Ελλάδα

«Εκρηκτική» η κατάσταση στη Λέσβο: «Περιπολίες» κατοίκων, «μπλόκα» και ξύλο

Πιο «εκρηκτική» από ποτέ, τουλάχιστον όσον αφορά στα τελευταία χρόνια, είναι η κατάσταση στο νησί της Λέσβου με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φθάνουν με βάρκες από τα τουρκικά παράλια. Οργανωμένες ομάδες κατοίκων πραγματοποιούν σχεδόν όλο το 24ωρο «περιπολίες» στο νησί και στήνουν «μπλόκα». Συγκεκριμένα οι διάσπαρτες αυτές ομάδες αναζητούν μέλη ΜΚΟ, τα οποία έχουν στοχοποιήσει για συνεργασία με τα κυκλώματα διακινητών.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί ξυλοδαρμοί εθελοντών και μία καταδρομική επίθεση σε αυτοκίνητο στη Μυτιλήνη. Τα μέλη των ΜΚΟ έχουν θορυβηθεί και ζητούν προστασία από την Αστυνομία, καθώς όπως λένε, δέχονται «τυφλούς» προπηλακισμούς και επιθέσεις. «Τυφλή» επίθεση δέχτηκε την Κυριακή και ένας Γερμανός δημοσιογράφος που κάλυπτε την άφιξη λέμβου με μετανάστες στο λιμάνι της Θέρμης.

Στη Μόρια μέχρι και αργά το απόγευμα της Κυριακής στήνονται «μπλόκα» από κατοίκους, προκειμένου να μην μεταφερθεί κανένας άλλος μετανάστης και πρόσφυγας εκεί. Το αποτέλεσμα είναι οι Αρχές να μην έχουν μεταφέρει σήμερα κανέναν μετανάστη από τους νεοεισερχόμενους στον καταυλισμό της Μόριας. Το Λιμενικό και η Αστυνομία αναζητούν νέους χώρους φιλοξενίας. Προς το παρόν οι μετανάστες μεταφέρονται σε χώρο στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Τη Δευτέρα ενδεχομένως να μεταφερθούν μετανάστες και στο κέντρο του Καρά Τεπέ.

Χωρισμένη στα δύο η Λέσβος
Την ίδια ώρα, έχει ξεσπάσει και «εμφύλιος» ανάμεσα στη δυτική Λέσβο και το Δήμο Μυτιλήνης, στον οποίο ανήκει και το χωριό της Μόριας. Ομάδες κατοίκων της Μόριας και της Μυτιλήνης οργανώνονται προκειμένου –όπως λένε- να μην επιτρέπουν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στη Σκάλα Συκαμνιάς και τις γύρω ακτές να μεταφέρονται στη Μόρια. Οι ομάδες αυτές θεωρούν ότι δεν πρέπει να σηκώνει το βάρος του μεταναστευτικού μόνο ένας Δήμος.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, κάτοικοι του νησιού έχουν οργανωθεί και εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν να εμποδίζουν στις ακτές της Λέσβου τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων που έρχονται με λέμβους. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες ‘εστίες’ έντασης στη Λέσβο. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολη η παρακολούθησή τους. Κάνουν αιφνιδιαστικές ενέργειες, όπως σήμερα που πήγαν να μπλοκάρουν λέμβο με μετανάστες στο λιμάνι της Θέρμης. Αυτό που φοβόμαστε είναι η μετατροπή της οργής σε αυτοδικία», λέει πηγή με γνώση των γεγονότων στη Λέσβο.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το