Πολιτισμός

Έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τα 76 έτη ίδρυσης του ΣΕΑΝ

Συνεχίζεται η περιοδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Από το 1453 στο 1821» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και των 76 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου. Η έκθεση περιλαμβάνει 10 πίνακες του μέλους του Συνδέσμου Χαράλαμπου Γάτου, αυτοδίδακτου και ερασιτέχνη ζωγράφου.

Ο νομικός και θεολόγος κ. Χαράλαμπος Γάτος τόνισε πως η έκθεση ήταν μια κοινή ιδέα του προέδρου του ΣΕΑΝ Μαγνησίας και δική του, η οποία αποτελείται από αντίγραφα έργων, μιας και λόγω του κορωνοϊού ήταν δύσκολο να μεταφερθούν τα πρωτότυπα. «Επιλέχθηκαν κάποια έργα με ιστορικό περιεχόμενο. Ως μέλος του ΣΕΑΝ Μαγνησίας, ήθελα όχι μόνο να βοηθήσω τον Σύνδεσμο για τα 76α έτη της ύπαρξής του, αλλά σε συνεννόηση με το προεδρείο, θέλαμε να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821» σημείωσε ο ίδιος.
«Με τα έργα μου, εκτός από το να τιμήσω τα 200 χρόνια από το 1821, ήθελα να καταστήσω σαφές ότι ο ελληνισμός είναι αρραγής και συνεχής εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια. Η Επανάσταση του 1821, δεν είναι η γέννηση ενός έθνους, είναι το ξαναξύπνημα (η παλιγγενεσία) των Ελλήνων από τον λήθαργο των 400 περίπου χρόνων σκλαβιάς. Το 1821 ο ελληνισμός ξεσηκώνεται με επιτυχία στον κυρίως ελλαδικό χώρο, με τη συμμετοχή Ελλήνων που εγκαταβιούσαν τόσο σε υπόδουλες περιοχές, όσο και σε ελεύθερα ευρωπαϊκά κράτη. Ο ελληνισμός έχει μια συνέχεια ιστορική χιλιάδων χρόνων. Μπορεί να είχε πάψει να υφίσταται ως κρατική οντότητα, μετά την πτώση της Πόλης και να μην έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά αυτό δεν σήμαινε ποτέ ότι έπαψε να υπάρχει» τόνισε, για να συμπληρώσει: «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι μία από τις πολλές επαναστάσεις που έλαβαν χώρα από τότε που έπεσε η Πόλη. Έγιναν πάνω από 20 επαναστάσεις και πάνω από 100 κινήματα από τους υπόδουλους Έλληνες, στοιχείο που καταδεικνύει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η ελευθερία στην ψυχή αυτού του λαού. Μαζί, όμως, με αυτά εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια σύμφυτο με τον ελληνισμό είναι και η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, με την οποία έχουν γίνει ένα. Η πίστη αυτή, το ορθόδοξο βίωμα βάσταξε τον ελληνισμό τα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής και κράτησε ζωντανή τη φλόγα και τον πόθο της ελευθερίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γέρος του Μωριά είχε πει «πρώτα πολεμήσαμε υπέρ πίστεως και μετά υπέρ πατρίδος» και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ο σταυρός του Χριστού στόλιζε κάθε επαναστατικό φλάμπουρο και εν τέλει απετέλεσε και το σημείο αναφοράς στην ελληνική σημαία του ελληνικού κράτους. Όλα αυτά είναι που θέλω να τιμήσω με τα λίγα έργα της έκθεσης».
Όπως εξήγησε και ο ίδιος, για αυτό ο τίτλος της έκθεσης είναι «Από το 1453 στο 1821», διότι το ένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο.

Να σημειωθεί πως ο Χαράλαμπος Γάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε Θεολογία στη Θεσσαλονίκη και Νομική στην Κομοτηνή. Υπηρέτησε τη θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου ώς το 2017. Ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική, έχοντας στο ενεργητικό του δύο εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι νυμφευμένος και με τη σύζυγό του έχουν δύο παιδιά.

Η λειτουργία της περιοδικής έκθεσης θα διαρκέσει έως στις 31 Οκτωβρίου. Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00, Δευτέρα κλειστά
Η είσοδος στο Μουσείο Πόλης επιτρέπεται σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποποιητικού νόσησης μέχρι 6 μήνες πριν ή αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών ή αρνητικό τεστ rapid 48 ωρών. Παιδιά κάτω των 12 ετών αρνητικό self test.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το