Τοπικά

Εκπαιδευτικοί και φορείς του Βόλου στην ημερίδα για το προσφυγικό

DSC07580

Ημερίδα με θέμα «το Προσφυγικό ως ανθρωπιστικό ζήτημα», ξεκίνησε σήμερα  το απόγευμα στο ΤΕΕ Μαγνησίας, ενώ τη διοργάνωσή της ανέλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωτικής πρωτοβουλίας των επιστημονικών φορέων της πόλης για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό με γνώμονα πάντα τον ανθρωπισμό και την προσφορά. Ο έλληνας έχει αποδείξει ότι ξέρει να δίνει όχι μόνο όταν έχει αλλά και όταν δεν έχει όπως στις ημέρες μας».

Την ανάγκη προετοιμασίας των εκπαιδευτικών επισήμανε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος που δήλωσε ότι το προσφυγικό δεν είναι μόνο πρόβλημα της χώρας μας αλλά και τοπικό. «Μετά από κατευθύνσεις που πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας, προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε σε ζητήματα ηθικής στήριξης  των προσφύγων, και ιδιαίτερα των παιδιών, και σε ζητήματα στήριξης με βασικά είδη διατροφής και ένδυσης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να πρέπει να μορφωθούν εδώ τα προσφυγόπουλα με τάξεις υποδοχής».

Από πλευράς του ο Διευθυντής επί πέντε χρόνια του Εσπερινού Γυμνασίου Απόστολος Ζαχαρός μίλησε για το σχολείο του όπου 50 μαθητές φέτος είναι πρόσφυγες και μετανάστες,  που σημαίνει το 52% στο σύνολο των μαθητών.

DSC07582

«Οι μαθητές στο σχολείο μας προέρχονται από 21 χώρες όπως το Πακιστάν, εξήγησε. Τα παιδιά αυτά στην πλειοψηφία τους μένουν στους ξενώνες της Μακρινίτσας και της Αγριάς, είναι συνεργάσιμα και κρέμονται από τα χείλη των καθηγητών βλέποντας μια σανίδα σωτηρίας» δήλωσε ο κ. Ζαχαρός και πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν αυτά τα παιδιά έχουν επιμορφωθεί ειδικά ενώ στο σχολείο πραγματοποιούνται πολλές δράσεις. Η εκπαιδευτική κοινότητα αγκαλιάζει και αυτά τα παιδιά και η όλη προσπάθεια βασίζεται στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών.

Μήνυμα αγάπης και δεκτικότητας έστειλε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος που χαρακτήρισε την ημερίδα επίκαιρη καθώς το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει για καιρό ακόμα την πατρίδα μας.
«Πρέπει να διαπαιδαγωγίσουμε τα παιδιά μας και να κατανοήσουμε ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στους πρόσφυγες και να τους δώσουμε να καταλάβουν  ότι φιλοξενούνται, ότι ο ξένος γίνονται οικείος και ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα την κατάσταση και να πολεμήσουμε την ξενοφοβία και τον ρατσισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

05c80985-3787-4454-8f53-a432cbf876bb

Το γεγονός ότι οι Σύλλογοι Γονέων, είτε μεμονωμένα, αθόρυβα και μεθοδικά, είτε συνολικά μέσω της Ένωσης Γονέων, έδειξαν ήδη την αλληλεγγύη τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν τόσο προς τους πρόσφυγες, όσο και για την κάλυψη πολλών ακόμη αναγκών που έχουν δημιουργηθεί πλέον, σε αρκετές οικογένειες συμπολιτών, επεσήμανε στην εισήγησή του εκ μέρους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δ. Βόλου o Ηλίας Κουτσερής.
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ένωσης, κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία κοινού δικτύου, ώστε να επιτυγχάνεται η αμεσότητα και ο σωστός συντονισμός. Όπως σημείωσε, «για να επιτευχθεί κάτι, το οποίο μπορεί να έχει προοπτική και εξέλιξη στο θέμα της αλληλεγγύης, με αφορμή ακριβώς το Προσφυγικό και για όσο διάστημα διαρκέσει, καταθέτουμε πρόταση ως Ένωση Γονέων, για τη δημιουργία «Μόνιμου δικτύου υποστήριξης» σήμερα για τους συγκεκριμένους πρόσφυγες , αύριο για τους επόμενους, αλλά και όποιον μπορεί να έχει αντίστοιχη ανάγκη, με τη συνεργασία όλων φορέων. Οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση, διαθέτουν εθελοντές που μπορούν να υποστηρίξουν με τη συμμετοχή τους, ένα τέτοιο εγχείρημα».

Στην ημερίδα μετέχουν ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί φορείς, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλοι φορείς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το