Τοπικά

Έκτακτη σύσκεψη Μεϊκόπουλου – Φαρμακευτικού Συλλόγου για τις ελλείψεις φαρμάκων

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Μαγνησίας & Αλμυρού.
Επίκεντρο αποτέλεσε η έλλειψη βασικών φαρμάκων και τα καθυστερημένα αντανακλαστικά Υπουργείου Υγείας και Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού για τη δημόσια υγεία προβλήματος.
Στη συνάντηση εργασίας μετείχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων/νος Ματσιόλης και η Γεν. Γραμματέας κα. Αρτεμισία Σούμπαση.

Η ανανεωμένη πίεση της πανδημίας, οι εποχικές ιώσεις και η γρίπη, που είναι σε έξαρση, δημιουργούν ένα σκληρό υγειονομικό σπιράλ. Οι αυξανόμενες ελλείψεις βασικών σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας δημιουργούν δυσφορία στους πολίτες, ενώ είναι πολλές οι περιπτώσεις που ασθενείς δεν βρίσκουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφεί ο γιατρός.
Σύμφωνα με τον κ.Ματσιόλη στη Μαγνησία παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε όλα τα συνταγογραφούμενα βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ το πρόβλημα αναμένεται να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από την Παρασκευή κι έπειτα.
«Είναι απαράδεκτο ενώ η Πολιτεία γνώριζε εδώ και καιρό για τις διαφαινόμενες ελλείψεις σε φάρμακα, οι φαρμακευτικές εταιρείες να ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα, ξανά τη λειτουργία τους μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες διακοπές», σχολίασε ο Βουλευτής.
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το Υπουργείο όφειλε να λάβει μέτρα που θα προστάτευαν φαρμακοποιούς και πολίτες αντί να να κάνουμε αγώνα δρόμου για εξυπηρετήσουμε τους πελάτες- ασθενείς. «Ζούμε δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα στις διημερεύσεις ή διανυκτερεύσεις, όταν ο φαρμακοποιός δεν έχει να δώσει το φάρμακο που χρειάζεται ο πολίτης» και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων και το διαχωρισμό δραστικής ουσίας από το όνομα δείχνουν έναν Υπουργό αδιάβαστο.
Ο πολίτης συνδέεται με το φάρμακο, με την ονομασία του φαρμάκου, ενώ υπάρχουν πολλά γενόσημα φάρμακα που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες. Θα μπορούσε το Υπουργείο Υγείας εδώ και μήνες που είχαν γίνει γνωστές οι πρώτες ελλείψεις, να είχε εγκαινιάσει παράλληλα και μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με τα γενόσημα που αντιστοιχούν σε κάθε βασικό σκεύασμα.

Το πρόβλημα δεν οφείλεται απλώς σε διαχειριστική ανεπάρκεια, αλλά σε μια ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και δεν απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να υπάρχει ανοχή στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων μέσω των φαρμακαποθηκών και απουσία πολιτικής βούλησης για συστηματικούς ελέγχους στο χώρο του φαρμάκου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα χρόνο, εν μέσω πάλι έξαρσης του προβλήματος και διαμαρτυριών από του Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ο ΕΟΦ αποφάσισε την άρση της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών που ήταν μέχρι τότε σε ισχύ. Είναι ταυτόχρονα προκλητικό ότι το ΙΦΕΤ, η κρατική φαρμακαποθήκη που ο ρόλος της είναι η εισαγωγή φαρμάκων για να καλυφθεί η χώρα, κάνει παρανόμως εξαγωγές φαρμάκων. Το θέμα το είχε αναδείξει με Ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και με επίσημη αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Είναι μεγάλη η κυβερνητική αποτυχία στο να αποτρέψει ή έστω να εκτονώσει νωρίς αυτή την κρίση. Η αγορά φαρμάκου θα έπρεπε να λειτουργήσει στοιχειωδώς με όρους κοινωνικού συμφέροντος. Σήμερα λοιπόν, πέρα από την αυτονόητη απαγόρευση μέσω του ΕΟΦ, των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων που βρίσκονται συστηματικά σε έλλειψη, είναι ζωτικής σημασίας να ασκηθεί σε πραγματικό χρόνο έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον Ε.Ο.Φ, να ελέγχεται τακτικά η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα 3μηνης διάρκειας, η δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά κτλ. και η δημιουργία Παρατηρητηρίου ελλείψεων στον ΕΟΦ για την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση στην αγορά» επεσήμανε ο Βουλευτής.

Ολοκληρώνοντας την σύσκεψη ο κ. Μεϊκόπουλος ευχαρίστησε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για την παραγωγική συζήτηση και την καίρια ενημέρωση και συμφώνηθηκε να γίνεται τακτική ενημέρωση σε σχέση με την πορεία του προβλήματος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το