Ελλάδα

Εκρηξη γεννήσεων για τις καρέτα καρέτα στη Ζάκυνθο

kareta

Κολυμπά στη θάλασσα της Μεσογείου για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Η χελώνα Καρέτα Καρέτα, ένα απειλούμενο είδος που συγκεντρώνει τα βλέμματα επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καταγράφει φέτος ρεκόρ πενταετίας στη Ζάκυνθο: Σύμφωνα με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Αρχέλων στην παραλία Σεκάνια, τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για το είδος στη Μεσόγειο, φιλοξενούνται φέτος 500 φωλιές, ενώ συνολικά στο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου ο αριθμός τους αγγίζει τις 1.039. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο πληθυσμό που έχει καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Προστασία
Ηδη από τις 27 Ιουνίου δύο πυροφύλακες, εθελοντές της WWF Ελλάς, μαζί με εθελοντές από τη Σουηδία προστατεύουν το πολύτιμο «μαιευτήριο» των χελωνών. Ο ρόλος τους θεωρείται κρίσιμος, αφού η ανάκαμψη του είδους αποδίδεται κυρίως στα αυξημένα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για τη διατήρηση της Καρέτα Καρέτα. «Μια πιθανή πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Σεκανίων θα μπορούσε να καταστρέψει την επιφανειακή βλάστηση και τότε μεγάλες ποσότητες λάσπης και χώματος θα μεταφέρονταν στην παραλία και θα κάλυπταν την άμμο όπου φτιάχνουν τις φωλιές τους οι χελώνες. Γι’ αυτό οι πυροφύλακες αποτελούν ένα κομμάτι της ολιστικής διαχείρισης του ζητήματος που προτείνει η WWF», εξηγεί στο «Εθνος» η κ. Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος της οργάνωσης στη Ζάκυνθο.

«Ο αυξημένος αριθμός των χελωνών μάς χαροποιεί ιδιαίτερα. Η καταγραφή συνεχίζεται και κάθε μέρα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς. Μόνο σήμερα (σ.σ.: χθες) βρήκαμε άλλες 18 χελώνες στα Σεκάνια. Ετσι πιστεύουμε ότι έως το τέλος του Ιουλίου ίσως και στις αρχές του Αυγούστου, τα συνολικά αποτελέσματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα».

Η κ. Μινώτου επισημαίνει ότι «θα πρέπει να δούμε σε βάθος χρόνου -συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους- αν η αύξηση που διαπιστώνουμε συνιστά τάση. Αλλωστε, για να εξαγάγουμε ακριβή συμπεράσματα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι μία χελώνα γεννά κάθε δύο χρόνια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα θετικό δείγμα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι».

Απελευθέρωση
Για να γιορτάσουν το ρεκόρ της φετινής χρονιάς, προχθές, στην παραλία Καλαμακίου της Ζακύνθου οι εθελοντές του Αρχέλωνα απελευθέρωσαν στο φυσικό της περιβάλλον τη χελώνα Καρέτα Καρέτα «Γιασμίν», που είχε βρεθεί τραυματισμένη στις 12 Ιουνίου στο λιμάνι του Αγίου Σώστη με δίχτυα γύρω από το μπροστινό πτερύγιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κολυμπήσει.

Ο Αρχέλων σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και με τη βοήθεια των ΚΤΕΛ του νησιού μετέφεραν τη χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, όπου υπεβλήθη σε ακτινογραφίες. Αφού διαπιστώθηκε ότι το ζώο δεν είχε εσωτερική αιμορραγία ούτε είχε καταπιεί κάποιο αγκίστρι, ξεκίνησε η θεραπεία για την ανάρρωσή της μέχρι την επανένταξή της στον φυσικό της βιότοπο…

Η προστασία αποδίδει
Σε νέα κατηγορία το είδος στη Μεσόγειο

Το 2015 η Διεθνής Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) αξιολόγησε τη χελώνα Καρέτα Καρέτα ως τρωτό είδος, γεγονός που συνιστά μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς επί περίπου 20 χρόνια το είδος αξιολογούνταν ως κινδυνεύον.

Η κατάσταση του μεσογειακού υποπληθυσμού της Καρέτα Καρέτα βελτιώθηκε και εκτιμήθηκε ως μειωμένου ενδιαφέροντος. Η αξιολόγηση βασίστηκε σε μακροχρόνια δεδομένα καταγραφής της ωοτοκίας, τα οποία δείχνουν σταθερότητα ή ακόμη και μια μικρή αύξηση των φωλιών, καθώς και στην ευρεία γεωγραφική εξάπλωση του είδους.

Την αιτία εξηγεί η IUCN: η Καρέτα θεωρείται είδος πλήρως εξαρτώμενο από δράσεις διαχείρισης. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικοτόπους παρέχει επαρκές πλαίσιο για τη θέσπιση μέτρων προστασία της χελώνας, όμως είναι πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αποδυνάμωσής της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όλα δείχνουν ότι νέες απειλές ξεπροβάλλουν για την Καρέτα Καρέτα…

1.865 ΕΤΗΣΙΩΣ
Στην Ελλάδα το 60% των φωλιών

Η Ελλάδα φιλοξενεί το περίπου 60% των φωλιών Καρέτα Καρέτα στη Μεσόγειο. Στη χώρα μας βρίσκονται, επίσης, οι δύο πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας του είδους: Ο κόλπος του Λαγανά στη Ζάκυνθο και ο νότιος Κυπαρισσιακός Κόλπος στη δυτική Πελοπόννησο.

Στις περιοχές αυτές μέχρι πέρυσι καταγράφονταν κατά μέσο όρο 1.865 φωλιές όταν συνολικά σε όλη τη Μεσόγειο ο μέσος όρος των φωλιών είναι λίγο περισσότερες από 7.200.

Παρά την ιδιαίτερη σημασία των συγκεκριμένων σημείων, χελώνες Καρέτα Καρέτα ζουν στις περισσότερες ελληνικές θάλασσες: Από τον Αμβρακικό Κόλπο και τα ανοιχτά της Ζακύνθου, στη Δ.Πελοπόννησο, τον Μεσσηνιακό Κόλπο, τον Λακωνικό, τον Αργολικό, τον Σαρωνικό έως το Β. Αιγαίο, το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το