Πολιτισμός

Έκθεση της Κατερίνας Σαμαρά στον Χώρο Τέχνης «δ.»: Δημιουργία από αναμνήσεις, έμπνευση από καθημερινότητα 

Η Κατερίνα Σαμαρά είναι καλλιτέχνης με την ευρεία έννοια του όρου: Δημιουργεί με βάση τις αναμνήσεις και εμπνέεται από την καθημερινότητα, ενώ εμπνέει με τα έργα της εγείροντας έντονα αισθήματα. Η Κατερίνα Σαμαρά έρχεται και πάλι κοντά στο φιλότεχνο κοινό παρουσιάζοντας τα έργα της στον Χώρο Τέχνης «δ.» από την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ημέρα που θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 7 το απόγευμα.

Με τίτλο «Τώρα κεντάς μες τη σιωπή ξανά τα όνειρά σου» η Κατερίνα Σαμαρά αναμένεται να εκπλήξει τους θεατές με τα έργα της, καθώς θα συνοδεύονται με άμεσο και έμμεσο τρόπο με σκέψεις που έχουν γίνει ποιήματα δηλώνοντας δυνατά και δημόσια όσα φωλιάζουν βαθιά στην ψυχή της τόσα χρόνια.

Γεννημένη στο Σκλήθρο του Μαυροβουνίου στο Βορειοανατολικό Πήλιο τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της εμφύλιας σύρραξης, η Κατερίνα Σαμαρά κουβαλά βαριές αναμνήσεις γεμάτες κενά ανθρώπινης παρουσίας και σημαντικές απώλειες που σημάδεψαν τη ζωή της: «Στιγμές και σκηνές που με ακολουθούν, έχουν ορίσει τη ζωή μου. Ο κόσμος ήταν διαφορετικός κι όσα έγιναν προκάλεσαν πόνο σε όλους. Σε εμένα και την οικογένειά μου η απώλεια του πατέρα – που τον σκότωσαν γιατί ήταν αριστερός – επέφερε δυσκολίες και συνεχείς ανατροπές. Χρειάστηκε χρόνος για να γίνει ο πόνος εφαλτήριο δημιουργίας και κυρίως κατανόησης ότι η πληγή αυτή αναλογεί σε όλες τις πλευρές, σε όλους».

Μετακινήσεις και αναζητήσεις μιας καλύτερης ζωής, καθώς οι βασικές ανάγκες για τροφή και στέγη αποτελούσαν κύριο στόχο έως και όνειρο για τόσους ανθρώπους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και παράλληλα προοπτική ζωής. «Ήταν ταραγμένες εποχές και ήμουν τυχερή που ο αδελφός της μητέρας μου – αργότερα γνωστός πανεπιστημιακός – πήρε την πρωτοβουλία και έπεισε τη μητέρα μου να φοιτήσω στη Σχολή της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Όπως και έγινε και έφερε στη ζωή μου πνοή και νόημα και έτσι βρέθηκα από τη Γη στον Ουρανό…» εξήγησε η ίδια. Κι από εκεί θα ξεκινήσουν όλα: Η γνώση και η δημιουργία, ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες που δεν τελειώνουν ποτέ…

Η Κατερίνα Σαμαρά στη Σχολή της Αγγελικής Χατζημιχάλη στην Αθήνα ανάμεσα στα πολλά, γνωστά και δημοφιλή τμήματα θα επιλέξει το τμήμα της μεταλλοτεχνικής, το οποίο ήταν και το μοναδικό που δεν επιτρεπόταν η παρακολούθηση πριν την τελική απόφαση εγγραφής, ως προσέγγιση ή και πρόγευση των σπουδών
και του σχετικού αντικειμένου: «Κι όμως εγώ προτίμησα το τμήμα αυτό, που με οδήγησε αρχικά στη δημιουργία κοσμημάτων και στη συνέχεια στη σύνθεση υλικών, καθώς στα επόμενα εκφραστικά μέσα που ακολούθησαν ως συνέχεια και προέκταση όσων έκανα και συνεχίζω να κάνω με την ίδια χαρά και αγάπη…».

Οι σπουδές στη Σχολή της Αγγελικής Χατζημιχάλη της διασφαλίζουν άμεσα εργασία, αλλά η συνεχή αναζήτηση της προσφέρουν υποτροφία στην Ιταλία όπου συνέχισε και τη δεύτερη χρονιά χωρίς την οικονομική αυτή υποστήριξη. Ακολουθούν σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Γενεύη, ενασχόληση με την ταπισερί σε σύγχρονα δεδομένα προσεγγίζοντας νέες πρωτοπόρες τεχνικές. Η επιστροφή της στην Ελλάδα θα σηματοδοτηθεί από την ενασχόλησή της στην Εκπαίδευση διδάσκοντας σε όλες τις βαθμίδες, από το Α’ Πειραματικό έως τα ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κι εδώ στη βάση του Ιδρύματος, στον Βόλο, ενώνει και πάλι σχέσεις και δεσμούς με την πόλη των συγγενών της, πόλη πια δικής της επιλογής και διαμονής.

Στον Βόλο και μετά την έκθεση έργων της στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» στο πλαίσιο ατομικής παρουσίασης το 2011 και με την ενεργή συμμετοχή σε δράσεις, η Κατερίνα Σαμαρά επιβεβαιώνει την αρχική της απόφαση να ζήσει εδώ που οι άνθρωποι και το τοπίο της δίνουν δύναμη και έμπνευση. Κι από το Μαυροβούνιο στο Πήλιο ως συνέχεια τόπου και ζωής το πλαίσιο θα διαμορφωθεί με έντονο δυναμισμό δράσης κυρίως με το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τιμώντας την παράδοση, δίνοντας παράλληλα εξέλιξη και μέλλον σε όσα το παρελθόν προσέφερε. «Η τωρινή έκθεση είναι συνέχεια της προηγούμενης που δίνει εξηγήσεις σε όσα υπαινικτικά τότε παραδόθηκαν. Ήταν η γη και τα υλικά της που έπλασαν τα δικά τους σχέδια» ανέφερε η ίδια.
Ως συνέχεια η έκθεση έργων στον Χώρο Τέχνης «δ.» δίνει για την ίδια τη δημιουργό την ευκαιρία έκφρασης σε όσα δεν ήταν σε θέση τότε να εκφράσει από πόνο και θλίψη. Με την προέκταση και το πέρασμα στην επόμενη φάση η ίδια αφήνει πίσω της όσα στοίχειωσαν τη ζωή για να μπορέσει να συνεχίσει. «Ως λύτρωση και δημιουργία, ως ένα πάντρεμα του χθες με το αύριο, αλλά και των εκφραστικών μέσων καλείται η εικαστική δημιουργία και η ποίηση να δώσουν αυτό που θέλω και μπορώ πλέον να πω» σημείωσε.
Η έκθεση έργων της Κατερίνας Σαμαρά θα λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης «δ.» έως τις 2 Νοεμβρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το