Κόσμος

Έκθεση-σοκ για τα βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές

Σοκαριστικές είναι οι ιστορίες βασανιστηρίων στις τουρκικές φυλακές, μια πρακτική που φαίνεται ότι… αναβίωσε μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο. Σεξουαλικές επιθέσεις, παρενόχληση ύπνου, χτυπήματα, και απειλές για βιασμό είναι ορισμένες μόνο από τις πρακτικές που «εφαρμόζονται» από αστυνομικούς και δεσμοφύλακες της γειτονικής χώρας.

Σε έκθεσή της, η οργάνωση Human Rights Watch επικρίνει σφοδρά την Τουρκία για τις πρακτικές αυτές και κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από την ημέρα που η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Κανείς δεν θα νοιαστεί εάν σε σκοτώσω… Θα πω απλά ότι σε σκότωσα επειδή προσπάθησες να φύγεις» φέρεται να είπε σε έναν κρατούμενο αστυνομικός, όπως καταγγέλλουν μέλη της οικογένειάς του.

 
Ο δικηγόρος ενός άλλου κρατουμένου δήλωσε στην Human Rights Watch ότι αστυνομικοί απείλησαν να βιάσουν τον πελάτη του με ένα κλομπ και του είπαν πως δεν πρόκειται να καταφέρει να επιβιώσει τον επόμενο μήνα.
Ο «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου. «Οι νέοι κανόνες που ισχύουν από τότε αφήνουν πολλά περιθώρια για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της οργάνωσης.
Όταν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η αστυνομία έχει το δικαίωμα να κρατά τους συλληφθέντες έως και 30 ημέρες χωρίς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία. Πριν από την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, το όριο αυτό ήταν μόλις τέσσερις ημέρες.
«Φοβόμαστε»

 
Συνολικά, η έκθεση περιγράφει 13 περιπτώσεις βασανιστηρίων σε τουρκικές φυλακές.
«Είχαμε κάνει σημαντική πρόοδο. Η μάχη κατά των βασανιστηρίων στην Τουρκία ήταν σημαντική. Αλλά τα βασανιστήρια είναι σαν τις μεταδοτικές νόσους. Μόλις ξεκινήσει θα εξαπλωθεί. Και είναι πολύ επώδυνο να βλέπεις το πισωγύρισμα που γίνεται τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά Τούρκος δικηγόρος που ασχολείται με αντίστοιχες υποθέσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, δικηγόροι ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία φοβούνται να εκπροσωπήσουν όσους κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
«Προσπαθούσαμε να βρούμε ένα δικηγόρο που εκπροσωπούσε συνταγματάρχη που είχε συλληφθεί. Δεν ξέρουμε πού είναι. Νομίζουμε ότι τον βασάνισαν. Αλλά όλοι οι υπόλοιποι δικηγόροι αρνήθηκαν να αναλάβουν την υπόθεσή του. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Είναι σαν να είναι καταραμένοι. Αυτό είναι εν μέρει επειδή ο κόσμος μισεί όσους κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα. Οφείλεται, όμως, και στην ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση» δήλωσε δικηγόρος, που ζήτησε από την οργάνωση να μην δημοσιοποιήσει το όνομά του.
Κάποιος άλλος δικηγόρος δήλωσε στην οργάνωση ότι δεν φοβούνται μόνο οι δικηγόροι αλλά και ο σύλλογός τους. «Φοβόμαστε. Ο δικηγορικός σύλλογος φοβάται. Είναι όλα πολιτικά και ο κόσμος ανησυχεί ότι θα προσαχθεί και θα συλληφθεί» αποκάλυψε ο ίδιος.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το