Τοπικά

Εκπαιδευτικοί του Βόλου «εκπαιδεύτηκαν» σε θέματα αναβάθμισης του τρόπου διδασκαλίας

20160418_165240

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Εργαστήριο (workshop) των ομάδων εργασίας εκπαιδευτικών, συνεργατών και υπευθύνων για το πρόγραμμα «Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;», την Δευτέρα 18 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στο Βόλο, από το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του φορέα της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός».

Σκοπός τους εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση όλων των ομάδων εργασίας (εκπαιδευτικών, συνεργατών, υπεύθυνων και συντονιστών) σε θέματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού σεναρίου καθώς και η επικαιροποίηση γνώσεων σε ζητήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού υλικού (φύλλα δραστηριότητας, ψηφιακοί πόροι).
Εισηγητές της ημερίδας ήταν ο Δρ Κωνσταντίνος Μάγος Επίκουρος Καθηγητής Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η διαπολιτισμική διάσταση στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού», ο Δρ Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με θέμα: «Συγγραφή εκπαιδευτικού σεναρίου για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού» και ο Ηρακλής Καραγιάννης, Δάσκαλος, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς και υπεύθυνος συντονισμού ομάδων του έργου με θέμα: «Στάδια συγγραφής σεναρίου». Το εργαστήριο έκλεισε με συζήτηση με τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Δρ Αικατερίνη Μαλαμίτσα, Δρ Μαρία Χατζή και Δρ Παναγιώτη Σαραντόπουλο.
Το εργαστήριο συντόνισε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, Πληροφορικός – Πολιτισμολόγος, Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτός» και ο Αντώνης Πλαγεράς, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Μαγνησίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ταμίας της Μαγνήτων Κιβωτού. Στην συνάντηση τον παρόν επίσης έδωσε και ο υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κ. Αντώνιος Αντωνίου.

20160418_165122
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσπάθεια στηρίζουν τοπικοί φορείς ιστορίας και πολιτισμού, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φιλολόγων, Πληροφορικής, Συντονιστής Κοινωνικού Σχολείου), το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το Κέντρο Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών Μαγνησίας (ΚΕΠΛΗΝΕΤ).
Την επιστημονική επιμέλεια του προγράμματος έχει το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με επιστημονική υπεύθυνη την κ. Μαρία Γκασούκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού (έντυπου και ψηφιακού) για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό) και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο) με στόχο οι μαθητές να κατανοήσουν πτυχές της ιστορίας, του περιβάλλοντος, της τοπικής ιστορίας καθώς και του λαϊκού πολιτισμού της πατρίδας τους.
Επίσης οι εκπαιδευτικοί θα έχουν στην διάθεση τους ένα πολλαπλό εργαλείο για την δημιουργία εμπλουτισμένων διδακτικών παρεμβάσεων για την διδασκαλία θεματικών ενοτήτων που εμπίπτουν στις ανθρωπιστικές επιστήμες.
Το εκπαιδευτικό πακέτο (χάρτινο box) θα αποτελείται από 6 διακριτές και αυτόνομες θεματικές ενότητες που θα απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου – Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Το εκπαιδευτικό υλικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης ή στο μάθημα της γλώσσας, λογοτεχνίας και ιστορίας, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μάθημα της τοπικής ιστορίας (Ζώνη Βιωματικών Δραστηριοτήτων) ή σε οποιοδήποτε άλλο μάθημα κριθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα χρήσιμο.
Οι ενδεικτικοί τίτλοι των θεματικών ενοτήτων του εκπαιδευτικού πακέτου είναι:
1) Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι ήρωες και η σχέση τους με την αρχαία Ιωλκό και το Βόλο του σήμερα … ,
2) Μεσαιωνικά λιμάνια-σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα,
3) Που πας καραβάκι, με τέτοιον καιρό; (Η ναυτική παράδοση του Αιγαίου),
4) Η ναυτική παράδοση της Μαγνησίας (Το λιμάνι του Βόλου, Τρίκερι, Βόρειες Σποράδες, Ανατολικό Πήλιο, Αμαλιάπολη),
5) Η παράδοση των Αλιέων της Μαγνησίας (Παγασητικός Κόλπος, Λίμνη Κάρλα, Μικρασιάτες),
6) Περιβάλλον, θάλασσα και η ναυτιλία σήμερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το