Τοπικά

Εκπαιδευτικοί με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Μαγνησίας

Στους δώδεκα ανέρχονται οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν την περασμένη χρονιά, ένας αριθμός που δεν θυμίζει σε τίποτα τα χρόνια προ του μνημονίου, όταν συνταξιοδοτούνταν μέχρι και 100 εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο. Λόγω των μη μόνιμων διορισμών στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία του νομού έχει αυξηθεί και ο μέσος όρος ηλικίας των εκπαιδευτικών που είναι πλέον στα 51 έτη.

Η αλλαγή των ηλικιακών ορίων στην συνταξιοδότηση επέφερε σημαντικές αλλαγές και πλέον οι εκπαιδευτικοί με δυσκολία συνταξιοδοτούνται. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια κάθε χρόνο ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στα δέκα άτομα.
Σήμερα το απόγευμα στην Εξωραϊστική λέσχη ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας θα κόψει τη βασιλόπιτα, όπου και θα τιμήσει τους εκπαιδευτικούς που βγήκαν στη σύνταξη.
«Με τους μνημονιακούς νόμους των τελευταίων ετών έχουμε μια σημαντική διαφοροποίηση στον αριθμό εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται πλέον» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και πρόσθεσε πως «πριν την κρίση έβγαιναν στη σύνταξη από τον νομό Μαγνησίας κατά μέσο όρο 80-100 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές ειδικοτήτων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους κυμαινόταν στα 55-57 έτη. Βέβαια τότε ήταν και η εποχή που γίνονταν μόνιμοι διορισμοί στο Δημόσιο και το διδακτικό προσωπικό ανανεωνόταν συνεχώς. Παράλληλα ήταν τα χρόνια που συνταξιοδοτούνταν οι γενιές που μπήκαν στην εκπαίδευση στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80. Από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και μετά τα πράγματα άλλαξαν. Αυτοί που βγαίνουν στη σύνταξη κάθε χρόνο είναι κατά μέσο όρο γύρω στα δέκα άτομα. Μάλιστα μια χρόνια ήταν και επτά άτομα, ο πιο μικρός αριθμός, απ’ όσο θυμάμαι. Επίσης έχει αυξηθεί και ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης. Δηλαδή πλέον συνταξιοδοτούνται στα 62-63 έτη και αφού έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια προϋπηρεσίας εκτός και αν εντάσσονται σε κάποιες άλλες κατηγορίες. Αν δεν έχουν συμπληρωμένα τα 40 χρόνια στην προϋπηρεσία, τότε αναγκαστικά πηγαίνουν στα 67 έτη. Και βέβαια το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που βρίσκονται χρόνια στην εκπαίδευση και θα πρέπει να φτάσουν στα 67 έτη για να συνταξιοδοτηθούν».

Το διδακτικό προσωπικό αυξάνεται και ηλικιακά, καθώς δεν ανανεώνεται, λόγω έλλειψης μόνιμων διορισμών. Το αποτέλεσμα είναι ο μέσος όρος ηλικίας των μόνιμων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαγνησία να βρίσκεται στα 51 έτη, ενώ στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου αυτός ο αριθμός αυξάνεται. Σε σχέση με τα χρόνια προ κρίσης ο μέσος όρος ηλικίας έχει αυξηθεί. Επίσης και οι καθηγητές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση έχουν έναν μέσο όρο ηλικίας κοντά στα 50 έτη.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας ανέρχονται στους 150 περίπου, ενώ οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί γύρω στους 1.400.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Αύξηση

Με το βλέμμα στραμμένο στη θερινή σεζόν του 2024 βρίσκονται αρκετοί «επίδοξοι» τουρίστες. Οι προκρατήσεις…

2 Δεκεμβρίου 2023

Δεν γέμισε

Δεν γέμισε τα ταμεία η Black Friday στο λιανικό εμπόριο. Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις…

2 Δεκεμβρίου 2023

Ορκωμοσία

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου (6 μ.μ.) στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου προγραμματίζεται να γίνει η…

2 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΕ Νίκη προς οπαδούς: Μην πάτε στη Λάρισα

Το ντέρμπι ΑΕΛ-Νίκης θα διεξαχθεί με την παρουσία μόνο φίλων της πρώτης στο «AEL FC…

2 Δεκεμβρίου 2023

Συνεδρίαση

Στη Λάρισα διεξάγεται η διήμερη συνάντηση μελών του Γενικού Συμβουλίου δημοσίων υπαλλήλων της ΑΔΕΔΥ. Περίπου…

2 Δεκεμβρίου 2023

Το Μαλάκι το 1970 (video)

Βουβό φιλμ 8mm, Αρχείο Μ. Φιλίππου Σύντομα πλάνα με απόψεις της παραλίας στο Μαλάκι της…

2 Δεκεμβρίου 2023