Τοπικά

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε προσφυγόπουλα από φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος

Τη Δευτέρα 20 Μαϊου φοιτήτριες και φοιτητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σχεδίασαν και υλοποίησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την καθημερινή ζωή στην Νεολιθική εποχή με τίτλο “Η νεολιθική μας οικογένεια”. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με τη διδακτική μεθοδολογία «Ιστοριογραμμή-Storyline» υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της κ. Ηλιοπούλου Ιφιγένειας ως το τελικό μέρος της εργασίας, που ανέλαβαν οι φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον» του 8ου εξαμήνου του προπτυχιακού κύκλου σπουδών.

Οι μαθητές/τριες με τους φοιτητές δημιούργησαν τη δική τους ιστορία με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές/τριες, που έγιναν άνθρωποι της Νεολιθικής εποχής που κατοικούσαν στον νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου 8-9.000 πριν. Βίωσαν τον νεολιθικό τρόπο ζωής, κατασκεύασαν την κατοικία τους με υλικά που χρησιμοποιούσαν από το περιβάλλον, έφτιαξαν κοσμήματα με κοχύλια και χάντρες, έντυσαν τους χαρακτήρες με δέρμα και τους έδωσαν όνομα και υπόσταση. Τέλος, έμαθαν για τη νεολιθική διατροφή φτιάχνοντας ένα εορταστικό γεύμα με τις τροφές που έτρωγαν τότε και προσκάλεσαν τις άλλες οικογένειες του οικισμού προκειμένου να γιορτάσουν την καλή σοδειά. Τα παιδιά έμαθαν με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο όλα τα στοιχεία που συνέθεταν την καθημερινή ζωή της Νεολιθικής εποχής και πήραν για το σχολείο τους ό,τι κατασκεύασαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά πάνω από όλα την όμορφη εμπειρία τους, που τους έκανε να χαμογελάσουν, να εμπλακούν, να μοιραστούν και να συνδέσουν όσα έμαθαν με τη δική τους καθημερινή ζωή.

Ήταν μια πλούσια και εποικοδομητική εμπειρία τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα προσφυγόπουλα από Συρία, Κουρδιστάν και Κουβέιτ που φοιτούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας και τις εκπαιδευτικούς τους. Το άνοιγμα προς και η συνεργασία με την κοινωνία και δη με ευπαθείς ομάδες της αποτελούν στόχο του σύγχρονου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. “Ευχαριστούμε θερμά την κ. Τσιαμάγκα και τους συνεργάτες της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου για την όμορφη συνεργασία καθώς και τις εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες του 2ου Δ.Σ Βόλου” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το