Τοπικά

Εκπαίδευση από ΑμεΑ σε σεμινάρια για εθελοντές και φροντιστές

Ρόλο συντονιστή αναλαμβάνουν άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία σε επιμορφωτικά σεμινάρια, που υλοποιεί η Κοιν.Σ.Επ. «Πορεία Υγείας» μέσω της δράσης της «Εθελοντές εν τάξει». Η «Πορεία Υγείας» συμμετέχει στο πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης 4ος Κύκλος» και στο τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν τα σεμινάρια για εθελοντές, φροντιστές ατόμων με αναπηρία, αλλά και για το ευρύ κοινό. Η Κοιν.Σ.Επ. προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουν την εκπαίδευση τα ίδια τα άτομα με αναπηρία προς τους εθελοντές και τους φροντιστές. «Στοχεύουμε στην ενδυνάμωση των ανθρώπων που ωφελούνται. Προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε και να δώσουμε στους ανθρώπους που λαμβάνουν τις υπηρεσίες, τη δυνατότητα οι ίδιοι να είναι οι επιμορφωτές. Δημιουργήσαμε ένα επιμορφωτικό σεμινάριο και το υλικό και αυτή την περίοδο εκπαιδεύονται τέσσερις άνθρωποι με κινητική αναπηρία, όπου οι ίδιοι μετά θα εκπαιδεύσουν τους εθελοντές», δήλωσε ο διαχειριστής της Κοιν.Σ.Επ. «Πορεία Υγείας», κοινωνικός επιστήμονας, ολιστικός θεραπευτής και ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Ντόβρος.
Η εκπαίδευση των τεσσάρων έχει ξεκινήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι τέλη του μήνα.
Τα επιμορφωτικά σεμινάρια έχουν ως επίκεντρο, το κάθε ένα, μια διαφορετική θεματική.
Ειδικότερα, οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι: Αναπηρία και αυτοπροσδιορισμός, επικοινωνία ενδυνάμωσης, ψυχική ανθεκτικότητα, φυσική δραστηριότητα ΑμεΑ, μητρότητα και αναπηρία, συνηγορία και αυτοβοήθεια, υποστήριξη της λειτουργικότητας, εθελοντισμός και φροντίδα ΑμεΑ, βιωματικές ασκήσεις ενσυνειδητότητας και προώθηση στην απασχόληση.
«Προσπαθήσαμε να επιλέξουμε θέματα ενδιαφέροντα για εθελοντές, φροντιστές, αλλά και για τα ίδια τα άτομα με αναπηρία. Κάθε άνθρωπος δεν έχει τον ίδιο βαθμό κινητοποίησης. Κάποιοι είναι περισσότερο ενσωματωμένοι στις κοινωνικές διεργασίες, άλλοι λιγότερο. Μας ενδιαφέρει όλοι να δεχθούν κάποια ερεθίσματα», σημείωσε ο κ. Ντόβρος.
Το πρόγραμμα «τρέχει» σε συνεργασία με την κοινωνική κλινική ψυχολόγο, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, με ειδίκευση στις εξαρτήσεις και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα, Ιωάννα Γεωργιάδου.

Οι θεματικές των σεμιναρίων έχουν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών Βολιωτών και οι αιτήσεις για συμμετοχή συνεχίζονται. Μάλιστα η συμμετοχή είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, καθώς, μέχρι στιγμής οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 60. Δεδομένου ότι τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, δίδεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε αυτά και πολίτες, που δεν μένουν στον Βόλο.

Την «Πορεία Υγείας» απαρτίζει διεπιστημονική ομάδα ανθρώπων η οποία αποτελείται από κοινωνικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και ανθρώπους που είναι εκπαιδευμένοι ενώ ταυτόχρονα προσφέρει. Η «Πορεία Υγείας» μετρά επτά χρόνια λειτουργίας εκ των οποίων τα έξι έχει τον δικό της χώρο.
Η φιλοσοφία της «Πορείας Υγείας» είναι να υποστηρίζει ανθρώπους και ομάδες που αντιμετωπίζουν θέματα σωματικά ή ψυχολογικά. Είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία προσφέρει υπηρεσίες. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να έχουμε δράσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούμε τα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Η δράση επιχειρεί να προσφέρει ευκαιρίες ενδυνάμωσης και να συμβάλει στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνει η ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ατόμων με κινητική αναπηρία, και ειδικά στον απόηχο της πανδημίας COVID-19. Δράση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 17.30 μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Η συμμετοχή στα επιμορφωτικά εργαστήρια είναι δωρεάν και όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να το κάνει συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSctT6ILd2EH4CMSIn4VLKWfEM1RKgTsyqeIjUX4ZViF5QOrUA/viewform.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το