Ελλάδα

Εκλογές 2019: «Γαλάζιο» μνημόνιο βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέο µνηµόνιο βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κρυφό σχεδιασµό της Νέας Δηµοκρατίας. Και µάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ζητά εξηγήσεις από τον πρόεδρό της αυτήν τη φορά για το εάν υπάρχει πλάνο του κόµµατός του για ένταξη της χώρας σε πιστοληπτική γραµµή στήριξης που οδηγεί αναπόφευκτα σε µνηµόνιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει αισθητά τους τόνους, διαπιστώνοντας πως σε καθηµερινή βάση ξεδιπλώνονται πτυχές του προγράµµατος της Ν∆ που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία απεξάρτησης της χώρας από τους δανειστές.

Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να σιωπά για τις αποκαλύψεις που συνδέονται µε τις επιστολές Καραµανλή για το Μακεδονικό, το Μαξίµου προκαλεί πλέον τον αρχηγό της Ν∆ να απαντήσει εάν έχει στην ατζέντα του σχέδιο για διάθεση του «µαξιλαριού ασφαλείας» της χώρας (37 δισ.) στις τράπεζες και ένταξη της χώρας σε πρόγραµµα πιστοληπτικής γραµµής όπως έχει ζητήσει στο πρόσφατο παρελθόν και ο κεντρικός τραπεζίτης.

Από την Πάτρα χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δεν πρέπει να βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στον θρόνο», για να επισηµάνει πως αποκαλύφθηκε ότι «στη Ν∆ ετοιµάζονται να πάρουν τα λεφτά που µαζεύτηκαν µε τον κόπο και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και να τα δώσουν στις τράπεζες και στους τραπεζίτες». Κάλεσε, δε, τον ελληνικό λαό «να µην τους επιτρέψουµε να βάλουν χέρι στις θυσίες µας ξανά».

Η πιστοληπτική γραµµή
Αφορµή για τις βολές του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Ν∆ αποτέλεσαν δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της Πειραιώς Μπάµπη Παπαδηµητρίου, ο οποίος αποκάλυψε (Real) πως η Ν∆ σχεδιάζει να δώσει τµήµα από το «µαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. στις τράπεζες, ώστε να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων και ακολούθως να µπει η χώρα σε πιστοληπτική γραµµή στήριξης (σχέδιο Στουρνάρα), εξέλιξη που θα σήµαινε ενισχυµένη εποπτεία µε όρους και µηνιαίους ελέγχους µε τακτικές επιθεωρήσεις. Στο θέµα αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση και να πει εάν ισχύουν όσα είπε ο υποψήφιος βουλευτής, ο οποίος, όπως σηµείωσε, ανήκει και στο στενό επιτελείο του προέδρου της Ν∆.

«Εµείς αυτά τα χρήµατα τα έχουµε για να ανοίξουµε έναν καθαρό διάδροµο στις αγορές, να µπορεί να δανείζεται φθηνά η χώρα και για να καταθέσουµε ένα µέρος τους σε ειδικό λογαριασµό, προκειµένου να µειωθούν τα πλεονάσµατα από το 2020 και µετά. Και άρα να υπάρχει περισσότερος δηµοσιονοµικός χώρος για στοχευµένες φοροελαφρύνσεις και για πολιτικές κοινωνικής στήριξης» είπε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα σχολίασε πως έπειτα από αυτή την αρνητική αποκάλυψη φάνηκε και για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχεται την πρόσωπο µε πρόσωπο προγραµµατική αντιπαράθεση, τονίζοντας πως το σχέδιο είναι να οδηγηθούµε σε νέο µνηµόνιο και έτσι να δικαιολογηθεί το κύµα των µεταρρυθµίσεων που έχει προαναγγείλει, ξεκινώντας από τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήµατος, τις περικοπές των επιδοµάτων και την εφαρµογή του 1 προς 5 στον δηµόσιο τοµέα.

«Ελπίζω να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης, τουλάχιστον σε αυτό να δώσει µία απάντηση, γιατί ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει πάρα πολύ καλά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σηµειωτέον ότι µε βάση το άρθρο 3 παράγραφος 5 του καταστατικού του ΕSM, για να αποκτήσει µια χώρα πιστοληπτική γραµµή στήριξης χρειάζεται να υπογράψει µνηµόνιο µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάτι που εξήγησε και ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας: «Τέσσερις ηµέρες πριν από τις εκλογές, δεν έχουµε ιδέα εάν έχει καταλάβει η Ν∆ τι είναι και ποια η χρησιµότητα του “µαξιλαριού ασφαλείας” και επίσης τι είναι και πώς χρησιµοποιείται και τι όρους περιλαµβάνει µια προληπτική πιστωτική γραµµή. Αυτή την πιστωτική γραµµή εµείς αποφύγαµε και ως αποτέλεσµα η αξιοπιστία της χώρας µας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή µε το “µαξιλάρι ασφαλείας” η χρηµατοδότηση του χρέους µας είναι καλυµµένη για τα επόµενα 2-3 χρόνια» διευκρίνισε ο κ. Τσακαλώτος. Στο ίδιο πνεύµα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης επεσήµανε ότι το απόθεµα ρευστότητας δηµιουργήθηκε για τη θωράκιση της χώρας έναντι εξωτερικών κινδύνων και την αποφυγή νέων µνηµονίων και πιστοληπτικής γραµµής.

«Αυτός ο στόχος όχι µόνο δεν πρέπει να αλλοιωθεί αλλά και να κατοχυρωθεί θεσµικά, καθώς αποτελεί µια εθνική γραµµή για το µέλλον» ανέφερε σε σχόλιό του. Επίθεση στη Ν∆ για τις δηλώσεις Παπαδηµητρίου έκαναν και οι υπουργοί Νίκος Παππάς και Δηµήτρης Τζανακόπουλος. Η Εφη Αχτσιόγλου, δε, παρατήρησε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν µπορεί να συνεχίσει να κρύβεται την ώρα που αφήνει αναπάντητα θέµατα, όπως για το Ασφαλιστικό και τις αποκαλύψεις για το Μακεδονικό και τη διακυβέρνηση Καραµανλή.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το