Ελλάδα

Εκπρόσωποι των δανειστών αναλαμβάνουν επίτροποι σε τέσσερα υπουργεία

3d1abf0fd17c01bd05aac102b5e02e96_XL

Για εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια υποτίθεται ότι πάλεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., όμως τελικά ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο φαίνεται να ισχύουν ως τελικό άθροισμα των ενεργειών επτά άγονων -όπως αποδείχθηκαν- κυβερνητικών μηνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του «business stories», μπροστά σε ένα εντελώς διαφορετικό από όσα γνωρίζαμε πλαίσιο λειτουργίας της κρατικής μηχανής, τουλάχιστον, σε τέσσερα υπουργεία θα βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση εκπροσώπων των δανειστών στα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας & Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας. Επίσης, ετοιμάζονται καινούριες ανεξάρτητες αρχές για δημοσιονομικά ζητήματα (το ισχυροποιημένο δημοσιονομικό συμβούλιο), Εργασιακά και Υγεία, που θα συμπληρώσουν την επίσης ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αποκεντρώνοντας αρμοδιότητες και εξουσία.

Πρόκειται για ενέργειες που θα υλοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους, για τις οποίες όμως έχουν ήδη υπάρξει δεσμεύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα μια πολιτική μέχρι στιγμής θέση, αυτή του γενικού γραμματέα των υπουργείων, να μετεξελιχθεί σε τεχνοκρατική με μονιμότερο χαρακτήρα. Δηλαδή οι δανειστές θα έχουν λόγο και ρόλο ως προς τους διορισμούς γενικών γραμματέων στα προαναφερθέντα υπουργεία, δίκην επιτρόπων, υπό το πρόσχημα της κομματικοποίησης που υπήρχε έως σήμερα, αλλά και της ανάγκης για μονιμότερη διοίκηση και όχι για συνεχείς αλλαγές μετά τη νίκη του εκάστοτε πολιτικού κόμματος. Αν και η σκέψη ακούγεται αθώα και σε σωστή κατεύθυνση, ενέχει και κινδύνους. Καταρχάς, θα πρέπει να προσδιοριστεί ο τρόπος ανάδειξης αυτών των μονιμότερων και μακρύτερων σε διάρκεια στελεχών που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία κονδυλίων όπως το ΕΣΠΑ, το κρίσιμο για την ανάπτυξη πακέτο Γιούνκερ, τα κονδύλια για τους αγρότες και τις επιδοτήσεις, τις δαπάνες στην Υγεία και τις ασφαλιστικές ανατροπές.

Σύμφωνα με μια πρώτη σκέψη -και ομολογουμένως κάπως πιο ανακουφιστική- που αναφέρθηκε προ ημερών, οι νέοι γραμματείς θα προέρχονται από επιλογές υπαλλήλων της Κομισιόν (όχι ξένων αλλά Ελλήνων) με δεδομένες περγαμηνές. Σύμφωνα με μια δεύτερη γνώμη που υπάρχει και θα μελετηθεί, θα επανασυσταθεί το opengov ώστε μέσω βιογραφικών και διαδικασίας συνεντεύξεων να αποφασίζεται το ποιοι είναι ικανοί να σηκώσουν το βάρος. Το θέμα της διαφάνειας είναι κρίσιμο αν αναλογιστούμε ότι από αυτό πάσχει το κράτος μας, αλλά και η Ε.Ε. Η εμμονή των δανειστών για μόνιμα πρόσωπα σε αυτά τα πόστα, τα οποία θα έχουν πλέον υπερεξουσίες ακόμα και έναντι των υπουργών, έχει κυρίως να κάνει με τη θετική πορεία που παρατηρήθηκε όταν παρέμειναν επί δύο ή και τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις οι γενικοί γραμματείς στις θέσεις τους. Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα οι θέσεις των ειδικών και των γενικών γραμματέων ήταν αμιγώς πολιτικές.

Νέες ανεξάρτητες αρχές

Αν πριν από δύο μήνες έλεγε κανείς ότι η αριστερή κυβέρνηση θα έσπευδε να δημιουργήσει καινούριες ανεξάρτητες αρχές, θα ακουγόταν τουλάχιστον τρελός. Ηταν γνωστή η απέχθεια του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το μοντέλο ελέγχου της εξουσίας, ενώ ο κ. Χρήστος Σπίρτζης είχε προσπαθήσει να ποδηγετηθούν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) (ανεπιτυχώς), η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή ακόμα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η τελευταία όμως, αντί να αποδυναμωθεί, ισχυροποιήθηκε με την υπαγωγή του ΣΔΟΕ σε αυτή. Αμεσες θα είναι οι εξελίξεις ως προς τη δημιουργία του νέου Δημοσιονομικού Συμβουλίου κατ’ επιταγή των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει ήδη αναλάβει η χώρα, αλλά και ο σχεδιασμός δύο νέων ανεξάρτητων αρχών/φορέων που θα ασκούν τον έλεγχο σε εργασιακά – ασφαλιστικά ζητήματα και σε δαπάνες στον χώρο της Υγείας. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτήριζε «απαράδεκτο μέσο απώλειας εθνικής κυριαρχίας», σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα είναι έτοιμο σύντομα.

Τα μέλη του θα διορίζονται όχι από τους δανειστές, αλλά από το Υπουργικό Συμβούλιο, όμως ίσως να υπάρξει αλλαγή την τελευταία στιγμή. Βασική του αποστολή θα είναι να υπηρετεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που ορίζονται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην παρεκκλίνει πουθενά. Ακόμη, στο τραπέζι έχει πέσει η δημιουργία δύο αρχών παρακολούθησης των ασφαλιστικών δαπανών και αυτών της Υγείας. Με το συγκεκριμένο θέμα θα ασχοληθεί η επόμενη κυβέρνηση -όποια κι αν είναι αυτή-, αν και ήδη οι πρώτες επαφές έχουν ξεκινήσει.

Πηγή www.newmoney.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το