιτισμούς που σήμερα έχουν εξαφανιστεί. Για την αρχαιολογία για παράδειγμα οι σφραγίδες που σώζονται είτε ολόκληρες, είτε μέρη αυτών, αποτελούν πολύτιμες πηγές πληροφοριών.
«Σήμερα, η χρήση των σφραγίδων είναι περιορισμένη στον εμπορικό κόσμο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους είναι το ξύλο και άλλα πιο σύγχρονα υλικά, σε καμία πάντως περίπτωση δεν θα συναντήσουμε σήμερα πήλινες σφραγίδες.
Οι λιγοστές γνώσεις των παιδιών πάνω στο θέμα της σφραγίδας και της χρήσης της στους αιώνες, αποτέλεσε την αφορμή για το πρόγραμμα που προαναφέρθηκε και παράλληλα, μας έδωσε τη δυνατότητα τα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΔΑΠ Βασδέκειο.
Το όλο εγχείρημα βασίστηκε σε μια ιδέα της εικαστικού Χριστίνας Στεφανούλη και της ιστορικού του Πολιτισμού και κεραμίστριας Κατερίνα Χαραλάμπους, οι οποίες είχαν την όλη επιμέλεια και εκτέλεση του project.

«Σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιδιά απόλαυσαν την όλη διαδικασία, αφενός γιατί γνώρισαν νέα υλικά, όπως τα μελάνια χαρακτικής, με τα οποία τυπώθηκαν οι σφραγίδες, αφετέρου γιατί τους κέντρισε το ενδιαφέρον η όλη διαδικασία που ήταν κάτι εντελώς καινούργιο» προστίθεται.
Το όλο έργο χωρίστηκε σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο επιλέχθηκε το θέμα του ζωικού βασιλείου, που θεωρήθηκε κατάλληλο, αφού είναι γνώριμο στα παιδιά και γιατί μπορούσε να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον θέμα για το δεύτερο στάδιο του προγράμματος. Τα παιδιά κατασκεύασαν τις σφραγίδες στο εργαστήρι κεραμικής. Τα μικρότερα παιδιά επέλεξαν την κατασκευή των ψαριών, τα μεσαία ασχολήθηκαν με τα ζώα και τα μεγαλύτερα με τα πουλιά.
Στο δεύτερο στάδιο τα παιδιά ζωγράφισαν το περιβάλλον μέσα στο οποίο τυπώθηκαν οι σφραγίδες, στο εργαστήρι ζωγραφικής. Με αφορμή το project τα παιδιά γνωρίστηκαν με το έργο και τις τεχνικές των ζωγράφων Paul Klee, Anri Rouseau και Maurits Cornelis Escher, αλλά και με τη λαϊκή τέχνη της Ελλάδας.
Το project ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των έργων των παιδιών που θα γίνει στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα, στον χώρο περιμετρικά της καμίνου Hoffmann. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Μαρτίου και θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο προγράμματα διάρκειας μιας ώρας το καθένα, για γονείς και παιδιά των δύο τάξεων του νηπιαγωγείου (προνήπια-νήπια) το Σάββατο 14 Μαρτίου, στις 10.30 και στις 12.00. Τα προγράμματα θα είναι δωρεάν και η συμμετοχή θα γίνει μέσω κράτησης στο ΚΔΑΠ Βασδέκειο, τηλ. 24210 91113. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το