Τοπικά

Εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας …εκπαιδεύτηκαν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση εκπαιδεύτηκαν σήμερα περισσότεροι από 70 καθηγητές της Μαγνησίας, προκειμένου να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να επέμβουν σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου και να βοηθήσουν  κάποιον συνάδελφό τους ή ακόμα και μαθητή.
Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Δευτεροβάθμιας από ειδικευμένους γιατρούς που ήρθαν για τον σκοπό αυτό από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας.
Η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σ. Κανταράκη χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το σημερινό σεμινάριο, σημειώνοντας πως στην Αμερική και στην Ιαπωνία κάθε σχολική μονάδα διαθέτει από έναν απινιδωτή.  Ωστόσο, αυτό, δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Η κ. Κανταράκη
«Θεωρούμε πολύ σημαντικό η τοπική κοινωνία να συμβάλει προκειμένου κάθε σχολείο να αποκτήσει τον δικό του απινιδωτή, αλλά να μεριμνήσεις και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που αφορούν καρδιακά επεισόδια.  Έχουν παρατηρηθεί πολλά τέτοια επεισόδια τον τελευταίο καιρό σε εκπαιδευτικούς και σε μικρότερο ποσοστό σε μαθητές. Πρέπει να είμαστε επιμορφωμένοι αν συμβεί κάτι αντίστοιχο», είπε.
Η κ. Χατζηκυριάκου
Η Διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου Νίκη Χατζηκυριάκου σημείωσε πως τα σεμινάρια για την ΚΑΡΠΑ είναι από τα σημαντικότερα που οργανώνονται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς στα σχολεία υπάρχουν μαθητές με καρδιακά προβλήματα και πρέπει οι εκπαιδευτικοί να έχουν την εμπειρία για να βοηθήσουν.
«Θεωρώ πως πρέπει πλέον να γίνει μία καμπάνια προκειμένου να αποκτήσουν απινιδωτή ορισμένα τουλάχιστον σχολεία.  Η κ. Χατζηκυριάκου εκπαιδεύτηκε στην ΚΑΡΠΑ και μιλώντας για την εμπειρία της τόνισε: «Μόνο έτσι μπορούμε να σώσουμε κάποιες ζωές. Έμαθα αρκετά πράγματα και ήταν ακόμα καλύτερο το βιωματικό κομμάτι».
Ο Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας Ταγματάρχης Χαράλαμπος Παρίσης, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 2,5 χρόνια πρόγραμμα που αφορά την εκπαίδευση των μικρών μαθητών στην καρδιοπνευμονική  αναζωογόνηση.  Οι εκπαιδευτικοί, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα.  «Τον βασικό ρόλο τον έχουν οι εκπαιδευτικοί γιατί ξέρουν να προσεγγίζουν τον μαθητή και ξέρουν τις ιδιαιτερότητες του» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως το ιδανικό είναι να πιστοποιηθούν οι καθηγητές που εκπαιδεύτηκαν σήμερα μέσω σεμιναρίου διάρκειας 5,5  ωρών.  Τέτοια σεμινάρια γίνονται συχνά στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας με πολλή πρακτική εξάσκηση.
Μία ανακοπή κάθε 45 δευτερόλεπτα
Όπως ανέφερε ο κ. Παρίσης, δυστυχώς η χώρα μας είναι η τελευταία από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες σε ποσοστό επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή.  Την  ίδια ώρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναζωογόνησης, μία ανακοπή συμβαίνει κάθε 45  δευτερόλεπτα στην Ευρώπη.
«Σημαντικό ρόλο σε αυτό το ποσοστό έχουμε και εμείς οι γιατροί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά. Αν θέλουμε να αλλάξουν κάποια πράγματα, πρέπει να αλλάξει ο καθένας και να γίνει καλύτερος για τον συνάνθρωπό του.  Γι’ αυτό πιστεύω ότι το μάθημα αυτό δεν είναι τόσο υγείας, αλλά περισσότερο παιδείας» τόνισε ο γιατρός.
Ο κ. Παρίσης

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το