Τοπικά

Εκπαιδευτική εκδρομή του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στην Κύπρο

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων «Και εγένετο οίνος…….!!! Από το αμπέλι …… στο κρασί, η ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα έως σήμερα» και «Μαθητική εφημερίδα», οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ταξίδεψαν στην Κύπρο από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017. Η Κύπρος αποτελεί μια από τις αρχαιότερες χώρες παραγωγής κρασιού.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από την Ερήμη, ένα αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής περιοχής η οποία κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή κρασιού, εξαιτίας τόσο της γεωγραφικής της θέσης όσο και της ποιότητας του οίνου της και αποτελεί οικισμό της Μεγάλης Κομμανταρίας. Εκεί έγινε ξενάγηση στο κυπριακό Οινομουσείο, το οποίο στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό σπίτι του χωριού και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής οίνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.


Στο Οινομουσείο υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο «εξιστορεί» στον επισκέπτη όλες τις φάσεις επεξεργασίας του σταφυλιού από την καλλιέργεια ως την παραγωγή οίνου. Μέσα από τις φωτογραφίες και το βίντεο, οι μαθητές γνώρισαν αφενός τις παραδοσιακές και αφετέρου τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής οίνου. Επιπρόσθετα, στο Οινομουσείο είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διάφορα αντικείμενα που χρησίμευαν στην παραγωγή αλλά και στη φύλαξη του οίνου, όπως πίθους, κανάτια. Χωρίς αμφιβολία, το Οινομουσείο συνέβαλε στη γνωριμία των μαθητών με τις μεθόδους παραγωγής του οίνου προσφέροντάς τους μια συγκλονιστική εμπειρία γευστικής απόλαυσης.


Ακολούθησε επίσκεψη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, τη Λεμεσό, η οποία είναι κτισμένη ανάμεσα στα δύο αρχαία βασίλεια, την Αμαθούντα στα ανατολικά και το Κούριο στα δυτικά και στη συνέχεια επίσκεψη στη Λευκωσία. Πρώτος σταθμός της μαθητικής αντιπροσωπείας υπήρξε ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, στρατιωτικό κοιμητήριο και ηρώο κοντά στο μοναστήρι της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται θαμμένοι αξιωματικοί και οπλίτες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο κατά την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων το 1974. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα Ενετικά τείχη, να επισκεφθούν τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη με τις θαυμαστές τοιχογραφίες, το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής και το Αρχαιολογικό μουσείο.

Τέλος, επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα μνήματα, χώρο των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας, στον οποίο είχαν ταφεί κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 οι εννιά απαγχονοιθέντες νέοι από τους Άγγλους. Έντονη συγκίνηση και ανάμικτα συναισθήματα κυριαρχούσαν σε όλους κατά την είσοδο στους τάφους των ηρώων και στα κελιά των μελλοθάνατων καθώς επίσης και στην αγχόνη στην οποία οι Άγγλοι εκτέλεσαν τους εννιά ήρωες.


Την τρίτη ημέρα αναχώρησαν για την Αγία Νάπα και τη Λάρνακα. Στην Αγία Νάπα επισκέφθηκαν το βενετσιάνικο μοναστήρι και στη συνέχεια κατέληξαν στη Δερύνεια, το σημείο όπου δολοφονήθηκαν τα δύο παλικάρια από τους Τούρκους. Εκεί τους υποδέχτηκε η υπεύθυνη του πολιτιστικού κέντρου και τους ενημέρωσε για τη νεκρή πόλη της Αμμοχώστου, την οποία είχαν την ευκαιρία να δούν από το παρατηρητήριο.


Έπειτα συνεχίσαν για την όμορφη πόλη της Λάρνακας, ενώ λίγο πριν την αναχώρησή τους για την Ελλάδα απόλαυσαν μια βόλτα στην παραλία της πανέμορφης Λεμεσού και πηγαίνοντας για το αεροδρόμιο της Πάφου πέρασαν από τις Αγγλικές βάσεις και σταμάτησαν στην Πέτρα του Ρωμιού, όπου κατά τη μυθολογία αναδύθηκε από τους αφρούς των κυμάτων η Θεά της ομορφιάς και του έρωτα, η Αφροδίτη.
«Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία με εναλλαγές συναισθημάτων. Επιστρέψαμε στην Ελλάδα γεμάτοι όμορφες και ιδιαίτερες αναμνήσεις», τόνισε η διευθύντρια του σχολείου Σταυραντώνη Μαρία, η οποία συνόδευσε τους μαθητές στην Κύπρο μαζί με τις καθηγήτριες Σιαμέτη Αθανασία και Πετρά Ευαγγελία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το