Τοπικά

Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών στη Ρουμανία

Στο διάστημα 10-16 Απριλίου, 19 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού και 27 μαθητές του Γυμνασίου Ιωλκού συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση του ομίλου που δημιουργήθηκε από μαθητές των δύο σχολείων με τίτλο «Βλάχοι – Καραγκούνηδες – Σαρακατσάνοι και η επιρροή τους στην πορεία της Θεσσαλίας και στη Ρουμανία με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σόφια και τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται:
«Οι μαθητές κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους περιηγήθηκαν αρχικά στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο και στα αξιοθέατά της. Επόμενος σταθμός η πρωτεύουσα της Ρουμανίας όπου πολλοί Έλληνες, κυρίως Βλάχοι, δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά και άσκησαν με τον πλούτο που απέκτησαν πολυποίκιλη δράση, οικονομική, κοινωνική και φιλανθρωπική τόσο στις περιοχές, όπου έζησαν, αλλά και την Ελλάδα. Στις παραδουνάβιες ηγεμονίες πολλοί Έλληνες – Φαναριώτες κατείχαν σημαντικές θέσεις στη διοίκηση και βοήθησαν αποφασιστικά στην ελληνική επανάσταση. Στο ελληνικό σχολείο του Βουκουρεστίου «Αθηνά», το οποίο υπήρξε επόμενη στάση της επίσκεψης, οι μαθητές των δύο σχολείων έγιναν δεκτοί με παραδοσιακή ελληνική μουσική και χορούς, από τους μαθητές του σχολείου, Ελληνόπουλα που ζουν στη Ρουμανία, παιδιά μεικτών γάμων, αλλά και παιδιά που αγαπούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Το Βουκουρέστι, στο οποίο εστιάστηκε το ενδιαφέρον της επίσκεψης των δύο σχολείων, αποτελεί μια πόλη πλούσια σε αξιοθέατα, με μεγάλες λεωφόρους, εντυπωσιακά κτίρια σε διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, στα οποία περιηγήθηκαν οι μαθητές ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών Ελλήνων εμπόρων και εθνικών ευεργετών. Οι μαθητές περιηγήθηκαν επιπλέον στα περίχωρα της ρουμανικής πρωτεύουσας επισκεπτόμενοι το παλάτι του βασιλιά Καρόλου στο «Πέλες» κρυμμένο σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, το κάστρο της πόλης Μπραν, γνωστό ως κάστρο του κόμη Δράκουλα, και βέβαια στη γραφική πόλη Μπρασόβ με τα πανέμορφα κτίσματα.
Την τελευταία βραδιά στο Πλόβντιβ ή Φιλιππούπολη, από το όνομα του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου, ξεναγήθηκαν στην παλιά πόλη με τα νεότερα, αλλά και ρωμαϊκά μνημεία. Η πόλη έχει μακραίωνη ιστορία και ιδιαίτερο χρώμα που φανερώνει το πλούσιο πολυπολιτισμικό βαλκανικό παρελθόν.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται αρχικά στον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής .ο Κωνσταντίνο Τασιούλα για τη θετική ανταπόκριση στο αίτημα της χορηγίας του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού, προκειμένου οι μαθητές των δύο σχολείων να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη δράση που είχε βαθύ αντίκτυπο στους ίδιους και εμπέδωσε την αξία του εκπαιδευτικού προγράμματος – ομίλου στη συνείδησή τους, αλλά και στον βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστο Μπουκώρο για την ιδιαίτερη συνδρομή του στη μεταφορά και επιτυχή τεκμηρίωση του αιτήματος της χορηγίας προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πάνω από 16.000 έκαναν διακοπές το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με voucher κοινωνικού τουρισμού

Συνολικά 16.011 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα…

12 Ιουνίου 2024

Στις 14 Ιουλίου η αθλητική συνάντηση MILINA – ALATAS GO ΔΙΑΠΛΟΥΣ

Την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά, η Αθλητική συνάντηση MILINA -…

12 Ιουνίου 2024

Ερώτηση Αλ.Μεϊκόπουλου: «Τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι χωρίς κλιματισμό στον ΕΦΚΑ Βόλου»

«Σε τουλάχιστον τρείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις έχουμε προχωρήσει τα τελευταία τρία χρόνια για το πρόβλημα κλιματισμού…

12 Ιουνίου 2024

Πραγματοποίηση στρογγυλής τράπεζας ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ;

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Ιουνίου η στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Υπάρχει φυσική θεολογία στην Ορθοδοξία;»,…

12 Ιουνίου 2024

Για απειλητική συμπεριφορά κατηγορείται ο διαδηλωτής που πέταξε κομμάτι από βρεγμένο τσιμέντο και καφέ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος ενός 28χρονου για απειλητική συμπεριφορά σχετικά…

12 Ιουνίου 2024

Πώς οι διαστημικές πτήσεις επηρεάζουν την υγεία των αστροναυτών

Ακόμα και οι διαστημικές πτήσεις μικρής διάρκειας σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη έχουν…

12 Ιουνίου 2024