Τοπικά

Έκτακτη λαϊκή συνέλευση κατά της καύσης σκουπιδιών

Έκτακτη λαϊκή συνέλευση κατά της καύσης σκουπιδιών διοργανώνεται την Πέμπτη στις 20:00 στο θεατράκι του πάρκου Αναύρου.
«Ο θάνατος της πόλης μας μπαίνει προς διαβούλευση και δεν πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συνέλευσης, επισημαίνοντας πως Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που καθιερώνει τον Βόλο ως πόλη-αποτεφρωτήρα είναι προ των πυλών.

«Μέσα στον Αύγουστο και σε περίοδο κορωνοϊού, η κυβέρνηση θέτει προς διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Για ένα τόσο σημαντικό Νομοσχέδιο 730 σελίδων, που καθιερώνει την πόλη μας ως χώρο που θα καταλήγουν σκουπίδια από Ελλάδα και Ευρώπη προς καύση, δίνεται το δικαίωμα διαβούλευσης μόνο δύο εβδομάδων (μέχρι 21-8-2020). Ποιος πολίτης, επιστήμονας ή φορέας θα μπορέσει να το κάνει αυτό;

Το ΕΣΔΑ 2020:
1) Καθιστά την Ελλάδα χώρα καύσης σκουπιδιών (RDF-SRF), μιας παρωχημένης τακτικής που έχει αποδειχθεί επικίνδυνη και ακριβή. Ο Βόλος θα είναι μία από τις βασικές πόλεις όπου η καύση σκουπιδιών θα είναι η βασική μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων.

2) Είναι φανερό ότι είναι προχειρογραμμένο και στερείται σε κάποια σημεία σοβαρής επιστημονικής τεκμηρίωσης.

3) Η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (δείτε το λογότυπό τους στο κάτω μέρος των σελίδων του ΕΣΔΑ) έγινε όπως φαίνεται από ιδιωτική εταιρεία, την ENVIROPLAN, συμφερόντων Μπόμπολα. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κατηγορηθεί για μίζες και χρηματισμούς πολιτικών στην Κύπρο. Μάλιστα η Ηλέκτωρ που εμπλέκεται στο σκάνδαλο αποκλείστηκε για πέντε χρόνια από την Κύπρο. Μία τέτοια εταιρεία έχει αναλάβει την εκπόνηση του εθνικού μας σχεδιασμού.

Για να το σταματήσουμε πρέπει να οργανωθούμε. Όλοι και όλες ας είμαστε την Πέμπτη 13-8-2020 στις 20:00 στο θεατράκι του Αναύρου, τηρώντας τα μέτρα COVID-19, για να ενημερωθούμε για τις λεπτομέρειες και να οργανώσουμε την αντίδρασή μας. Καλούνται όλοι οι πολίτες να έρθουν για να ενημερωθούν και να αναλάβουν δράση», επισημαίνεται.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το