Τοπικά

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σπουδαστών του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας

Ξενάγηση σε 4 διαφορετικούς χώρους δράσης που ανήκουν στο μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον, περιλάμβαναν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις της Β’ τάξης του Τομέα «Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» του 1ου ημερησίου ΕΠΑ.Λ. Νέας Ιωνίας που πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου.
Πρώτος σταθμός ήταν η έκθεση «Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ» – “CITY OF ROOMS”, στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του ερευνητικού Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης των φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι μαθητές είδαν εκθεσιακό υλικό – έγχρωμες εκτυπώσεις, συλλογικό τόμο των εργασιών, μεγάλες μακέτες, με σύγχρονες ιδέες για τον ανασχεδιασμό του αστικού τοπίου της πόλης του Βόλου.
Η Πολεοδομία Μαγνησίας που στεγάζεται στο κτίριο Σπίρερ ήταν ο δεύτερος σταθμός. Περιηγήθηκαν στα αντίστοιχα γραφεία για την κατάθεση φακέλου των οικοδομικών αδειών. Τους έγινε παρουσίαση του περιεχομένου φακέλων άδειας οικοδομής εντός και εκτός σχεδίου πόλης. Επισκέφθηκαν το τμήμα Πολεοδομικού Ελέγχου και την υπηρεσία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής. Έγινε επίδειξη διαφόρων σεναρίων και επισημάναμε την αξία του μαθήματος με αντίστοιχες εργασίες που γίνονται στην σχολική τάξη στο μάθημα της Γεωπληροφορικής. Στο τμήμα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού γνώρισαν για τις διαδικασίες ελέγχου συμβολαίων, παρεκκλίσεις, αρτιότητες οικοπέδων, ένταξη στο σχέδιο πόλης και τους όρους δόμησης ανάλογα με την περιοχή της κάθε ιδιοκτησίας.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη συνεχίστηκε με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έγινε παρουσίαση των χώρων και λειτουργιών της Βιβλιοθήκης με έμφαση τόσο στην αξία διαφύλαξης των βιβλίων όσο και στην ανανέωση των συγγραμμάτων για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα στην αξία της έρευνας στη σύγχρονη εποχή. Έγινε επίδειξη αναζήτησης των βιβλίων μέσω διαδικτύου και υπολογιστή από το σπίτι αλλά και επί τόπου επίδειξη της κατηγοριοποίησης ομάδων των συγγραμμάτων βάσει του συστήματος Dewey.
Τελευταίος σταθμός ήταν το εργοστάσιο τσιμέντου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος του ομίλου LafargeHolcim, μία από τις πιο σημαντικές μονάδες της LafargeHolcim, με δυναμικότητα πάνω από 4 εκατ. τόνους ετησίως. Με ιστορία από το 1924, το εργοστάσιο βρίσκεται 4 χλμ. από την πόλη του Βόλου. Οι μαθητές είδαν από κοντά όλη τη διαδικασία της γραμμής παραγωγής από την πρώτη μορφή του παραγόμενου υλικού μέχρι την τελική διάθεσή του στην αγορά.
Τους σπουδαστές συνόδευσαν οι καθηγητές Ελευθέριος Πλαβός και Ιφιγένεια-Ελένη Παπακωνσταντίνου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το