Πολιτισμός

Εκθέσεις σε Βόλο, Αφέτες, Νέα Αγχίαλο και Σκιάθο

Συνεχίζεται η μεγάλη περιοδική έκθεση «1821 – 2021: Από την επανάσταση στην εθνική επέτειο» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά).
Η έκθεση είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και παρουσιάζει τεκμήρια από τις συλλογές του Δήμου Βόλου και των μουσείων του, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Περιλαμβάνει όπλα, λάβαρα, πίνακες, γλυπτά, έργα λαϊκής τέχνης, πορτραίτα αγωνιστών, καθώς και υλικό από σχολικές γιορτές και επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Με τίτλο «Από την επανάσταση στην εθνική επέτειο» η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει τεκμήρια κυρίως από την επανάσταση του Πηλίου το 1878, όπως το λάβαρο της επανάστασης, όπλα και πορτραίτα συμμετεχόντων σε αυτή. Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται έργα τέχνης που άντλησαν έμπνευση ή δημιουργήθηκαν σε ανάμνηση της επανάστασης, όπως πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Νίκου Χριστόπουλου, προτομές αγωνιστών, πορσελάνες και λιθογραφίες με αναπαραστάσεις των συντελεστών της. Βασικό έργο αυτής της ενότητας είναι ο πίνακας του Ιωάννη Πούλακα «Η ναυμαχία του Βόλου». Στην 3η ενότητα παρουσιάζεται υλικό (αφίσες, σημαίες, στολές, φωτογραφίες σχολικών εκδηλώσεων και παρελάσεων) με διαχρονικές αναφορές στην επανάσταση και στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου του 2021, ενώ έχουν προγραμματισθεί από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών οργανωμένες περιηγήσεις στην έκθεση, κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 7.00. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλ. 2421029878 (αριθμός επισκεπτών σε κάθε περιήγηση έως 10 άτομα).
Το ωράριο λειτουργίας για το κοινό είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00, Δευτέρα κλειστό.

«Ροές» Ελπινίκης Καμόσου στον Χώρο Τέχνης δ.
Με τίτλο «Ροές» παρουσιάζει τα έργα της η εικαστικός Ελπινίκη Καμόσου στον Χώρο Τέχνης δ. στον Βόλο (Χατζηαργύρη 4 με Ιάσονος) στο πλαίσιο έκθεσης που θα λειτουργεί έως την Παρασκευή 9 Ιουλίου, με όλα τα μέτρα ασφαλείας και πραγματοποιείται με την επιμέλεια της ιστορικού Τέχνης Μάγδας Κουμπαρέλου.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων που παρουσιάζουν την εξελικτική διάθεση εικόνας και ύλης της δημιουργού που χαρακτηρίζει το σύνολο της δημιουργικής της γραφής.
Με ορατές και αόρατες δομές και επιφάνειες η Ελπινίκη Καμόσου διαχέοντας υλικά με τη δική της δημιουργική παρόρμηση έχει συνθέσει ένα δικό της εικαστικό σύμπαν. Πρόσωπα και απομονωμένα χαρακτηριστικά, μέρη και μέλη σωμάτων και προσώπων, συνομιλούν με εικαστικά μέσα ως εργαλεία υπαινικτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Η έκθεση «Ροές» της Ελπινίκης Καμόσου στον Χώρο Τέχνης δ. θα λειτουργεί: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 και 18.30 – 21.00, Σάββατο 11.00 – 14.30. Κυριακή, Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλ. 6978186878.

Έκθεση Παραδοσιακών Πηλιορείτικων Τεχνημάτων
«Οι Αφέντρες των Αφετών», Γυναικείος Πολιτιστικός – Επιμορφωτικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος που δημιουργήθηκε το 1990 με πρωτοβουλία της κ. Λίτσας Παρισάκη, ιδρύτριας και προέδρου μέχρι σήμερα, πραγματοποιεί έκθεση με «παραδοσιακά πηλιορείτικα τεχνήματα», στον χώρο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, στην «πλατεία αγάπης» όπως ονομάζεται, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Στην έκθεση υπάρχουν φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν στο χωριό, αντικείμενα και έπιπλα παλιά, εργαλεία αγροτικής ζωής, κεντήματα από προγιαγιάδες, γιαγιάδες, μανάδες, πορσελάνες, ασημικά, παραδοσιακές φορεσιές, πολύτιμα βιβλία από το 1820 μέχρι και σήμερα, βιβλία για τα παιδιά (στην αίθουσα θα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη και βιβλιοθήκη για τα παιδιά), ραπτομηχανές όπου κοριτσίστικα χέρια έφτιαχναν την προίκα τους, το ονομαστό κοπανέλι, το παλιό γραμμόφωνο με τους δίσκους των 78 στροφών, μπακίρια, είδη καθημερινής χρήσης της νοικοκυράς, λύχνοι και τόσα άλλα.
Ένας κρυμμένος θησαυρός στα σπίτια του χθες που φύλαξαν με σεβασμό μέχρι σήμερα οι άνθρωποι, περνούν από τα μάτια των επισκεπτών και η γωνιά της αίθουσας με τις εικόνες και το αναμμένο καντήλι σκορπίζει ρίγη συγκίνησης.
Την «Έκθεση Παραδοσιακών Πηλιορείτικων Τεχνημάτων» μπορεί κανείς να επισκέπτεται κάθε Κυριακή, από το πρωί μέχρι το βράδυ και το Σάββατο το απόγευμα, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2423033215 και 6989178681.

