Οικονομία

Εκρηξη εξαγωγών το Μάρτιο κατά 20,7% χωρίς τα πετρελαιοειδή

Freighter carrying shipping containers

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των τελευταίων 27 μηνών σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, διευρύνοντας το θετική συνεχή άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η εμφατική αύξηση της τάξης του 20,7% του περασμένου Μαρτίου, για τους κλάδους πλην των πετρελαιοειδών, υπερκάλυψε τις πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται στα καύσιμα, με συνέπεια η συνολική αξία των εξαγωγών να εμφανίζεται αυξημένη κατά 8,5%, στα 2,35 δις ευρώ, έναντι 2,17 δις ευρώ του Μαρτίου του 2015

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, για τον Μάρτιο του 2015, στο α’ τρίμηνο του έτους η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,8% (στα 6,27 δις ευρώ από 6,38 δις στο α’ τρίμηνο του 2014). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14% ή αύξηση κατά 549,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά στις εαρινές προβλέψεις της την εκτίμηση της πορείας εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Κομισιόν προβλέπει πλέον αύξηση της τάξης 4,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 5,6%. Πιθανή απώλεια μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου της Τραπέζης της Ελλάδας, τα οποία για το πρώτο δίμηνο του 2015 δείχνουν μείωση των συνολικών εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της τάξης του 12,7%, στα 3,17 δις ευρώ από 3,63 δις ευρώ στο διάστημα Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή τα έσοδα από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών την ίδια περίοδο εμφανίζονται μειωμένα κατά μόλις 2,7% (2,2 δις φέτος έναντι 2,26 δις πέρυσι).

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που τηρεί η ΕΛ-ΣΤΑΤ, η αύξηση του περασμένου Μαρτίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται κατά αποκλειστικό λόγο από τις χώρες της ΕΕ (+20,3%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,8%. Ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή, προκύπτουν σημαντικά υψηλοί ρυθμοί εξαγωγών, τόσο προς τις Τρίτες Χώρες (+21,2%), όσο και προς τις Χώρες της ΕΕ (+20,5%).

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι να αυξηθεί το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της ΕΕ στο 51,9%, έναντι ποσοστού 48,1% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώνεται στο 66,2%, έναντι 33,8% των Τρίτων Χωρών.

Η πορεία ανά κλάδο
Ενδεικτικό γεγονός της εμφατικής ανόδου των εξαγωγών τον περασμένο Μάρτιο, είναι ότι μόνο ο κλάδος των πετρελαιοειδών εμφανίζει αρνητικό πρόσημο (-10,9%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταγράφουν διψήφιους ρυθμούς ανόδου, με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο (+177,6%), τα ποτά-καπνός (+62,6%), τα βιομηχανικά προϊόντα (+26,7%) και τα μηχανήματα (+26,2%).

Αύξηση και των εισαγωγών
Σε θετικά πρόσημα επέστρεψαν και οι εισαγωγές τον περασμένο Μάρτιο, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 4,36 δις ευρώ έναντι των 4,05 δις του Μαρτίου του 2014, ήτοι αύξηση 7,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη αύξηση της τάξης του 2,6%. Η επίδοση των 4,36 δις ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών σε απόλυτες τιμές και μηναία βάση, εδώ και 27 μήνες.

Η αύξηση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις Χώρες της ΕΕ (+12,1%), ενώ οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,9%. Εάν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές εξακολουθούν να εμφανίζονται αυξημένες από τις χώρες της ΕΕ (+13,5%), ενώ στις εισαγωγές από Τρίτες Χώρες καταγράφεται μεγάλη μείωση (-14,7%).

Σε επίπεδο τριμήνου, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν 7% (στα 10,99 δις ευρώ από 11,83 δις ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2014). Η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει οριακή αύξηση και 0,1%, ή κατά μόλις 5,5 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να μειωθεί για το α’ τρίμηνο του έτος το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 13,2%, στα 4,72 δις ευρώ (από 5,44 δις ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2014). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 543,6 εκατ. ευρώ ή κατά 12,9%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το