Πολιτισμός

Εκπαίδευση και Πολιτισμός στο Μουσείο Ελιάς

Το Μουσείο Ελιάς καί Λαδιού Πηλίου, βαδίζει τον ένατο χρόνο ζωής του. Με την ίδρυσή του κάλυψε ένα κενό που υπήρχε στον τομέα της λαογραφίας, του πολιτισμού και της βιομηχανικής αρχαιολογίας του τόπου. Πρόκειται για θεματικό μουσείο μικρής κλίμακας, που στεγάζεται στο πρώτο επίπεδο διώροφου κτηρίου, που κτίστηκε το έτος 1924. Ο χώρος ανακαινίστηκε το 2007 με σκοπό την αλλαγή χρήσης και τη λειτουργία του ως Μουσείου. Ιδρύθηκε και λειτουργεί από την αστική εταιρεία ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ. Βρίσκεται στην Άνω Γατζέα στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού, ενδιάμεση στάση απ το τραινάκι του Πηλίου, για τις Μηλιές. Εκεί εκτίθενται συντηρημένα αντικείμενα που βρεθήκαν στον χώρο όπως και άλλα, προσφορά ιδιωτών από τις συλλογές τους. Εξυπηρετείται από ειδικές επεξηγηματικές επιγραφές, που πραγματοποιήθηκαν στην τελευταία ανακαίνιση. Πρόκειται για μια προσπάθεια, που κατάφερε να δημιουργήσει έναν εκπαιδευτικό πολυχώρο, με πλήθος δραστηριοτήτων πολιτισμού, όπου φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις, πολιτιστικά γεγονότα, σεμινάρια και τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, με γευστικές γνωριμίες με την ελιά, το ελαιόλαδο και την ποικιλία των βοτάνων των Όρους των Κενταύρων.

Την σχολική περίοδο βασική και ουσιαστική δραστηριότητα είναι τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, που έχουν να κάνουν με μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την σχολικά χρονιά 2016-17 το επέλεξαν να το επισκευθούν πολλά Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά από όλη την Ελλάδα, κάνοντας στάση με το ναυλωμένο «Μουτζούρη». Σχολεία από την Αθήνα (όπως το Αρσάκειο, από την Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Ηλιούπολη κλπ), πολλά από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, από επαρχιακές πόλεις, όπως Φλώρινα, Ξάνθη, Ηλεία και βέβαια από τις κοντινές Θεσσαλικές. Από τον Βόλο τα Σχολεία της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης που επέλεξαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα ήταν μεταξύ άλλων τα Δημοτικά: 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 13ο,16ο, 18ο, 20ο, 21ο, 23ο, 29ο, 30ο, 31ο, 32ο Βόλου, 1ο, 2ο, 3ο, 9ο, 4ο, 5ο, 6ο,11ο Ν. Ιωνίας, 2ο Αγριάς, Ιωλκού, 2ο Ν. Αγχιάλου, 1ο και 2ο Πορταριάς, Άγιος Ιωσήφ, Λεχωνίων, Τρικέρων κ.α..

Όπως κάθε χρόνο τελευταία υπήρξε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έγιναν σεμινάρια με θέμα το Μουσείο, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες και δύο σεμινάρια δημιουργικής γραφής με θέμα τον Κ. Π. Καβάφη.
Το Καλοκαίρι έχει καθιερώσει τον Κύκλο «Καλοκαίρι στο Μουσείο», που τελευταία χρησιμοποιείται και από άλλους, αλλά αυτό δεν είναι επιλήψιμο. Η υιοθέτηση κάτι καλού, το δυναμώνει. Οι φετινές εκδηλώσεις στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, με τίτλο «Καλοκαίρι 2017 στο Μουσείο», θα είναι περιορισμένες στο χώρο του, διότι λόγω των εργασιών στην σιδηροδρομική γραμμή του «Μουτζούρη», η πρόσβαση είναι δύσκολη έως αδύνατη. Έργο απαραίτητο, γι’ αυτό υπάρχει η αμέριστη κατανόηση.

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί: Σαββατοκύριακο 20η και 21η Μαΐου, στο Μουσείο. Ξεναγήσεις στο ανακαινισμένο Μουσείο και στους χώρους του Σταθμού της Άνω Γατζέας, που αποτελεί ένα ταξίδι στο παρελθόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και την Ημέρα Πολιτισμού. Το Σάββατο 20η Μαΐου. Σεμινάριο δημιουργικής γραφής, με αφορμή το έργο του Κ. Π. Καβάφη, με τον φιλόλογο Διονύση Λεϊμονή. Και Σεμινάριο κατασκευή σαπουνιού, με τον εκπαιδευτικό Γιάννη Καραφέρη. Το Σάββατο 1η Ιουλίου, στο Κτήμα Θωμά Κοροβίνη, πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση Μουσικής και Λογοτεχνίας. Θέμα: «οι διαφορετικοί». Έγιναν αναγνώσεις, απαγγελίες, δρώμενα, μουσικές και εκπλήξεις. Έχει εκδοθεί και σχετικός τόμος με 98 πρωτότυπα κείμενα, που γράφτηκαν ειδικά για την εκδήλωση. Όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να τον προμηθευτεί: [email protected]. Την Τρίτη 1η Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη», Αφήγηση για μεγάλα παιδιά (10+) και ενήλικους. «Παραμύθια των Μεταμορφώσεων». Με τους: Μ. Απειρανθίτου, Λ. Σουγιά, Δ. Μάλλης, Ρ. Μουλλά, Δ. Β. Προύσαλης. Και Αφήγηση για έφηβους (15+) και ενήλικους. «Ιστορίες γι` αυτούς που διαλέγουν τη μοίρα τους». Με την Κάτια Καντούρη. Την Τετάρτη 2η . “Η Ημέρα των παραμυθιών στο τραίνο”.

Όπως συνηθίζεται στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους την Πανσέληνο του Αυγούστου είναι ανοιχτά και γίνεται μια μουσική εκδήλωση. Για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω, φέτος το Μουσείο προτείνει στους φίλους του, για Πανσέληνο του Αυγούστου, το Σάββατο 5η Αυγούστου στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα, στην Αγριά, όπου παρουσιάζεται η Ορχήστρα δωματίου Νέων από τη Βιέννη Young Masters Ensemble, με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.
Προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριος η παρουσίαση του Ημερολογίου 2018, για τα δέκα χρόνια του Μουσείου, που θα κοσμείται με μεταξοτυπίες από το Εργαστήριο του κου Γιώργου Κοτσαϊτη. Περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, μεταξοτυπίες των: Γ. Τσαρούχη, Βασιλείου, Καρά, Σπυρόπουλου, Κανακάκη, Μηλιού, Τάσσου, Γουναρόπουλου, Σόρογκα, Σταφόπουλου, Δεκουλάκου, Κόντογλου κ.α. Τον Οκτώβριος θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο και Παράσταση σύγχρονου μπαλέτου από την χορεύτρια Σάντρα Βούλγαρη, όπου στο άμεσο μέλλον θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες.

Ιωάννα Κώστα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το