Τοπικά

Εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ σε εργαζόμενους της «Θ»

Στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), την πνιγμονή και τη θέση ασφαλείας εκπαιδεύτηκαν οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Θεσσαλία» χθες το πρωί.

Ο κ. Πέτρος Γαβαλάς, υπεύθυνος της Διαδικτυακής Λέσχης Εθελοντών και εκπαιδευτής της Επιμόρφωσης Ζωής (Επι.Ζω.), που ασχολείται οκτώ χρόνια με το αντικείμενο, τόνισε τη σημασία τού να ξέρει κάποιος την κρίσιμη ώρα μιας ανακοπής να δώσει ζωή μέχρι να φτάσει ο παθών στο νοσοκομείο.
Ο ίδιος τόνισε την αναγκαιότητα των απινιδωτών, που δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί στην πόλη του Βόλου, ενώ επισήμανε ότι μόνο ένας υπάρχει στο κέντρο της πόλης, ο οποίος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημητριάδος και Κουμουνδούρου στο κατάστημα του κ. Ηλιόπουλου από τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, στο Νοσοκομείο Βόλου και στην πρώην Νομαρχία, που είναι κλειδωμένοι.


Ο κ. Πέτρος Γαβαλάς ανέφερε ότι υπήρχαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αρκετοί απινιδωτές, οι οποίοι «εξαφανίστηκαν», ενώ για έναν καλό απινιδωτή το κόστος φτάνει τα 1.500 ευρώ.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Θεσσαλία» στην οδό Ιάσονος με Αθανασίου Διάκου, ενώ η εκπαίδευση θα συνεχιστεί στο προσεχές μέλλον με εκπαίδευση πρώτων βοηθειών, αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό σε ό,τι έχει σχέση με την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), την πνιγμονή και τη θέση ασφαλείας που πρέπει να τοποθετηθεί ο παθών.
Στη δράση τονίστηκε η σημασία να γνωρίζει κάποιος πώς πρέπει να ενεργήσει και ποιες οι κινήσεις που πρέπει να κάνει μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε περίπτωση που συνάνθρωπος βρίσκεται στο έδαφος χωρίς αναπνοή ή με αναπνοή.
Επίσης ποιες είναι οι κινήσεις σε περίπτωση που κάποιος πνίγεται και σε ποια θέση βάζουν κάποιον που έχει τις αισθήσεις του και αναπνέει.
Τέλος ο κ. Πέτρος Γαβαλάς έδειξε στους δημοσιογράφους της «Θεσσαλίας» πώς λειτουργεί ένας απινιδωτής και πόσο απλό είναι να τον χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το