Τοπικά

Εκπτώσεις από σήμερα και για δύο μήνες στην εμπορική αγορά του Βόλου

Οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν από σήμερα στην εμπορική αγορά και θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Οι εκπτώσεις αρχίζουν με τα ποσοστά να κυμαίνονται τουλάχιστον στο 30% και σε αρκετές περιπτώσεις κινούνται ανοδικά.
Οι εκπτώσεις ήταν να ξεκινήσουν στις 12 Ιουλίου, αλλά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης άλλαξε τα δεδομένα. Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι οι θερινές εκπτώσεις, εκτάκτως φέτος, θα ξεκινήσουν σήμερα Δευτέρα, 5 Ιουλίου και θα διαρκέσουν για τον νομό Μαγνησίας έως την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, ενώ η λήξη των εκπτώσεων Τρίτη, 31 Αυγούστου αφορά άλλους νομούς.
Οι θερινές εκπτώσεις δίνουν ελπίδα στους εμπόρους, ότι θα αρχίσει κάτι να κινείται με την κατανάλωση. Όπως αναφέρουν, ο Ιούνιος κύλησε σε πολύ μέτρια επίπεδα και εκτιμούν ότι η τόνωση της αγοραστικής κίνησης θα αρχίσει ουσιαστικά από τον Ιούλιο.
Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας εμπόρων Θεσσαλίας κ. Κώστας Τσέλιος δήλωσε σχετικά πως «η κατανάλωση τον Ιούνιο ήταν μέτρια, καθώς τα σχολεία ήταν ακόμη ανοικτά και ο κόσμος δεν κινούταν ιδιαίτερα. Τώρα έχουν αρχίσει και τα μυστήρια, ξεκίνησαν οι διακοπές και ελπίζουμε ότι σε συνδυασμό και με τις εκπτώσεις θα βελτιωθούν τα πράγματα. Πάντως οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν με ποσοστό τουλάχιστον 30%».

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου υπενθυμίζεται ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο των θερινών εκπτώσεων που γνωστοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος:
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του. Έχει παρατηρηθεί ότι, επιχειρηματίες μέλη, καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.
Για την προαιρετική λειτουργία της Κυριακής, ως θεσμοθετημένη Κυριακή στο πλαίσιο των τακτικών θερινών εκπτώσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος αναμένει περισσότερες διευκρινήσεις από το νομοθετικό κείμενο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το