Τοπικά

Εκπαιδευτικούς από Τουρκία-Ρουμανία φιλοξένησε το 8ο Γυμνάσιο Βόλου

«Τα σχολεία κωδικοποιούν, τα ρομπότ συναντιούνται» («Schools coding, robots meeting») είναι ο τίτλος της τριμερούς δράσης διετούς διάρκειας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+, στην οποία συμμετέχει το 8ο Γυμνάσιο Βόλου.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που στοχεύει στη διερεύνηση νέων εκπαιδευτικών πρακτικών, οι οποίες εντάσσονται στο πεδίο του STEAM (Science Technology Engineering Arts Mathematics), του προγραμματισμού και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
Τον συντονιστικό ρόλο ασκεί το Γυμνάσιο Sarnic Sehit Uzman Cavus Egemen Yildiz Ortaokulu από το προάστιο της Σμύρνης Γκαζιμίρ (Gaziemir) της Τουρκίας, ενώ ο τρίτος εταίρος είναι το σχολείο Scoala Gimnaziala Nr. 5 Alexandria από την Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη συνάντηση γνωριμίας τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σμύρνη, εννέα εκπαιδευτικοί, πέντε Τούρκοι και τέσσερις Ρουμάνοι, ταξίδεψαν στις 7 Απριλίου στην πόλη μας πραγματοποιώντας τη δεύτερη συνάντηση, εργασίας αυτή τη φορά. Τη φιλοξενία τους ανέλαβε η εκπαιδευτική ομάδα του 8ου Γυμνασίου, αποτελούμενη από τον διευθυντή Ανδρέα Συκιώτη και τους εκπαιδευτικούς Νικόλα Σαμαρά, καθηγητή πληροφορικής, Βέρα Βασαρδάνη, φιλόλογο, Γεωργία Καρασμάνογλου, καθηγήτρια οικονομίας, Εβελίνα Λουφοπούλου, καθηγήτρια γερμανικής, Κατερίνα Παπαθανασίου, μαθηματικό και πληροφορικής, και Μαρία Αλπάκη, καθηγήτρια αγγλικής.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι ξένες αποστολές γνωρίστηκαν με την εκπαιδευτική κοινότητα του 8ου Γυμνασίου, ενώ στο εργαστήριο ρομποτικής του σχολείου πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέροντα καθημερινά μαθήματα-εργαστήρια με τη συμμετοχή όλων για την εμπέδωση βασικών εννοιών του προγραμματισμού.

Με τα εργαστήρια αυτά, που οργανώθηκαν από τον Νικόλα Σαμαρά, επιδιώχθηκε η ενίσχυση των διδακτικών εμπειριών των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, καθώς προέρχονται και από ποικίλους κλάδους, τόσο θετικούς, όσο και θεωρητικούς. Γι’ αυτό, η γνωριμία και η εξοικείωσή τους με τη μεθοδολογία STEΑM, αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους του προγράμματος. Οι εκπαιδευτικοί κατασκεύασαν απλά ρομπότ και προγραμμάτισαν τη συμπεριφορά τους ακολουθώντας φύλλα εργασίας και χρησιμοποιώντας σχετικούς μαθηματικούς τύπους και έννοιες που διδάσκονται στο Γυμνάσιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά υπό την καθοδήγηση μαθητών του σχολείου με εμπειρία στην εκπαιδευτική ρομποτική.
Την Πέμπτη 11 Απριλίου οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, στο οποίο η τουρκική ομάδα και η ομάδα ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου παρουσίασαν έργα τους. Στις καθημερινές συναντήσεις συζητήθηκαν ακόμη θέματα σχετικά με την εξέλιξη του project και τις μελλοντικές κινητικότητες.

Οι ομάδες συναντήθηκαν επίσης με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτη Σαβελίδη, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής της εισαγωγής της ρομποτικής στα σχολεία. Ο κ. Σαβελίδης έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση ερμηνεύοντας ένα χωρίο από τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη και δίνοντας πολιτική διάσταση στην ανάπτυξη της ρομποτικής, αφού σύμφωνα με τον Έλληνα φιλόσοφο αυτή μπορεί να οδηγήσει στην ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.
Τέλος το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε και πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες για τη γνωριμία των ξένων αποστολών με την πόλη, την περιοχή και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Πραγματοποιήθηκαν περίπατοι στην πόλη και επισκέψεις σε μουσεία, εκδρομές στη Μακρινίτσα και στα Μετέωρα, γεύμα σε τσιπουράδικο και ελληνική βραδιά με ρεμπέτικα και σμυρνέικα τραγούδια, δραστηριότητες που βοήθησαν στη στενότερη επαφή και τη σύσφιξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ τους, καθώς και στη διαπίστωση των πολλών κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Οι φιλοξενούμενοι εντυπωσιάστηκαν από όσα είδαν και έμαθαν και απήλαυσαν την ελληνική φιλοξενία.
Η επίσκεψη των Τούρκων και Ρουμάνων εταίρων του 8ου Γυμνασίου Βόλου ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία στις 12 Απριλίου μέσα σε πολύ φιλικό κλίμα. Όλοι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν από αυτή πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες. Η επόμενη κινητικότητα είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαΐου στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το