Τοπικά

Εκπτώσεις με «γλυκόπικρη γεύση» για τους εμπόρους του Βόλου – Κέρδη, αλλά και πτώση τζίρου σε επιχειρήσεις

Μία πολύ παράξενη περίοδος εκπτώσεων έληξε σήμερα, η οποία αφήνει μία «γλυκόπικρη γεύση» στους εμπόρους. Κι αυτό γιατί είναι ίδια τα ποσοστά των επιχειρήσεων, οι οποίες εμφάνισαν κέρδη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ή παρέμειναν στα ίδια επίπεδα ή κατέγραψαν πτώση στον τζίρο τους. Η εμπορική αγορά του Βόλου θέλει χρόνο για να επανέλθει στα προ Covid επίπεδα, ενώ «βρόχος» αποτελούν για τους επιχειρηματίες τα ενοίκια.

Σήμερα ημερολογιακά ολοκληρώνονται οι θερινές εκπτώσεις, πρακτικά έληξαν χθες, η μεγαλύτερη εκπτωτική περίοδος στην ιστορία της εμπορικής αγοράς του Βόλου, καθώς άρχισε νωρίτερα με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου (5 Ιουλίου) και ολοκληρώθηκε με την παράταση που δόθηκε στην περιοχή, σήμερα 5 Σεπτεμβρίου.
«Δύο μήνες θερινές εκπτώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε με τις περσινές ούτε με αυτές της προ Covid εποχής, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές ιδιαιτερότητες» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αποστόλης Οντόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην έναρξη της εκπτωτικής περιόδου υπήρξε η έξαρση της πανδημίας με την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα, κάτι που επηρέασε την εμπορική αγορά, λόγω της αβεβαιότητας. «Η αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή αποτυπώθηκε στην εμπορική αγορά» σημείωσε για να προσθέσει: «Από την άλλη είχαμε τις ακραίες καιρικές συνθήκες με τον καύσωνα, που επηρέασε την κίνηση. Παρόλο που το φαινόμενο διήρκησε μία εβδομάδα, ήταν, όμως, αρκετό, ώστε να γίνει ζημιά στη μετέπειτα πορεία των εκπτώσεων».

Τα δεδομένα, τα οποία έχουν προκύψει, από την κίνηση στις θερινές εκπτώσεις είναι πρωτοφανή. «Είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο μοιρασμένα. Ισόποσα σε ποσοστό υπάρχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες κινήθηκαν χειρότερα σε σχέση με πέρσι, αυτές που κατάφεραν τα πιάσουν τα ίδια νούμερα με πέρσι και αυτές που παρουσίασαν αύξηση στον τζίρο» επισήμανε ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Η αύξηση στους τζίρους εντοπίστηκε σε καταστήματα και κλάδους του εμπορίου που σχετίζονται με τον γάμο και τη βάπτιση, καθώς πέρσι είχαν αναβληθεί».
Ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βόλου σημείωσε πως «είναι ίσως η πρώτη φορά που δεν μπορούμε να δούμε μία γενικότερη τάση».

Προβλήματα
Ο κ. Απ. Οντόπουλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν στην εμπορική αγορά με πρώτο τη λειτουργία της με περιορισμούς, κυρίως με την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα. «Κάτι τέτοιο δεν αφήνει περιθώρια να δούμε θετικά νούμερα όσον αφορά στον τζίρο» τόνισε και προσέθεσε: «Από τη στιγμή που υπάρχει έστω και ο πιο μικρός περιορισμός, πρέπει να υπάρξουν αντίστοιχα ενισχύσεις από τη μεριά της Πολιτείας. Το εμπόριο σχεδιάστηκε να λειτουργεί ελεύθερα και όχι με περιορισμούς είτε μικρούς είτε μεγάλους. Τα ενοίκια αποτελούν «βρόχο» για τις περισσότερες επιχειρήσεις και είναι το νούμερο ένα έξοδο, το οποίο προσπαθούν να διαχειριστούν.
Η εμπορική αγορά μπορεί να λειτουργεί, χρειάζεται, όμως, χρόνος για να επανέλθει στα προ Covid επίπεδα. Αν θα επανέλθει βέβαια. Οι περιορισμοί πρέπει να βάλουν σε σκέψη την Πολιτεία που πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν το εμπόριο. Η βοήθεια στο ενοίκιο θα ήταν μία πολύ καλή λύση μέχρι να βρουν τον ρυθμό τους οι επιχειρήσεις, αλλά πρέπει να υπάρξουν και φοροελαφρύνσεις κ.ά.» κατέληξε ο ίδιος.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το