Πολιτισμός

Έκθεση στο ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου με χειροποίητα κοσμήματα από έξι σχολές της Ευρώπης 

Άνοιξε τις πύλες της χθες η περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση που αποτελείται αποκλειστικά από σπουδαστικές εργασίες με θέμα «Τον αέρα» σε σχέση με το παρόν, τις τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο κόσμημα σήμερα. Η έκθεση είναι επισκέψιμη από τις 9.00 έως 15.00 στον χώρο του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως ορίζονται, και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου (πληροφορίες παρέχονται στο κοινό καθημερινά από το τηλ. 2421056446).
Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ κ. Αναστασία Μορφογιάννη τόνισε πως «είναι τιμή για την πόλη μας να φιλοξενούμε μία τέτοια έκθεση», υπογραμμίζοντας και την πολύ καλή συνεργασία με τις υπόλοιπες 6 σχολές εταίρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Εrasmus+ «the future is our jewel», αναφέροντας πως το τμήμα Κοσμήματος του Δημοτικού ΙΙΕΚ Βόλου συμμετέχει στην έκθεση με 15 έργα σπουδαστριών.

«Στόχος είναι να αναβαθμιστούν οι σπουδαστές του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου, να εξειδικευτούν, αλλά και να ανοίξουν κι άλλους ορίζοντες» τόνισε για να προσθέσει πως «ήδη δύο σπουδάστριες θα συνεχίσουν και θα συνεργαστούν με τη σχολή στη Βαλέντσα της Ιταλίας».
Η κ. Αναστασία Μορφογιάννη επισήμανε πως «το Δημοτικό ΙΙΕΚ Βόλου και η Δημοτική Αρχή Βόλου έχουν κοινό στόχο την προώθηση και ενίσχυση αντίστοιχων ευρωπαϊκών δράσεων, καθώς θεωρούν τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα ως έναν από τους βασικούς στόχους του Ι.Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου για την πληρέστερη εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών του», ενώ συμπλήρωσε πως τα οφέλη μέσω των προγραμμάτων Εrasmus+ δεν σταματούν με την αποφοίτηση των σπουδαστών, αλλά συνεχίζονται και στη μετέπειτα πορεία τους στην αγορά εργασίας.
Από την πλευρά της η εκπαιδεύτρια Κοσμήματος και υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου κ. Λέτα Αργυράκου σημείωσε πως «από το 2018 συμμετέχουμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι διάρκειας 3 χρόνων. Σε αυτό συμμετέχουν έξι σχολές, το ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου, η Art Tre από τη Μαδρίτη, η British Academy of Jewellery στο Λονδίνο, η FORAL από τη Βαλέντσα της Ιταλίας, η MOKUME από τη Θεσσαλονίκη και η Soares dos Reis από το Πόρτο της Πορτογαλίας».
Κάθε χρόνο οι σπουδαστές δουλεύουν πάνω σε ένα θέμα, βγάζουν τα σχέδιά τους και κατασκευάζουν τα κοσμήματά τους και τον Ιανουάριο ξεκινά η περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση στις σχολές εταίρους.

Τα θέματα της έκθεσης των τριών χρόνων που διαρκεί το πρόγραμμα, είναι τα στοιχεία της γης, το νερό, ο αέρας, η φωτιά, τα οποία χρησιμοποιούνται στο εργαστήριο για να γίνουν τα κοσμήματα. «Πέρσι το θέμα ήταν το νερό σε σχέση με το παρελθόν, με τους σπουδαστές να χρησιμοποιούν υλικά, τα οποία είχαν σχέση με το νερό, αλλά και παλιότερες τεχνικές. Φέτος στη δεύτερη περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση το θέμα είναι ο αέρας. Χρησιμοποιούμε υλικά που έχουν σχέση με τον αέρα, ματιέρες και υφές που παραπέμπουν στο σήμερα, στο παρελθόν, ενώ του χρόνου το θέμα θα είναι η φωτιά» εξηγεί η κ. Λέτα Αργυράκου.

«Φέτος η περιοδεύουσα πανευρωπαϊκή έκθεση άρχισε την περιοδεία της τον Ιανουάριο από τη Βαλέντσα της Ιταλίας, όπου και βρεθήκαμε στα εγκαίνια. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Μαδρίτη και μετά στο Πόρτο. Μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ευρώπη, αναβλήθηκαν οι εκθέσεις στο Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στον σχεδιασμό ήταν η περιοδεία να ολοκληρωθεί στον Βόλο και να φιλοξενηθεί στο ΙΙΕΚ του Δήμου Βόλου τον Ιούνιο» ανέφερε η ίδια για να προσθέσει πως επόμενος σταθμός της έκθεσης είναι η Θεσσαλονίκη και τέλος το Λονδίνο.
«Ένα μέρος του προγράμματος είναι η δουλειά των σπουδαστών, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των κοσμημάτων, όπως και η παρουσίαση των εκθέσεων. Το άλλο μέρος είναι η κινητικότητα των σπουδαστών. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μία έκθεση ή μία σχολή, ακολουθείται εβδομαδιαίο πρόγραμμα που οργανώνει η σχολή υποδοχής. Εκεί οι σπουδαστές μας μαθαίνουν τεχνικές, παρακολουθούν σεμινάρια και εργαστήρια. Επίσης οργανώνονται επισκέψεις σε μουσεία και σε επιχειρήσεις, όπως τον Ιανουάριο στη Βαλέντσα που επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο Bulgari, που για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες του για επισκέπτες» ανέφερε για να προσθέσει: «Είναι εξαιρετικά αυτά που βλέπουν οι σπουδαστές. «Ανοίγει» το μυαλό τους, μαθαίνουν τι ακριβώς γίνεται στο εξωτερικό, αλλά ανακαλύπτουν ότι δεν είμαστε και τόσο πίσω. Οι εργασίες, τα προγράμματα και το τελικό αποτέλεσμα δεν διαφέρει σε τίποτα με αυτά που εμείς κάνουμε στα εργαστήριά μας, με λιγότερα μέσα, αλλά με μεγαλύτερη όρεξη, διάθεση και προσπάθεια».

Τέλος η ίδια τόνισε πως «σε μια εποχή που όλοι θέλουν να πάρουν ένα μάστερ, αλλά κανένας δεν θέλει να γίνει μάστορας, εμείς επιμένουμε δημιουργικά».
Να σημειωθεί πως για να εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα οφέλη για όλους, ο ιστότοπος (http://thefutureisourjewel.wordpress.com), καθώς και όλα τα αποτελέσματα, θα παραμείνουν λειτουργικά και μετά το κλείσιμο του έργου, ώστε να μπορούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι εταίροι να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν ιδέες, να προτείνουν βελτιώσεις και να επικαιροποιούν καινοτόμες μεθόδους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το