Κόσμος

Έκρηξη Κέρι για τους τουρκικούς υπαινιγμούς

keri

Μετά την ισχυρή υποστήριξη που προσέφεραν στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν οι Αμερικανοί, στη συνέχεια τα χρειάστηκαν στην κυριολεξία όταν από επίσημες κυβερνητικές πηγές προωθήθηκαν στα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης ισχυρισμοί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανάμειξη στο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Έτσι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τηλεφώνησε το Σάββατο από το Λουξεμβούργο στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπογράμμισε ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν δημόσια περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες-συμμάχους στο NATO.
Πρόκειται για ψευδείς και επιζήμιους ισχυρισμούς τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο κ. Κέρι περιγράφεται από αμερικανικές πηγές ότι ήταν πολύ θυμωμένος και δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκεια του ιδίου και του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για τις ψευδείς πληροφορίες που διοχετεύθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του κ. Τζον Κίρμπι, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός υπουργός «κατέστησε σαφές (στον κ. Τσαβούσογλου) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν έρευνα για τους εμπλεκομένους (στο πραξικόπημα), αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις».
Ο κ. Κέρι απαίτησε επίσης αυτοσυγκράτηση από την τουρκική κυβέρνηση και ζήτησε να σεβαστεί τις δημοκρατικές διαδικασίες και τις διεθνείς υποχρεώσεις και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι είχε δηλώσει πριν από τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του, ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε προβλέψει την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του κ. Ερντογάν και επιχείρησε εκτίμηση λέγοντας ότι η απόπειρα ανατροπής του Τούρκου Προέδρου δεν σχεδιάστηκε ούτε εκτελέστηκε καλά.
Είπε συγκεκριμένα: «Όταν προετοιμάζετε ένα πραξικόπημα, στην πραγματικότητα δεν το διαφημίζετε στους εταίρους σας στο ΝΑΤΟ».
Απαντούσε σε συγκεκριμένο ερώτημα στο Λουξεμβούργο αν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αιφνιδιάστηκαν από τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία.
Πρόσθεσε ότι «όλος ο πλανήτης αιφνιδιάστηκε, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων πολιτών. Πρέπει να πω ότι το πραξικόπημα δεν φαίνεται πραγματικά να είχε σχεδιαστεί καλά, ούτε είχε εκτελεστεί καλά».
Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί δεν είναι και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές του κ. Ερντογάν, ο οποίος τους δημιουργεί πολλά προβλήματα, αλλά είναι βέβαιο πως λόγω της ιδεολογίας του Προέδρου Ομπάμα δεν υπήρχε περίπτωση να υποστηρίξει η Αμερική τους πραξικοπηματίες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το