Τοπικά

Εκπαιδευτικές επισκέψεις για τους μελλοντικούς πλοιάρχους και μηχανικούς σκαφών του 2ου ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας

Ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα οι μαθητές της Γ΄ τάξης του 2ου ΕΠΑ.Λ Νέας Ιωνίας του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών και σε συνδυασμό με τα μαθήματα θεωρητικής – εργαστηριακής και πρακτικής εφαρμογής.
Οι μαθητές της ειδικότητας των Πλοιάρχων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο λιμάνι του Βόλου στις 14-12-2018 συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Ανδρέα Κριντήρα και κ. Δημήτρη Παρίση. Κατά την επίσκεψή τους στο λιμάνι του Βόλου οι “μελλοντικοί πλοίαρχοι” ενημερώθηκαν από την κ. Αθηνά Κυρίτση, πλωτάρχη του Λ.Σ., για την διάρθρωση, τις αρμοδιότητες, την περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Σώματος, καθώς και θέματα Ναυτικού Δικαίου. Οι μαθητές ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τον κλάδο της Ναυτιλίας, όσον αφορά την Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας, Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, Ναυτικής Εργασίας, Ποντοπόρου Ναυτιλίας. Ο κ. Σταμούλης Ζουρμπαδέλος, Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ., τους ξενάγησε στο χώρο των επικοινωνιών, αλλά και ενημέρωσε για τις επιθεωρήσεις πλοίων και την έκδοση των πιστοποιητικών. Στο πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην γέφυρα από τον κυβερνήτη του κ. Απόστολο Δημόπουλο, Υποπλοίαρχο Λ.Σ., ο οποίος τους παρουσίασε τα ηλεκτρονικά όργανα ναυσιπλοίας και επικοινωνίας και απάντησε σε όλες τις απορίες των μαθητών.

Η ειδικότητα των Μηχανικών επισκέφθηκε στις 07-12-2018 το μηχανουργείο του κ. Παναγιώτη Ματσούκα όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν τα διάφορα μέρη μιας μηχανής ενός πλοίου (έμβολα, χιτώνια, διωστήρες, ψυγεία) σε διαδικασία επισκευής. Ο υπεύθυνος του μηχανουργείου Κος Ματσούκας εξήγησε στους μαθητές για τις διάφορες εργασίες που πραγματοποιούνται στην επισκευή ή την αντικατάσταση των εξαρτημάτων της μηχανής. Πραγματοποιήθηκαν και μετρήσεις για να δουν οι μαθητές τις αποκλίσεις από τις διαστάσεις που δίνει ο κατασκευαστής.

Η δεύτερη εκπαιδευτική επίσκεψη της ειδικότητας των Μηχανικών πραγματοποιήθηκε στο πλοίο ΠΡΩΤΕΑΣ στις 14-12-2018 το οποίο πραγματοποιεί ένα μέρος της επισκευής του στο λιμάνι του Βόλου. Στο πλοίο μας υποδέχθηκε ο αρχιμηχανικός της εταιρίας κ. Αναστάσιος Μαραβέλιας. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες είδαν την επισκευή των κύριων μηχανών του πλοίου, την αλλαγή φθαρμένων σωληνώσεων, τον καθαρισμό ενός τούρμπο, τις εργασίες στο ηλεκτροστάσιο, και στις αντλίες του πλοίου. Ο κ. Μαραβέλιας εξήγησε για την διαδικασία των επισκευών στο χώρο του πλοίου και έδωσε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών. Οι μαθητές βίωσαν έναν πραγματικό χώρο εργασίας στον οποίο θα βρεθούν ως μηχανικοί στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Συνοδοί καθηγητές των εκπαιδευτικών επισκέψεων των μηχανικών ήταν οι καθηγητές: Στέφανος Μπαντώλας, Ευάγγελος Παρασκευάς, Νικόλαος Λεφάκης και Ιωάννης Τσοκανάκης.
Μαθητές και καθηγητές, ευχαρίστησαν θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τον Λιμενάρχη Βόλου Πλοίαρχο κ. Χρήστο Κανάκη, τους αξιωματικούς του Λ.Σ., τον Ο.Λ.Β., τον υπεύθυνο του μηχανουργείου κ. Παναγιώτη Ματσούκα, την εταιρεία ΑΝΕΣ, τον κ. Γεώργιο Αντωνίου καπετάνιο του Ο/Γ ΠΡΩΤΕΑΣ και τον αρχιμηχανικό της εταιρίας κ. Αναστάσιο Μαραβέλια, οι οποίοι συντέλεσαν για την πληρέστερη μάθηση των μαθητών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το