Άρθρα

Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Του Δημήτρη Αθ. Χορταργιά*

Λίγες ημέρες πριν οι ΗΠΑ υποδεχθούν το νέο πρόεδρό τους, στο Στρασβούργο εκλεγόταν ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ταγιάνι, Ιταλός και μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη στις 17 Ιανουαρίου 2017 στη θέση του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δεν επεδίωξε να ανανεώσει τη θητεία του που έληγε την ίδια ημέρα. Στην τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία για τη θέση έλαβε 351 ψήφους έναντι 282 του κύριου αντιπάλου του, επίσης Ιταλού υποψηφίου των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα. Η θητεία του λήγει το 2019, έτος των επόμενων ευρωεκλογών. Ο κ. Ταγιάνι είναι ο 30ος Πρόεδρος του ΕΚ και 15ος από το 1979 όταν το ΕΚ άρχισε να εκλέγεται απευθείας από τους λαούς της Ευρώπης.

 

Πόσο μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας η εκλογή ενός νέου προέδρου, ο οποίος προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Κάποιοι εκτιμούν σχεδόν καθόλου, άλλοι έχουν την άποψη ότι η εκλογή του νέου προέδρου σηματοδοτεί αλλαγές που πιθανόν να βοηθήσουν τη χώρα μας.

 

Καταρχάς η απόφαση του σοσιαλιστή Μάρτιν Σούλτς να μην ανανεώσει την θητεία του ήταν γνωστή, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρκετούς φίλους στη χώρα μας, ενδιαφέρεται για τα γερμανικό κοινοβούλιο.

 

Μεταφέροντας από κοντά το κλίμα που επικρατούσε στο Στρασβούργο, την εβδομάδα που πέρασε, με τη βοήθεια του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Ελλάδα, καταγράφεται το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από τη ψηφοφορία, όλοι πίστευαν ότι το φαβορί για την συγκεκριμένη θέση ήταν ο επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών. Την τελευταία όμως στιγμή, και ειδικότερα την ημέρα της ψηφοφορίας, στις 17 Ιανουαρίου 2016 ο Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελευθέρων, αποσύρθηκε υπέρ του κ. Ταγιάνι και ουσιαστικά του χάρισε τη νίκη.

 

Στην ψηφοφορία, που άρχισε στις 9 το πρωί τοπική ώρα με ομιλίες των υποψηφίων και ολοκληρώθηκε περίπου 12 ώρες και τέσσερις ψηφοφορίες αργότερα με την εκλογή του κ. Ταγιάνι, υποψήφιοι ήταν, εκτός του ιδίου οι εξής: ο επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών, οι Βέλγοι Χέλγκα Στέφενς των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Γκι Φερχόφσταντ των Φιλελευθέρων, (ο οποίος όμως αποσύρθηκε υπέρ του κ. Ταγιάνι πριν την έναρξη των ψηφοφοριών), η Βρετανίδα Τζιν Λάμπερτς των Πρασίνων, η Ιταλία Ελεονόρα Φορέντσα της Αριστεράς και ο Ρουμάνος Λαουρέντιου Ρέμπεγκα της ομάδας ENF. Ο κ. Ταγιάνι κατετάγη πρώτος και στις τέσσερις ψηφοφορίες.

Σημειώνουμε ότι την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν  οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 14 αντιπροέδρων του ΕΚ, μεταξύ των οποίων ο κ. Δ. Παπαδημούλης της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και των πέντε κοσμητόρων.
Ποιος είναι όμως ο αντίκτυπος της εκλογής Ταγιάνι; Όπως όλοι γνωρίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ένα όργανο που δεν έχει ιδιαίτερη ισχύ. Ωστόσο το γεγονός ότι ένας Ιταλός, αναλαμβάνει την προεδρία του και γνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα που έχει η χώρα του υπάρχουν περιθώρια βοήθειας, έστω και ηθικής όπως τόνιζαν Έλληνες αξιωματούχοι των Βρυξελών. Το γεγονός ότι προέρχεται από ένα χώρο, όπου είναι αντίθετος με την σημερινή ελληνική Κυβέρνηση, είναι ένα ζήτημα. Οι υποστηρικτές των συγκεκριμένων πολιτικών που εκπροσωπεί ο κ. Ταγιάνι, εκτιμούν ότι η εκλογή του δίνει το στίγμα για την αλλαγή πολιτικών σε όλη την Ευρώπη.

 

Οψόμεθα…

 

Υ.Γ. Ο κ. Ταγιάνι σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους χαιρέτησε με λίγες λέξεις στα γλώσσα μας. Η μητέρα του ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, όπως πληροφορηθήκαμε, και τρέφει μεγάλη αγάπη για την ιστορία μας και τον τόπο μας.

* Ο Δημήτρης Χορταργιάς είναι δημοσιογράφος, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το