Ελλάδα

Έκρηξη στη Γλυφάδα: Οι εισαγόµενοι βοµβιστές και τα μυστικά στο συµβόλαιο θανάτου

Όταν «ευαίσθητες» υπηρεσίες ασφαλείας πληροφορήθηκαν πριν από περίπου ενάµιση χρόνο ότι ο διαβόητος πρώην αρχηγός της συµµορίας σκληροτράχηλων µηχανόβιων «Comanchero», µε έδρα την Αυστραλία, έχει εγκατασταθεί µε την οικογένειά του σε πολυτελές σπίτι των νοτίων προαστίων της Αθήνας, κανείς δεν ήξερε τις προθέσεις του. Το σίγουρο ήταν ότι στις «αποσκευές» του θα έφερνε και τις «αµαρτίες» του παρελθόντος του, τις οποίες κάποιοι -όσο µακριά και αν βρίσκονταιµπορεί να µην έχουν λησµονήσει.

Στην Ελλάδα δεν απασχόλησε τις Αρχές µε τις δραστηριότητές του, και µάλιστα η ζωή του θα µπορούσε να χαρακτηριστεί ως ήσυχη. Ισως και ο ίδιος να πίστευε ότι έχει αφήσει πίσω τον αιµατηρό «πόλεµο» που είχε µε τον διάδοχό του στην αρχηγία των «Comanchero», συµµορία που, σύµφωνα µε τις αυστραλιανές Αρχές, διακινεί ναρκωτικά και κυριαρχεί στον υπόκοσµο. Το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο, «επαγγελµατίες» βοµβιστές ήρθαν, σύµφωνα τουλάχιστον µε τις πρώτες εκτιµήσεις της ΕΛ.ΑΣ., να του υπενθυµίσουν ότι εκκρεµούν «γραµµάτια» στην άλλη άκρη της υφηλίου.

Ο τρόπος που λειτούργησαν προκάλεσε έκπληξη ακόµα και στους εµπειρότερους αστυνοµικούς της Ασφάλειας. Και αυτό γιατί κατάφεραν µε ακρίβεια και χειρουργικές κινήσεις να παγιδεύσουν το πολυτελές αυτοκίνητο του 56χρονου Λιβανέζου, όχι σε κάποιο σηµείο όπου θα βρισκόταν για πολλή ώρα (για παράδειγµα στο σπίτι ή στη δουλειά του θύµατος), αλλά σε κεντρικό δρόµο (παράδροµο της λεωφόρου Βουλιαγµένης), σε κοντινή απόσταση από το γυµναστήριό του. Ηξεραν ότι είχαν το πολύ µία ώρα για να κάνουν τη «δουλειά», ενώ οι αστυνοµικοί θεωρούν βέβαιο ότι ήταν «µεταµφιεσµένοι», ξέροντας ότι σε σχετικά κοντινή απόσταση υπάρχουν κάµερες.

Το θύµα βγήκε σε ώρα αιχµής από το γυµναστήριο και µόλις έβαλε µπρος το αυτοκίνητο προκλήθηκε η έκρηξη. ∆εν είχε υποψιαστεί ότι το τελευταίο διάστηµα παρακολουθείται, παρότι είναι ιδιαίτερα έµπειρος σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Ποιοι, όµως, ήταν αυτοί που ήθελαν να βγάλουν από τη µέση; Για δεύτερη φορά µέσα σε διάστηµα πέντε µηνών, η Αστυνοµία καλείται να ψάξει στην Αυστραλία τα «µυστικά» ενός µαφιόζικου χτυπήµατος που έλαβε χώρα στα νότια προάστια της Αθήνας. Η πρώτη ήταν τον περασµένο Οκτώβριο, όταν εκτελέστηκε από «µισθωµένο» δολοφόνο επιχειρηµατίας έξω από το σπίτι του στο Πανόραµα Βούλας. Είχε ανοιχτούς λογαριασµούς µε Λιβανέζους στην Αυστραλία, όπου ζούσε για χρόνια η οικογένειά του, που εµπλεκόταν σε υποθέσεις ναρκωτικών, και είχε έρθει στην Αθήνα για να γλιτώσει από τους εχθρούς του. Εκανε, δηλαδή, ακριβώς ό,τι και ο 56χρονος Λιβανέζος, ο οποίος έπεσε προχθές θύµα βοµβιστικής ενέργειας.

