Πολιτισμός

Έκθεση με έργα για την ισότητα γυναικών – αντρών από Αζέρο καλλιτέχνη στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Ένας Αζέρος καλλιτέχνης σύγχρονης τέχνης, ο Qafar Rzayev, βρέθηκε στον Βόλο και μετά από συνεργασία την κ. Έλενα Νικηφόρου, ζωγράφο-εκπαιδεύτρια από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Αμπελοκήπων της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις του με μία έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.

Ο Qafar Rzayev είναι ένας καλλιτέχνης σύγχρονης τέχνης από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος άρχισε την καριέρα του με τη street art χρησιμοποιώντας graffiti, ενώ αργότερα μεταπήδησε στη ζωγραφική και δοκίμασε τις ικανότητές του στο γραφιστικό σχέδιο (graphic design).
Όπως ο ίδιος σημείωσε, αυτή τη στιγμή πειραματίζεται με όλες τις μορφές εικαστικής τέχνης, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και θέματα και ψάχνοντας συνεχώς καλύτερους τρόπους για να εκφράσει τις ιδέες του.
«Αναζητώ την ομορφιά, την αγάπη και την ελευθερία, που αποτελούν σημαντικές εμπνεύσεις για τη δημιουργία έργων που μιλάνε για την ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών, την άρση των στερεοτύπων και την καταπολέμηση ξεπερασμένων αντιλήψεων» ανέφερε ο Qafar Rzayev.

Ο Αζέρος τους τελευταίους 9 μήνες πέρασε τον χρόνο του στον Βόλο, σε μια περίοδο που συνειδητοποίησε ότι οι Έλληνες και οι Αζέροι έχουν κάτι κοινό: Ισχυρές οικογενειακές αξίες.
Ο καλλιτέχνης τόνισε πως «μία από τις μεγαλύτερες διαφορές στις χώρες μας είναι ότι η Ελληνίδα γυναίκα σχεδιάζει τη ζωή της με ένα πιο ελεύθερο τρόπο». Ο Qafar Rzayev προέρχεται από μια κοινωνία που είναι κατά πολύ συντηρητική και συνυπολογίζει ιδιαίτερα τις παραδόσεις σε κάθε πτυχή της ζωής. Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει περήφανος για τις ρίζες του και συχνά χρησιμοποιεί τη Shabaka (παραδοσιακή τέχνη του Αζερμπαϊτζάν) με τον δικό τρόπο του για να επικοινωνεί με το κοινό.

«Ο κύριος στόχος με τα έργα τέχνης είναι να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να είναι περισσότερο ανοιχτόμυαλοι και να τους παρουσιάζω τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία» επισήμανε ο Qafar Rzayev.
Ο ίδιος, όπως εξηγεί, δεν είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει έκθεση στην Ελλάδα και ευχαριστεί την ομάδα της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου που υλοποιεί το έργο Erasmus+ WAVES II (We Are Volos EvS II) και την κ. Έλενα Νικηφόρου, ζωγράφο και εκπαιδεύτρια από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Αμπελοκήπων της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, για αυτή την ευκαιρία να εκφράσει τις σκέψεις του με τη μορφή της τέχνης.
Η πιο πρόσφατη διαδραστική του installation μιλά για την ίδια την τέχνη, για το πόσο διαφορετικά τη βλέπει ο καθένας και για το πώς μπορεί να υπάρξει ισορροπία μεταξύ των ενδιαφερόντων του καλλιτέχνη και εκείνων του θεατή και η οποία παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου έως 6 Φεβρουαρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το