Τοπικά

Εκπαιδευτική εκδρομή στους Δελφούς για μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου

 

Μια ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης του 6ου Γυμνασίου Βόλου με τους συνοδούς καθηγητές τους την Παρασκευή 21/10/2022.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν την περιοχή της Αλαμάνας και το μνημείο του Αθανασίου Διάκου, του εθνομάρτυρα της επανάστασης του 1821. Η πρώτη στάση έγινε στην Ιερά Μονή Δαμάστας, αφιερωμένη στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, που βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Καλλίδρομου μέσα σ’ ένα καταπράσινο και ειδυλλιακό τοπίο. Η Ηγουμένη Ιωάννα και οι μοναχές υποδέχθηκαν τους μαθητές με εγκαρδιότητα και τους ενημέρωσαν για την ιστορία της μονής και το ρόλο της κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Η πρώιμη ιστορία της είναι άγνωστη και το καθολικό χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Εντύπωση προκάλεσαν οι ιδιαίτερες αγιογραφίες του 1818 καθώς και μια επιγραφή, που βρίσκεται πάνω από το εσωτερικό ανώφλι της κεντρικής πύλης, η οποία πληροφορεί τον επισκέπτη ότι ο ναός έχει αναγερθεί με δαπάνη του καπετάν Ιωάννη Δυοβουνιώτη. Εκεί μάλιστα ευλογήθηκαν και τα όπλα του Αθανασίου Διάκου και του Δεσπότη των Σαλώνων, πρωτεργατών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Η Μονή έχει υποστεί πολλές καταστροφές με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα χρόνια του 1821, όταν πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Τότε καταστράφηκαν τα πολύτιμα κειμήλια και η βιβλιοθήκη της. Η ανοικοδόμησή της οφείλεται σε προσφορές ευσεβών χριστιανών. Μια εκδοχή θέλει η ονομασία «Δαμάστα» να προήλθε από την πόλη Δαμασκό, απ’ όπου, όπως κάποιοι πιστεύουν, ήρθε η Ιερά εικόνα της Παναγίας ή παραφθορά του ονόματος Δαμάστρα της Παναγίας που δαμάζει τον πόνο.
Στη συνέχεια, η περιήγηση περιελάμβανε επίσκεψη σε έναν άλλο χώρο ανεξίτηλης ιστορικής μνήμης: το αναστηλωμένο πλέον από το 1998 Χάνι της Γραβιάς, όπου εκεί οι Έλληνες επαναστάτες του 1821, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο οποίος έσυρε το χορό και κλείστηκε μέσα σ’ αυτό για να αντιμετωπίσει τη στρατιά του Ομέρ Βρυώνη, με αποτέλεσμα να γράψουν σελίδες ηρωισμού και δόξας, επιτυγχάνοντας την πρώτη ουσιαστική νίκη τους επί των τουρκικών δυνάμεων. Οι μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες από την υπεύθυνη του χώρου κ. Αγγελική Ντούλλα, παρακολούθησαν το βίντεο μιας επιστολής του πρωταγωνιστή της μάχης προς το γιο του Λεωνίδα, ξεναγήθηκαν στο χώρο και φωτογραφήθηκαν με την προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου που δεσπόζει σε περίοπτη θέση, στο κέντρο του χωριού Γραβιά.
Μοναδική βιωματική και μορφωτική εμπειρία έζησαν, επίσης, με την επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto, θεματικό πάρκο που βρίσκεται στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού μέσα στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας “S & B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.” Εκεί εφοδιασμένοι με κράνη ασφαλείας μεταφέρθηκαν αρχικά με το Vagonetto (το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι πριν από αρκετές δεκαετίες) στη στοά «850» και στη συνέχεια, ακολούθησαν τα χνάρια των μεταλλωρύχων μέσα στις υπόγειες στοές με τα κοιτάσματα του βωξίτη. Κατόπιν, περιηγήθηκαν από την κ. Μαρία Τούμπα στη διαδραστική πτέρυγα ψηφιακής τεχνολογίας, τη «γεωλογική αίθουσα», την «αίθουσα αποκατάστασης» και την «μπλε αίθουσα», όπου άντλησαν υλικό για την ιστορία των ορυχείων της Γκιώνας και τη διαδρομή του βωξίτη μέχρι την μεταμόρφωσή του σε αλουμίνιο και τις πολλές χρήσεις του στην καθημερινή ζωή. Στην «πράσινη» αίθουσα έκαναν μόνοι τους μια εικονική γεώτρηση με το ψηφιακό γεωτρύπανο, γεγονός που τους ενθουσίασε και τους πρόσφερε μεγάλη ικανοποίηση.
Το ταξίδι στο χρόνο συνεχίστηκε, καθώς τα παιδιά βρέθηκαν στον «ομφαλό της Γης», το πανελλήνιο ιερό των Δελφών με το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Εκεί στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, περπάτησαν στην Ιερά Οδό, απαθανάτισαν με το φακό τους το Θησαυρό των Αθηναίων, το Ναό του Απόλλωνα και το Αρχαίο Θέατρο. Έπειτα, μέσα στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών βίωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του περίφημου δελφικού ιερού και του διάσημου μαντείου και είδαν «ιδίοις όμμασι» την πλούσια συλλογή γλυπτών και αγαλμάτων (το άγαλμα του Ηνίοχου, τη Σφίγγα των Ναξίων, τα τμήματα της ζωφόρου του θησαυρού των Σιφνίων, τα θραύσματα των μετοπών με απεικονίσεις των άθλων του Ηρακλή από το θησαυρό των Αθηναίων, τον Ομφαλό και τα αγάλματα των μυθικών αδερφών Κλέοβις και Βίτων), καθώς και πολλά άλλα εκθέματα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα αυτά τα μοναδικά ιστορικά αρχαιολογικά ευρήματα ενημερώθηκαν εμπεριστατωμένα από τον διπλωματούχο ξεναγό κ. Θοδωρή Δημητρόπουλο. Στο δρόμο της επιστροφής είδαν από το λεωφορείο την ιερή πηγή των Δελφών, την Κασταλία , το «Γυμνάσιον» και τον ναό της Προναίας Αθηνάς.
Επέστρεψαν στο σχολείο τους με τις καλύτερες εντυπώσεις. Χαρακτηριστική είναι η φράση του μαθητή Γρηγόρη Ντίτσα: «Εγώ στους Δελφούς άφησα την ψυχή μου».
Την εκδρομή οργάνωσε και επιμελήθηκε η φιλόλογος του σχολείου κ. Πατσαρούχα Βασιλική και συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί : Καραγιάννη Ελένη, Λουκίδου Δέσποινα, και Φριτζαλάς Ευθύμης.