Ο βασικός του εχθρός ήταν, σύµφωνα µε αυστραλιανά µέσα ενηµέρωσης, ο σκληροτράχηλος µηχανόβιος, ο οποίος το 2013 κατάφερε να κερδίσει το «δαχτυλίδι» της αρχηγίας των «Comanchero», αφού µαζί του τάχθηκε το «νέο αίµα» της οργάνωσης – που ήταν και το πιο βίαιο. Ο Λιβανέζος, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός από το 2009 και για τέσσερα χρόνια, εµφανίζεται σε σειρά δηµοσιευµάτων να είχε αιµατηρή βεντέτα µε «σκληρό» αντίπαλο, ενώ ο µεταξύ τους «εµφύλιος» περιλάµβανε απόπειρες δολοφονίας, καµένα σπίτια και πυροβολισµούς. Μάλιστα, το δεξί χέρι του µετέπειτα αρχηγού των µηχανόβιων, που επικράτησε του 56χρονου, είχε πέσει θύµα ενέδρας θανάτου µέσα σε κατάστηµα που διατηρούσε. Οι αρµόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. θα εξετάσουν το κατά πόσο µπορεί να υπάρχει σύνδεση ανάµεσα στην εκτέλεση στη Βούλα και στην απόπειρα δολοφονίας του Λιβανέζου στη Γλυφάδα. Κυρίως θα εξεταστεί εάν µπορεί οι ηθικοί αυτουργοί των επιθέσεων να χρησιµοποίησαν το ίδιο δίκτυο στην Αθήνα για να βρουν τους εκτελεστές των σχεδίων τους.

Λάτρης του Real Estate
Ο Λιβανέζος, µε τη µεγάλη οικονοµική άνεση και τα ακριβά γούστα, µόνο ως «εφτάψυχος» µπορεί να χαρακτηριστεί. Παρότι επί χρόνια ήταν στο µικροσκόπιο των αυστραλιανών Αρχών για σοβαρά αδικήµατα αλλά και στόχος µαφιόζων, κατάφερε να εγκαταλείψει την Αυστραλία, να ζήσει τέσσερα χρόνια στο Ντουµπάι και κατόπιν δύο στην Αθήνα. Προχθές η ζωή του σώθηκε από θαύµα χάρη σε έναν θηριώδη αλλά και µυστηριώδη άνδρα, ο οποίος τον έβγαλε κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή από το φλεγόµενο αυτοκίνητο.

Στην Αυστραλία συνήθιζε -τα… καλά για εκείνον χρόνια- να φωτογραφίζεται µε τα µπουφάν της συµµορίας του, πάνω σε ακριβές και απαστράπτουσες µοτοσικλέτες µεγάλου κυβισµού. ∆εν ήταν λίγες και οι φορές που εµφανιζόταν ως πολυεκατοµµυριούχος επιχειρηµατίας. Αυστραλιανές ιστοσελίδες αναφέρουν ότι το όνοµά του είχε συνδεθεί ακόµα και µε συµφωνία αγοραπωλησίας ακινήτων ύψους 13 εκατ. δολαρίων στη Μελβούρνη.

Στο παρελθόν έχει υπάρξει ιδιοκτήτης γνωστού νυχτερινού κέντρου, διαχειριστής εκτροφείου σπάνιων και ιδιαίτερα ακριβών αλόγων, ενώ έκανε παρέες µε κροίσους (κάποιοι εξ αυτών σεΐχηδες) από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα. Στη Βικτόρια της Αυστραλίας ήταν για τουλάχιστον 20 χρόνια η έδρα του, ενώ δεν ήταν λίγα τα δηµοσιεύµατα που έκαναν λόγο για διασυνδέσεις του µε αστυνοµικούς.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το