Πολιτισμός

Έκθεση αγιογραφίας, βυζαντινής ζωγραφικής και θρησκευτικής τέχνης στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Tην Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 στις 19:00 μ.μ. εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας έκθεση αγιογραφίας , βυζαντινής ζωγραφικής και θρησκευτικής τέχνης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2016 με θέμα, «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των γεύσεων» και είναι μια ακόμη επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, της Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» και της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Προσαρμοσμένη λοιπόν στο Έτος του πολιτισμού των γεύσεων, δεν θα μπορούσε παρά να έχει στοιχεία από το θέμα το οποίο παρουσιάζετε εφέτος.
Για τον λόγο αυτό και στα έργα που θα παρουσιαστούν υπάρχει αναφορά τις γεύσεις, όπως αναφέρονται στα Ιερά κείμενα και την παράδοσή μας. Επιπλέον η αναφορά στη Μοναστηριακή διατροφή , αλλά και η παράθεση στο κοινό ειδών πού παράγονται με φροντίδα και αγάπη από τίς αδελφές της Γυναικείας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς.
Τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελλάδος και της Ρουμανίας από το χώρο της αγιογραφίας και της θρησκευτικής ζωγραφικής πρόκειται να βρεθούν καλλιτεχνικά στον Βόλο την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016 σέ μία μεγάλη έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας και παρουσίασης μοναστηριακών διατροφικών προϊόντων, πού οργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος με δύο από τούς φορείς πολιτισμού πού διαθέτει, τη «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός», σέ συνεργασία με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς. Ἡ έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας για δέκα ημέρες. Οργανώνεται στα πλαίσια του φετινού θεματικού έτους «Μάγνητες και ὁ πολιτισμός των γεύσεων» και θα έχει ως θέμα: «Χρώμα και Γεύση». Θα περιλαμβάνει έργα πού έχουν αναφορά κατά κυριολεξία ἤ μεταφορικά στις γεύσεις.
Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου το απόγευμα μαζί με τα εγκαίνια της εκθέσεως θα πραγματοποιηθεί και εσπερίδα, στην οποία έχουν προσκληθεί ως ομιλητές οι: πρώτος είναι ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων, ο οποίος θα ομιλήσει με θέμα την εικόνα της φιλοξενίας του Αβραάμ ως αποτύπωση της Αγίας Τριάδος, και ο δεύτερος είναι ο καταξιωμένος και ιδιαιτέρως αγαπητός στον Βόλο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης από το χώρο των Αθηνών π. Αντρέας Κονάνος, ὁ οποίος θα ομιλήσει με θέμα: «Πείνα και δίψα Χριστού». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρατίθενται βιολογικά εδώδιμα είδη που παράγονται με φροντίδα και αγάπη από τις αδελφές της Γυναικείας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς.

Μετά το τέλος των ομιλιών οι αδελφές θα έχουν ετοιμάσει και θα προσφέρουν μικρό μοναστηριακό κέρασμα σέ όλους τούς παρευρισκόμενους.
Πρόκειται για την πραγματοποίηση ακόμη μιας ιδέας του επικεφαλής της Σχολής Αγιογραφίας π. Δημητρίου Κατούνη , την οποία με ικανοποίηση δέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και εντάχθηκε στις δραστηριότητες του «Θεματικού Έτους πολιτισμού 2016» , που υλοποιεί η «Μαγνήτων Κιβωτός» από την αρχή της χρονιάς.
Καλλιτεχνική διευθύντρια και υπεύθυνη για το στήσιμο της εκθέσεως θα είναι η εκλεκτή εθελόντρια συνεργάτης της Μητροπόλεώς ζωγράφος κ. Έλενα Νικηφόρου.
Η εκδήλωση, πέραν των παραπάνω αναφερομένων, πραγματοποιείται και με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων για τη νέα ιεραποστολική χρονιά στη Σχολή Αγιογραφίας , εντάσσεται στο θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας» και συνδιοργανώνεται από τους φορείς πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού , «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού αποθέματος» και τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός».
Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 7.00 το βράδυ, θα συντονίσει ο Διευθυντής της «Ορθόδοξης Μαρτυρίας», δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι από 14:00 έως 21:00 καθημερινά και Σάββατο 11.00 έως 15.00. Κυριακή κλειστά. Διάρκεια μέχρι Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το