Πολιτισμός

Εκθέσεις στο λιμάνι για λαϊκές τέχνες και ναυτική παράδοση Σκιάθου

Παρουσία του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΟΛΒ ΑΕ Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου, αλλά και αρκετού κόσμου τελέστηκαν χθες τα εγκαίνια της «Φωτογραφικής Διαδραστικής Έκθεσης Λαϊκών Τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες» και της έκθεσης – παρουσίασης του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου στον νέο επιβατηγό σταθμό του λιμένα Βόλου.
Τα εγκαίνια των εκθέσεων πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018», με τιμώμενη μεσογειακή πόλη τη Μασσαλία της Γαλλίας.
Η «Φωτογραφική Διαδραστική Έκθεση Λαϊκών Τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες» είναι μια ολοκληρωμένη εργασία της «Φωτογραφικής Ομάδας του Αργύρη Ζαφειρίδη» και φιλοξενεί φωτογραφίες από λαϊκούς τεχνίτες, εργαστήρια και αντικείμενα που παράγονται σε διάφορες χώρες, εκτός της Ελλάδος, όπως από Σουηδία, Ρουμανία, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Κένυα και τη μακρινή Γουατεμάλα.

Τα εκθέματα είναι ευγενική προσφορά ντόπιων καλλιτεχνών και συλλεκτών, όπως η συλλογή παλαιού φωτογραφικού εξοπλισμού και φωτογραφιών του Στάθη Ζαφραντζά.
Το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου ιδρύθηκε το 2015 και στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι του Δήμου Σκιάθου. Μέσα από τις συλλογές του αφηγείται και ταξιδεύει τους επισκέπτες του στην δύο αιώνων Ναυπηγική και Ναυτική Ιστορία της Σκιάθου.
Τα εκθέματα αφηγούνται τη μακρόχρονη ναυπηγική παράδοση των Σκιαθίτικων ταρσανάδων που βοήθησε στην ανάπτυξη της σκιαθίτικης ιστιοφόρου ναυτιλίας μέχρι τον 19ο αιώνα, όπως και τη μετεξέλιξή της στην ατμήρη ωκεανοπλόο ναυτιλία.
Η πρόταση της παρουσίασης ήταν της υπεύθυνης Σχολικών Εκδηλώσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας κ. Σοφίας Κανταράκη, η οποία και μίλησε στα εγκαίνια, όπου προβλήθηκε και ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το