Ελλάδα

Εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα στα Κύθηρα

APTOPIX Gulf Oil Spill

Εκτεταμένη ρύπανση από πετρελαιοκηλίδα, μήκους άνω των 1.000 μέτρων δημιουργήθηκε στη θάλασσα αλλά και σε ακτές των Κυθήρων από το μεσημέρι του Σαββάτου, πιθανόν από διερχόμενο πλοίο που, εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του δορυφόρου να το καταγράψει εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, άδειασε στη θάλασσα μεγάλη ποσότητα πετρελαίου.

Ο δήμαρχος Κυθήρων Ανδρέας Χαρχαλάκης, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ειδικά στην Αγία Πελαγία, καθώς το πετρέλαιο έχει βγει στη στεριά και στις ακτές. «Δεν μπορεί να πλησιάσει αυτοκίνητο» λέει χαρακτηριστικά «γιατί θα γίνει μαύρο, όπως μαύροι έχουν γίνει και οι τοίχοι σπιτιών, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι (εχθές εννέα και σήμερα οχτώ μποφόρ). Δεν μπορείς να σταθείς στον οικισμό από την οσμή του πετρελαίου» συμπληρώνει.

«Δύο είναι τα σοβαρά θέματα που έχουμε θέσει επίμονα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς: Το πρώτο είναι το αγκυροβόλιο που υπάρχει στον Λακωνικό κόλπο, που είναι εξόφθαλμα παράνομο αλλά έχει την στήριξη κάποιων τοπικών συμφερόντων και το δεύτερο είναι η διέλευση των πλοίων από το στενό βόρεια του νησιού, όπου δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα» υποστηρίζει ο κ. Χαρχαλάκης και προσθέτει: «Υπάρχουν προβλήματα με το περιβάλλον. Υπάρχουν εταιρείες στη Νεάπολη που διαφημίζονται ως επισκευαστικές στο διαδίκτυο, κάτι που είναι παράνομο. Αναρωτιέμαι τι θα γίνονταν αν ένα τέτοιο περιστατικό συνέβαινε καλοκαίρι, Αύγουστο μήνα. Πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις μόλυνσης το καλοκαίρι, στις περιοχές της Νεάπολης και της Μονεμβασιάς».

«Για τον ασυνείδητο που προκάλεσε τη ρύπανση», ο κ. Χαρχαλάκης πιστεύει ότι θα εντοπιστεί, καθώς το Λιμεναρχείο έχει πάρει δείγμα για ανάλυση από το πετρέλαιο που χύθηκε στη θάλασσα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το