Τοπικά

Εκπρόσωποι της WWF στην «Ευαγγελίστρια» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 

Πρεμιέρα χθες των δράσεων στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας για να καταστεί η πρώτη ίσως «πράσινη» ενορία πανελλαδικά, όπου έγινε ενημερωτική εκδήλωση παρουσία ενοριτών.
Η Ακαδημία θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης Δημητριάδος, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάδας και η ενορία της Ευαγγελίστριας συνεργάζονται με στόχο την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Χθες στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας βρέθηκαν εκπρόσωποι της σπουδαίας αυτής περιβαλλοντικής οργάνωσης, προκειμένου να ενημερώσουν τους ενορίτες και συγχρόνως να μελετήσουν τις συνθήκες εγκατάστασης φωτοβολταικού στον ναό, καθώς πρόκειται για μία από τις δράσεις που θα υλοποιηθούν.

Η υπεύθυνη πολιτικής της WWF κ. Θεοδότα Νάντσου τόνισε πως «έχουμε συνεργασία με την Ακαδημία θεολογικών Σπουδών της Μητρόπολης Δημητριάδος για τη δημιουργία ενός δικτύου «πράσινων» ενοριών. Η αρχή γίνεται με τον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με μια κλιματική αλλαγή και χρειάζονται οι δυνάμεις όλων, όπως και της Εκκλησίας, για να αντιμετωπιστούν. Η ενορία της Ευαγγελίστριας είναι η πρώτη που εμείς WWF συνεργαζόμαστε για να γίνει «πράσινη».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «θα μελετήσουμε τον ιερό ναό για να τοποθετηθεί φωτοβολταικό πάρκο με σκοπό την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Έτσι οι ενορίτες θα αντιληφθούν πώς μπορεί να υπάρχει ενέργεια χωρίς πετρέλαιο, λιγνίτη, ορυκτά καύσιμα, μέσω φιλικών μέσων προς το περιβάλλον. Παράλληλα θα γίνουν ευρύτερες δράσεις για τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος».
Παίρνοντας το λόγο ο αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών κ. Νίκος Ασπρούλης ανέφερε πως «από πέρυσι ξεκινήσαμε τη συνεργασία με την WWF εκδίδοντας ένα συλλογικό τόμο με κείμενα πολλών θεολόγων και ιεραρχών που μιλούσαν για το πρόβλημα της οικολογικής κρίσης. Και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με ένα ετήσιο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να υλοποιήσει πολύ όμορφα πράγματα στην «πράσινη» ενορία της Ευαγγελίστριας που θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα με στόχο το δίκτυο αυτό να επεκταθεί και σε όλα τα Βαλκάνια. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στηρίζει την όλη προσπάθεια».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εκτός από την τοποθέτηση φωτοβολταικού που είναι η κεντρική παρέμβαση στην Ευαγγελίστρια, άλλες δράσεις είναι η πραγματοποίηση σεμιναρίων αλλά και ένα διεθνές ηλεκτρονικό συνέδριο ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ το Νοέμβριο, όπου θα επιδιωχθεί να εκδοθεί και ένα ορθόδοξο ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή. Επίσης στο ναό της Ευαγγελίστριας θα μπουν θήκες για ποδήλατα, ενώ θα γίνει και χρήση ανακυκλώσιμων ειδών».
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας π. Αμφιλόχιος Μήλτος δήλωσε πως «η ενορία με ιδιαίτερο ενθουσιασμό συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για να γίνει «πράσινη» και το βλέπει ως μια πολύ καλή πρόκληση για την εμπέδωση της πιο οικολογικής ενορίας ζωής και λειτουργίας».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το