Της μαθήτριας Σκολαρίκη Αναστασίας,
του τμήματος Γ2-μέλους του Ομίλου Δημοσιογραφίας
Μία υπέροχη ευκαιρία προσφέρθηκε σε εμάς, τα μέλη του Ομίλου Δημοσιογραφίας, καθώς και στα μέλη του Ομίλου «Μουσικοί του δρόμου», του σχολείου μας. Επισκεφθήκαμε, υπό την καθοδήγηση των εξαιρετικών καθηγητών μας, της κ. Σοφίας Κανταράκη και του κ. Κώστα Πριάκου, τις μαγευτικές Σέρρες.
Το ταξίδι μας, ξεκίνησε από το επιβλητικό λιοντάρι της Αμφίπολης -επιτάφιο μνημείο του 4ου αιώνα π.Χ., το οποίο κατασκευάστηκε προς τιμήν του ναυάρχου Λαομέδοντα από τη Λέσβο. Το συγκεκριμένο άγαλμα στέκει περήφανο πάνω στη βάση του, ενώ οι καταπληκτικές του λεπτομέρειες προκαλούν την αίσθηση στους θεατές ότι το λιοντάρι είναι έτοιμο να ορμήσει. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας, απολαύσαμε τη φυσική ομορφιά των Σερρών. Ο ποταμός Στρυμόνας, σε συνδυασμό με τα καταπράσινα τοπία που πλημμύριζαν την ατμόσφαιρα, μας έκανε να βυθιστούμε κυριολεκτικά στην αγκαλιά της μητέρας φύσης!
Επόμενη στάση μας, το φαντασμαγορικό σπήλαιο Αλιστράτης, μέσα στο οποίο η φύση άφησε για ακόμη μία φορά διάχυτη τη μεγαλοπρέπεια και τη δύναμή της, προκειμένου να σχηματιστούν σταλαγμίτες και σταλακτίτες, οι οποίοι εντείνουν την ομορφιά του σπηλαίου. Σχηματισμοί περίτεχνοι κι εντυπωσιακοί που προσέλκυαν κατευθείαν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Τα πρώτα χίλια μέτρα του σπηλαίου είναι επισκέψιμα, ενώ τα υπόλοιπα 600 μέτρα, δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη. Επιπρόσθετα, ο κρυφός φωτισμός, σε συνδυασμό με το σαγηνευτικό θέαμα που απλωνόταν μπροστά μας, μας διοχέτευσε ένα αίσθημα ηρεμίας και συγχρόνως ενθουσιασμού. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι στο συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται το μοναδικό ρομπότ ξεναγός παγκοσμίως, ονόματι Περσεφόνη. Το ρομπότ Περσεφόνη μιλά 40 γλώσσες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα αρχαία ελληνικά! Η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν μία καταπληκτική ευκαιρία, η οποία ίσως και να μην μας ξαναδοθεί. Παρόλο που η ξενάγηση διήρκεσε μία ώρα, εντούτοις, το εκπληκτικό θέαμα αφαίρεσε, κυριολεκτικά, την αίσθηση του χρόνου από τους εγκεφάλους μας, με αποτέλεσμα να νομίσουμε πως πέρασαν μόλις δέκα λεπτά!
