Τοπικά

Η εκπαίδευση παιδιών ΡΟΜΑ και προσφύγων επί τάπητος σε κοινή συνεδρίαση δασκάλων και καθηγητών της Μαγνησίας

Θέματα όπως η συνύπαρξη των μαθητών, η σχολική διαρροή και οι καλές πρακτικές εκπαίδευσης, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης των διδασκόντων για την εκπαίδευση ΡΟΜΑ και προσφύγων μαθητών, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ν. Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας.

Συντονιστής της συνεδρίασης ήταν ο κ. Τάσος Γούκος και χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Γ. Σδρούλιας Εκπρόσωπος Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Γ. Πολύζος Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης, ο κ. Σ. Σαβελλίδης Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης, η κ. Μποντού – Τοκαλή, Δημοτική Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου και ο κ. Αντώνιος Πλαγεράς, υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Ακολούθησαν εισηγήσεις από τους εκπροσώπους των σχολείων που έχουν μαθητές ΡΟΜΑ και πρόσφυγες και εκπροσώπων φορέων όπως το Ειδικό Αγροτικό κατάστημα κράτησης νέων Κασσαβέτειας, η Κοινότητα «ΑΡΣΙΣ», το Κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο Βόλου και το Ιατροκοινωνικό κέντρο Αλιβερίου – Κέντρο στήριξης ΡΟΜΑ Δήμου Βόλου. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Καθηγητής του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Γκόβαρης.

Την συνεδρίαση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις απαρχές της συνεργασίας των τοπικών φορέων για τις εκπαιδευτικές δράσεις στην κοινότητα των ΡΟΜΑ της περιοχής και στο κλίμα εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε από την πρώτη στιγμή. «Η όλη συνεργασία», όπως είπε, «έφερε την καταξίωση των προσπαθειών, την δεδομένη, πλέον, παρουσία των παιδιών ΡΟΜΑ στα σχολεία, που ήταν και το ζητούμενο». Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ιστορική, όσο και συμβολική, συνάντηση ομάδος παιδιών ΡΟΜΑ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Παγκόσμια Ημέρα ΡΟΜΑ, καθώς και στο πρόγραμμα «Άγιος Απόστολος Θαδδαίος», που η Μητρόπολη Δημητριάδος ενεργοποίησε και αφορά στην εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων ΡΟΜΑ και όχι μόνο. Ο κ. Ιγνάτιος ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά θα κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα ότι αυτά τα παιδιά, που έχουμε στα χέρια μας, θα μπορέσουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, θα ξεφύγουν από την παραβατικότητα και θα προοδεύσουν».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το