Πολιτισμός

Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο της έκθεσης για τα κοστούμια κινεζικής όπερας

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Από τη σκηνή στο μουσείο: Κοστούμια κινεζικής όπερας», παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για παιδιά, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.

Συγκεκριμένα:
– Την Πέμπτη 7 Μαρτίου (ώρα 10.30) πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η μόδα και τα σύμβολά της», για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με αφορμή τις συλλογές των μουσείων του ΠΙΟΠ, θα αποκαλυφθούν στους μαθητές μυστικά αιώνων για τη χρήση αλλά και τον συμβολισμό των ενδυμάτων. Θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, πόσο «αρχαία» είναι το μπικίνι και το τατουάζ, ποια φόρεσε για πρώτη φορά λευκό νυφικό, ενώ, αφού δουν ρούχα άλλων εποχών, από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που συνοδεύει το πρόγραμμα και από τις εκδόσεις του ΠΙΟΠ που παρέχονται στα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή, θα δημιουργήσουν με τη σειρά τους ένα μικροσκοπικό ένδυμα.
– Το Σάββατο 9 Μαρτίου (ώρα 10.30) οργανώνεται το εικαστικό εργαστήρι «Κινεζικός δράκος», για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών.
Ο κινεζικός δράκος έχει κυρίαρχη θέση στις εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς και στο κινεζικό ωροσκόπιο. Οι δράκοι της κινεζικής μυθολογίας είχαν υπερφυσικές ιδιότητες. Μπορούσαν να καλύπτουν όλο τον πλανήτη, αλλά και να γίνονται μικροσκοπικοί όπως μία κάμπια. Μπορούσαν να αλλάζουν χρώμα, να προσαρμόζονται στο περιβάλλον, να κολυμπούν ως εξαίρετοι κολυμβητές, να πετούν χωρίς τη βοήθεια φτερών και να μεταλλάσσουν τη μορφή τους σε ό,τι επιθυμούσαν. Όσοι συμμετάσχουν στο εργαστήρι, θα φτιάξουν τον δικό τους κινεζικό δράκο.

– Την Πέμπτη 14 Μαρτίου (ώρα 10.30) πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασημένια στολίδια», για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πώς κατασκευάζονταν τα κοσμήματα και πώς γίνονταν περίτεχνα; Φορούσαν οι άντρες του 19ου αιώνα εντυπωσιακά κοσμήματα; Πώς η διακόσμηση μιας νυφικής ζώνης μπορούσε να προστατέψει τη γυναίκα που τη φορούσε; Αυτά κι άλλα θέματα θα συζητήσουν όσοι μαθητές συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που είναι εμπνευσμένο από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ. Μέσα από παρουσίαση αντικειμένων και οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές θα ανακαλύψουν παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων. Στη συνέχεια, θα συμπληρώσουν αντίγραφα πρωτότυπων σχεδίων παλαιών τεχνιτών και θα σχεδιάσουν τα δικά τους αντικείμενα.
– Την Παρασκευή 15 Μαρτίου (ώρα 12.00) πραγματοποιούνται «Μαθήματα φωτογραφίας» για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με την καθοδήγηση της φωτογράφου Βάνιας Τλούπα, οι μαθητές θα αποκτήσουν μία σφαιρική αντίληψη για την τέχνη της φωτογραφίας και θα γνωρίσουν βασικούς κανόνες τεχνικής και σύνθεσης εικόνων. Τα κινεζικά κοστούμια της έκθεσης θα αποτελέσουν την αφορμή για να εντρυφήσουν οι μαθητές στην τεχνική λήψης πορτραίτου.
*Δεν είναι απαραίτητη η φωτογραφική μηχανή. Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφική μηχανή του κινητού τους τηλεφώνου.

– Το Σάββατο 16 Μαρτίου (ώρα 10.30) πραγματοποιείται το εικαστικό εργαστήρι «Δίνοντας σχήμα στο χρώμα και στο φως: Η κινεζική τέχνη του διάτρητου χαρτιού» για παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών.
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη του διάτρητου χαρτιού που αναπτύσσεται και αποτελεί εκλεπτυσμένη μορφή έκφρασης του κινεζικού πολιτισμού. Ακολουθώντας τα απαραίτητα βήματα θα δημιουργήσουν τα δικά τους σχέδια, στα οποία μπορούν να συνδυάσουν οργανικά με γεωμετρικά στοιχεία. Στη συνέχεια, με τη διδασκαλία της εικαστικού Αναστασίας Ζωής Σουλιώτου, θα αναδείξουν τα σχέδιά τους με την αξιοποίηση των εφαρμογών της τέχνης του διάτρητου χαρτιού στον χώρο.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 24210 29844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00).

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εξαφάνιση 41χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο σύντροφός της κατηγορεί «άτομα από το περιβάλλον της»

Αιχμές για άτομα από το ευρύτερο περιβάλλον της συντρόφου του, που σύμφωνα με τον ίδιο,…

8 Ιανουαρίου 2024

Σε μία αυλή βρέθηκε το κομμάτι του αεροπλάνου της Alaska Airlines που αποκολλήθηκε εν πτήσει

Σε μια αυλή σπιτιού ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το κομμάτι του αεροπλάνου, που αποκολλήθηκε από το…

8 Ιανουαρίου 2024

Επίκαιρη ερώτηση Χαρίτση στον πρωθυπουργό για τις αποκαταστάσεις στη Θεσσαλία

Επίκαιρη ερώτηση με αποδέκτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αντικείμενο τις αποκαταστάσεις των ζημιών από…

8 Ιανουαρίου 2024

Κίσσαβος: Συγκλονιστικό βίντεο από την διάσωση κυνηγού με Super Puma

Βίντεο από τη διάσωση ενός κυνηγού που είχε πέσει σε χαράδρα στην περιοχή Σοκάκι, της…

8 Ιανουαρίου 2024

Ιστορική αποστολή: Εκτοξεύθηκε το Peregrine με στόχο την πρώτη προσσελήνωση μετά το Apollo

Ένας ολοκαίνουργιος πύραυλος μόλις άνοιξε τα φτερά του. Πρόκειται για τον Vulcan Centaur της United…

8 Ιανουαρίου 2024

Χαμός στο Twitter με τον Σκωτσέζο «Φραγκολιά» του Survivor

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Κυριακής 7 Ιανουαρίου το Survivor 2024 και ήδη το Twitter…

8 Ιανουαρίου 2024