Τοπικά

Εκπαιδευτικοί αναζητούν δεύτερη εργασία για επιπλέον εισόδημα – Πολλά τα αιτήματα στη Μαγνησία 

Όλο και αυξάνονται οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας που ζητούν να λάβουν άδεια ασκήσεως εκπαιδευτικού έργου, προκειμένου να απασχοληθούν και σε άλλες δραστηριότητες και να αυξήσουν το μηνιαίο εισόδημά τους. Αθλητικά σωματεία, Ωδεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ΙΕΚ, ερευνητικά προγράμματα Πανεπιστημίων, είναι μερικοί από τους τομείς, όπου δραστηριοποιούνται οι εκπαιδευτικοί.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας συνεδρίασε προχθές, όπου μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και η χορήγηση άδειας άσκησης εκπαιδευτικού έργου σε αιτήσεις εκπαιδευτικών.
Άλλωστε το καλοκαίρι είναι σε εξέλιξη διάφοροι αθλητικοί αγώνες, πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα των Δήμων, εκδηλώσεις, όπου εκπαιδευτικοί, όπως γυμναστές, καθηγητές μουσικής, βρίσκουν πεδία για εύρεση απασχόλησης.

«Αυτό που διαπιστώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πως όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, δηλαδή δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές ειδικοτήτων, ζητούν να λάβουν άδεια άσκησης εκπαιδευτικού έργου, προκειμένου να μπορέσουν να ενισχύσουν το μηνιαίο τους εισόδημα. Εκτιμάται πως το 20-25% των εκπαιδευτικών ζητούν να λάβουν τέτοιου είδους άδειες και οι οποίες χορηγούνται» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος.
Η αύξηση των δασκάλων και των νηπιαγωγών που διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, τούς έδωσαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες και να δραστηριοποιούνται σε ερευνητικά προγράμματα των Πανεπιστημίων αλλά και σε άλλους τομείς, όπως να διδάσκουν σε σχολές και ΙΕΚ και αλλού.
Επίσης οι γυμναστές συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι σε εξέλιξη όλο τον χρόνο, δραστηριοποιούνται ως προπονητές σε αθλητικά σωματεία και συλλόγους. Ακόμη οι καθηγητές μουσικής έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Ωδεία και σε άλλες σχολές, ενώ και οι καθηγητές πληροφορικής μπορούν να εργαστούν ως διδάσκοντες σε σχολές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «έχει αλλάξει ο νόμος και δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εργαστούν όσο θέλουν, ενώ παλιότερα υπήρχε το όριο των έντεκα διδακτικών ωρών. Βέβαια υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η εργασία αυτή να διεξάγεται εκτός διδακτικού σχολικού ωραρίου, να μην παρακωλύεται το διδακτικό έργο και οι αποδοχές από αυτή τη δραστηριότητα να μην υπερβαίνουν το 20% του μηνιαίου μικτού μισθού που λαμβάνει ο εκπαιδευτικός».
Πάντως μέσα στα χρόνια του μνημονίου με τις περικοπές στις αποδοχές τους πολλοί εκπαιδευτικοί με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις αναγκάστηκαν να αναζητούν και άλλους τρόπους για άντληση πόρων αξιοποιώντας το πτυχίο τους, αλλά και τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς τίτλους που απέκτησαν στη συνέχεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το