Συμμετέχοντες
μαθητές

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδρομή είναι:
Τμήμα Β1: Αζίς Γκρισέλντα, Ακρίβος Λεωνίδας Παναγιώτης, Αυλογιάρη Φρειδερίκη Αλεξάνδρα, Βαΐτση Ευτυχία, Βανακλιώτη Δήμητρα, Βελίτσου Χαρίκλεια, Ευθυμίου Παναγιώτης, Ζαμπέτογλου Ιωάννα, Ζάχος Θωμάς Ορέστης, Κυρίτσης Αλέξανδρος Αναστάσιος, Κωνσταντούρος Ραφαήλ, Μαλακασιώτης Παναγιώτης, Μάλο Εμιλιάνο, Μούσλλι Εμίλιο, Ντίτσας Γρηγόριος

Τμήμα Β2: Βαγδούτης Βασίλειος, Γουρνάρη Χρυσοβαλάντω, Κατσιάβαλου Δήμητρα, Ντελίου Αργκίτα, Ντόντου Άννα, Οικονόμου Φώτης, Παρίσης Δημήτριος, Πουλογιάννη Αναστασία Άλκηστις, Σαρακατσιάνος Ιωάννης, Στέλλος Δημήτριος, Σφέτσας Θεοχάρης, Τακτικός Απόστολος Χρυσοβαλάντης, Τρίγγας Σίμων, Τσαντίλης Μάριος, Φιλιππόπουλος Κωνσταντίνος
Χαζίζ Αλέξανδρος, Ψαριανός Ευστάθιος

Τμήμα Β3: Ασλάνογλου -Καλογήρου Βασιλική Μαρία, Ασλάνογλου –Καλογήρου Πρόδρομος Διαμαντής, Βάσσος Κωνσταντίνος Σωτήριος, Δοδότσιου Κλεοπάτρα, Ζούνης Ιωάννης, Καπέλλα Ελπινίκη Μαρίνα, Καρανικόλας Δημήτριος Μάριος
Κιόσι Ρεγγίνα, Κουταντέλιας Δημήτριος, Κυριαζής-Γεωργούσης Ιωάννης, Λιανού Ειρήνη Βαΐα
Λούπας Άγγελος Δαβίδ, Μαουσίδη Ελευθερία Βαλεντίνα, Μάρρεϊ Παύλος Θόρεν Σκαϊ, Πλαΐνη Μαρία, Σαμαράς Χρήστος, Σκάμπα Κυριακή Μαρία, Τζανής Κωνσταντίνος Εμμανουήλ, Τσιούκη Σοφία, Τσιούμα Παναγιώτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το