Οικονομία

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Αισιοδοξία για οριστική συμφωνία στις 22 Μαΐου – Μετά η συζήτηση για βιωσιμότητα του χρέους

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως είναι «πεπεισμένος» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αναφέρει η Deutsche Welle.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία θέτει ως όρο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε πως δεν προετοιμάζονται αυτή τη στιγμή μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Είναι όμως «ξεκάθαρο» ότι τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες» θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτό προβλέπεται στη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τόσο το μεταρρυθμιστικό πακέτο όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που «μεσοπρόθεσμα» έχει καθοριστεί στο 3,5%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ύψος και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σημαντικοί παράγοντες για να «εξασφαλιστεί» η βιωσιμότητα του χρέους και το υπουργείο «ελπίζει» ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου θα επιτευχθεί σχετική συμφωνία επ΄ αυτού.

Εφόσον κριθούν αναγκαία πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τότε αυτά θα εξετασθούν «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» που «προς το παρόν επιδιώκεται» να επιτευχθεί το 2018, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση, την οποία φαίνεται να έχει καταθέσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ότι δηλαδή η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να εφαρμοστεί σταδιακά.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή άμεσα θα πρέπει να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων και μετά τη λήξη του προγράμματος, η ποσοτικοποίησή τους. Όπως δείχνουν πάντως οι μέχρι τώρα ενδείξεις, χωρίς μια δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα, σχολιάζει η Deutsche Welle.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το