Ελλάδα

Έκτακτη συνεδρίαση Κικίλια – Γεωργιάδη για το άνοιγμα καταστημάτων

Συνεδριάζουν εκτάκτως οι λοιμωξιολόγοι με θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων, το οποίο έχει ανακοινωθεί για τη Δευτέρα 5 Απριλίου. Στην έκτακτη συνεδρίαση μετέχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνεδρίαση έχει ως αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα καταστήματα την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου. Κατά ορισμένες πληροφορίες, υπάρχουν προτάσεις για ενδεχόμενη αναβολή στο άνοιγμα καταστημάτων σε περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Όπως είναι γνωστό, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Αττική, η Θεσσαλονίκη αλλά και πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα, ωστόσο αυτές δεν μπαίνουν στη συζήτηση. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr στο επίκεντρο της συζήτηση είναι η Κοζάνη, περιοχή για την οποία ενδέχεται να αποφασίσουν να μην ανοίξουν τα μαγαζιά από Δευτέρα.

«Καμπανάκι» για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη
Κατά κοινή ομολογία Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη και Παπαευαγγέλου η Θεσσαλονίκη είναι πλέον από τις περιοχές που δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία στις αρχές, καθώς η διασπορά του κορονοϊού δείχνει να είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα αυξημένη είναι και η πίεση στα νοσοκομεία.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε «καμπανάκι» για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου τα κρούσματα είναι αυξημένα. Ζήτησε πιστή, αυστηρότατη τήρηση των μέτρων απ’ όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, «ώστε να μη δούμε το χειρότερο σενάριο».

Τα στοιχεία που έδωσε άλλωστε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.«Παρατηρείται σταθεροποίηση στην Νότια Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000».
«Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς», επισήμανε και έκανε λόγο για αυξητική τάση που παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η καθηγήτρια είπε επίσης, ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.

Τέλος ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε λόγο για επιβάρυνση της επιδημίας κατά 4% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη. «Υπήρξε επιβάρυνση και στις δύο πόλεις, περισσότερο στην Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες 40 ως 65 ετών που φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή «οδηγούν την πανδημία στη χώρα μας».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το