Κορυφαία στιγμή της εκδρομής υπήρξε η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με καταγωγή από τον Βόλο, ο οποίος μας υποδέχθηκε με απέραντη εγκαρδιότητα και ζεστασιά. Κατά τη διάρκεια της ευχάριστης συζήτησης που ανοίξαμε μαζί του, μάς παρέθεσε πληροφορίες για την πορεία του ως διάκονος, αρχικά, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Βόλο, ως επίσκοπος το 2001 και ως μητροπολίτης Σερρών, από το 2003 μέχρι σήμερα. Από τη συνέντευξη-συζήτηση αυτή ξεχώρισαν τα λεγόμενά του για τη ζωή, την κλήση και την κλίση στον Θεό, την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας κοινωνίας, στην οποία ο θεσμός της Εκκλησίας και η πίστη στον Χριστό θα διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο, καθώς και για την τραγωδία στα Τέμπη. Τέλος, ακόμη δύο πράγματα που θα μείνουν ανεξίτηλα στις μνήμες μας, είναι καταρχάς μία φράση του, στην οποία περιέκλεισε την έννοια της οικογένειας, της Εκκλησίας και του σχολείου: «Η οικογένεια, η Εκκλησία και το σχολείο δίνουν τα κατάλληλα αντισώματα στα παιδιά, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους «ιούς» και τα «μικρόβια» της κοινωνίας» – είπε χαρακτηριστικά – αλλά και οι χρήσιμες συμβουλές που μας έδωσε για το μέλλον: «Θα πρέπει να έχετε υψηλά οράματα και να αγωνίζεστε για αυτά με την ψυχή σας. Μάθετε να έχετε ηθικές αξίες, να συγχωρείτε, να είστε αληθινοί και να μην υποκρίνεστε. Πάντα να κοιτάζετε το τι κάνετε εσείς και όχι το τι κάνουν οι άλλοι. Αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει τίποτε». Τέλος, τα εμπεριστατωμένα, μελίρρυτα και παρηγορητικά λόγια του κ. Θεολόγου, σε συνδυασμό με τη μεγαλειώδη ατμόσφαιρα που εξέπεμπε η «Αίθουσα του Θρόνου» της Μητροπόλεως, μάς προκάλεσε ένα έντονο αίσθημα κατάνυξης, σεβασμού και συγκίνησης. Η συγκεκριμένη συζήτηση – συνέντευξη έκλεισε με ένα τραγούδι αφιερωμένο από τον Όμιλο «Μουσικοί του δρόμου». Έπειτα από την επίσκεψή μας στη Μητρόπολη, περιδιαβήκαμε τους φωτισμένους δρόμους του κέντρου των Σερρών, με συνοδοιπόρους τα αστέρια και το φεγγάρι που μας ακολουθούσαν στο κάθε μας βήμα.
Τη δεύτερη μέρα, είχε κανονιστεί η επίσκεψή μας στο εντυπωσιακό Οχυρό του Ρούπελ – το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά». Ο στρατιώτης-ξεναγός, αφού μας παρέθεσε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το οχυρό, μας ξενάγησε στην υπόγεια στοά όπου κρύβονταν οι Έλληνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένας χώρος, ο οποίος εξέπεμψε στις ψυχές μας έντονη συγκίνηση και δέος. Εντύπωση μας προκάλεσαν τα κέρινα ομοιώματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα στα διάφορα δωμάτια της στοάς και δημιουργούσαν, κυριολεκτικά, ένα κλίμα ρεαλιστικό. Αισθανόμασταν σαν να ζούσαμε σε εκείνη την εποχή! Εντύπωση, επίσης, μας προκάλεσαν οι στρατιωτικές ενδυμασίες των Ελλήνων και των Γερμανών, καθώς και τα όπλα του πολέμου, τα οποία συντηρούνται από το προσωπικό.
Τελευταία στάση μας η λίμνη Κερκίνη. Ένας μαγευτικός βιότοπος που βρίθει φυσικού πλούτου. Τα κρυστάλλινα νερά της λίμνης, ο καταγάλανος ουρανός, τα θαλερά δέντρα και φυτά, αλλά και τα ζώα που βρίσκονταν στη λίμνη, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας γαλήνιας και αγαστής. Τελικά, όντως μέσα στην αγκαλιά της μητέρας φύσης όλα βρίσκουν την ψυχική τους ηρεμία, καθώς και την ηθική και πνευματική τους ευχαρίστηση. Τέλος, η επίσκεψή μας στο φράγμα της λίμνης Κερκίνης, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία, προκειμένου να κατανοήσουμε το πώς δημιουργήθηκε η λίμνη. Το φράγμα, λοιπόν, το οποίο κατασκευάστηκε το 1932, συγκρατεί τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα. Οπότε, η λίμνη δημιουργήθηκε ουσιαστικά από την κάθοδο του νερού του ποταμού.
Καταλήγοντας, η συγκεκριμένη εκδρομή ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας, ενώ στάθηκε μία πολύ καλή ευκαιρία, προκειμένου να γνωρίσουμε εμείς, οι μαθητές νέους τόπους, να γευτούμε την ομορφιά της φύσης και βεβαίως να ψυχαγωγηθούμε! Ευχαριστούμε τους συνοδούς μας, τον μητροπολίτη κ. Θεολόγο και τους ξεναγούς στους χώρους που επισκεφθήκαμε, από καρδιάς! Περάσαμε υπέροχα! Ήταν μία εκδρομή της οποίας τα χρώματα θα παραμείνουν ζωντανά στις μνήμες μας για… πάντα!