Οικονομία

Εκπτωση φόρου μόνο για τους συνεπείς

foroi

Με κριτήριο τη συνέπεια στις φορολογικές υποχρεώσεις θα δοθεί το μπόνους για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Το σχέδιο προβλέπει ότι το μπόνους που θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου θα κινείται στα επίπεδα 5%-10%. Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της φορο-έκπτωσης είναι ο φορολογούμενος να είναι συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις του τα τελευταία χρόνια.

Να έχει δηλαδή υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ), να έχει πληρώσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τους φόρους, να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμη κι αν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησής τους.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή κάποιας δήλωσης ή την πληρωμή κάποιου φόρου. Πάντως το ακριβές ποσοστό της έκπτωσης φόρου αναμένεται να κλειδώσει τις επόμενες ημέρες και να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου, δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.

Καθυστερήσεις
Εν τω μεταξύ σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αφού όπως όλα δείχνουν η ηλεκτρονική πύλη αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Μαΐου αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παραταθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 που λήγει κανονικά τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

Τα στοιχεία για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και για τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2014 θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το