Οικονομία

ΕΚΤ: Ποιοι έχασαν λεφτά και ποιοι κέρδισαν στην κρίση

Greece Bailout

Οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες ήταν οι μεγάλοι χαμένοι από την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη στο διάστημα 2009-2013, σε αντίθεση με τους Ολλανδούς και τους Γερμανούς που στο διάστημα αυτό έγιναν πλουσιότεροι, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με το Reuters, αναλύοντας τα στοιχεία του διαστήματος 2009-2013, οι ειδήμονες της ΕΚΤ ανακάλυψαν πως η Ιρλανδία έχασε πάνω από 18.000 ευρώ ανά άτομο, οι Έλληνες σχεδόν 17.000 ευρώ και οι Ισπανοί κατά περίπου 13.000 ευρώ, λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Αντιθέτως, στην Ολλανδία και στη Γερμανία ο κατά κεφαλήν πλούτος αυξήθηκε κατά σχεδόν 33.000 ευρώ και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, εν μέρει λόγω της αύξησης των οικονομιών επενδύσεων στο διάστημα αυτό.

Τα στοιχεία τονίζουν τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν, δείχνει πως η ΕΚΤ παραδέχεται την απόκλιση -αν και δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να τη διορθώσει.

Πάντως, ξεχωριστός πίνακας που εξέδωσε η ΕΚΤ, ο οποίος περιλαμβάνει και στοιχεία φετινά, δείχνει πως η κατάσταση στα πιο αδύναμα κράτη ενδέχεται να βελτιώνεται σταδιακά στις περισσότερες χώρες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το