Έκθεση ερασιτεχνών εικαστικών καλλιτεχνών στη Νέα Αγχίαλο
Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου, στην προσπάθεια να αναδειχθεί η δραστηριότητα των τοπικών εικαστικών καλλιτεχνών και δημιουργών, διοργανώνει καλοκαιρινές εκθέσεις στον εκθεσιακό χώρο του πρώην Τελωνείου Νέας Αγχιάλου έως 31 Αυγούστου. Σε περίπτωση επιπλέον αιτημάτων, υπάρχει δυνατότητα παράτασης της συγκεκριμένης ημερομηνίας.
Ο χώρος θα διατίθεται σε έναν ή δύο καλλιτέχνες ανά τριήμερο. Μεταξύ των συμβαλλομένων θα υπογράφεται ιδιωτικό συμφωνητικό, βάσει του οποίου θα γίνεται αποδοχή των όρων παραχώρησης και χρήσης του χώρου.
Ο σκοπός της διοργάνωσης των εκθέσεων εντάσσεται στην προσπάθεια να δοθεί ευκαιρία στους εικαστικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν τα έργα τους, ώστε να προωθήσουν την πολιτιστική δραστηριότητα εντός του Δήμου, να επικοινωνήσουν με το κοινό και να μυήσουν τους νέους στις εικαστικές τέχνες και δημιουργίες.
Τα θέματα των ντόπιων καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στην έκθεση είναι τα παρακάτω: Πρωτότυπες δημιουργίες – κεντήματα, ζωγραφική – αγιογραφία και κατασκευές, φωτογραφία, εικαστικό και καλλιτεχνικό κόσμημα, χειροποίητες εικόνες σε ξύλο, χειροποίητο κόσμημα, κεραμική, ντεκουπάζ, καλλιτεχνική ανακύκλωση, είδη δώρων κ.ά.
Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά στη διεύθυνση [email protected]. Η αίτηση θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.doepap.gr. Η αίθουσα θα παραχωρηθεί με σειρά προτεραιότητας που θα ορίζεται από την ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων βάσει πρωτοκόλλου.
Πληροφορίες στη Διεύθυνση Πολιτισμού, Βαρσαμίδου Λυδία, προϊσταμένη του Τμήματος Εικαστικών, τηλ. 2421082870.

Ομαδική εικαστική έκθεση «Πρώτη Σημαία» στη Σκιάθο
Με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, γεννήθηκε και εξελίχθηκε η ιδέα μιας ομαδικής εικαστικής εγκατάστασης στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Σκιάθο, με αντικείμενο την ελληνική σημαία. Στο νησί όπου τo 1807 σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη των απαρχών της Επανάστασης. Εκεί είχε καταφύγει το 1807 ο Νικοτσάρας, ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία. Μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν επιλέξει τη Σκιάθο ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους. Ο Σταθάς και ο Νικοτσάρας, σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα (+1809) σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και τον λευκό σταυρό, την πελαγίσια σημαία με τη λιτή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας. Το πρωτόλειο αυτό συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Στην έκθεση συμμετέχουν: Εοζέν Αγκοπιάν, Βάσια Αδάμου Βανέζη, Άρτεμις Αλκαλάη, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Μαρία Γέρουλα, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Γεωργία Γκρεμούτη, Μαρία Γρηγορίου, Παναγιώτης Δαραμάρας, Μαρία Διακοδημητρίου, Ελένη Ζούνη, Σταυρούλα Καζιάλε, Βάσω Καλουδιώτη, Βούλα Καραμπατζάκη, Βασιλική Κολιπέτσα, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κουλαρμάνη & Ελένη Παύλου (Εργάνη), Μαρία Κώτσου, Λούλα Λεβέντη, Βασιλική Λευκαδίτη, Στέλλα Μελετοπούλου, Πανδώρα Μουρίκη, Αλεξάνδρα Μπίσα, Γιάννης Παπαδόπουλος, Απόστολος Παπαγεωργίου, Σοφία Πάσχου, Βιβή Περυσινάκη, Γιώργος Πετσικόπουλος, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιφιγένεια Σδούκου, Νεφέλη Τερζή, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος και Αγγελική Τριανταφύλλου, Κλεοπάτρα Τσαλή, Αδαμαντία Τσερκέζογλου, Μαιρηλί Χαραμή και παραδοσιακά εργαστήρια του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου.
Η έκθεση σε διοργάνωση του Δήμου Σκιάθου, εντάσσεται στο Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 21», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Με αφορμή την έκθεση εκδόθηκε και κυκλοφορεί ομότιτλο λεύκωμα σε σχεδιασμό του Νίκου Λεοντόπουλου και κείμενα των: Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ Κατσούρα, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, δημάρχου Σκιάθου, Μαρίας Σπανού, ιστορικής ερευνήτριας, και Ίριδος Κρητικού, ιστορικού Τέχνης και επιμελήτριας της έκθεσης. Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου 2021.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το