Τοπικά

Έκθεση κόμικ με 100 έργα 50 καλλιτεχνών για την οργανωμένη ρατσιστική βία – Άρχισε χθες στο κτίριο Τσικρίκη 

Άρχισε χθες η έκθεση κόμικ «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας», η οποία θα διαρκέσει έως στις 21 Μαρτίου (καθημερινά 10.00-13.00 και 17.00-21.00), στο ισόγειο του κτιρίου Τσικρίκη, με τα 100 έργα των 50 Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών.
Η κ. Ελένη Τάκου, αναπληρώτρια διευθύντρια του HumanRights360, που είναι μέλος της πρωτοβουλίας «Βάλτους Χ», τόνισε πως η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα, ενώ παρουσιάζεται ταυτόχρονα με τον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη.

«Ουσιαστικά είναι μία προσπάθεια οπτικοποίησης της οργανωμένης ρατσιστικής βίας που συνδέεται κυρίως με την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά και άλλων οργανωμένων ρατσιστικών ομάδων, με άξονα την ανάδειξη του φαινομένου στο ευρύτερο κοινό και ενόψει και της δίκης που μπαίνει στην τελική ευθεία» σημείωσε.
«Έχουμε επιλέξει 100 καταγεγραμμένες επιθέσεις σε όλη την Ελλάδα, που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή ή με άλλες οργανωμένες ομάδες ρατσιστικής βίας, τις έχουμε τοποθετήσει πάνω στο συγκεκριμένο σημείο του χάρτη, εξ’ ου και η ιδέα «Μαύρος χάρτης της Ελλάδας», και κάθε επίθεση την οπτικοποιήσαμε με τη βοήθεια καλλιτεχνών» εξήγησε η ίδια.


Η κ. Ελένη Τάκου ανέφερε ότι εκτίθενται 100 έργα από 50 συνολικά δημιουργούς, που συνθέτουν το υλικό της εγκληματικής δράσης και ταυτοχρόνως υπάρχει ένα οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο βασίζεται αντίστοιχα σε έργα που σκιτσαρίστηκαν την ώρα της δίκης, από Έλληνες και Ευρωπαίους καλλιτέχνες.
Να σημειωθεί πως στον θόλο του παραλιακού συγκροτήματος εκτίθενται αφίσες με αντιρατσιστικό περιεχόμενο, δημιουργίες φοιτητών και φοιτητριών του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εν τω μεταξύ η έκθεση πλαισιώνεται από ομότιτλη εκδήλωση-συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη 11 Μαρτίου, στις 18.30, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης θα βρίσκονται η Μάγδα Φύσσα, η Ηλέκτρα Αλεξανδροπούλου, project manager Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και μέλος του Golden Dawn Watch, η Χρύσα Παπαδοπούλου, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Πολυμέρης Βόγλης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Θανάσης Καραμπάλιος, σκιτσογράφος της έκθεσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το